TORNAR
PUBLICITAT

Susana Moreno: “El model de festa de Capellades és fer una aposta per l’autogestió”

Parlem amb la Tinent d’Alcaldia, Regidora d’Educació i Festes de l’Ajuntament de Capellades

societat
Dissabte, 10 agost 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Per segon mandat, la CUP-Vila de Capellades, formarà part de l’equip de govern. La regidora de Festes, Susana Moreno, continua a l’Ajuntament i és segona tinent d’alcalde. A l’Ajuntament s’ha reeditat el pacte entre cupaires i republicans i en la Festa Major també es manté una idea de continuïtat.

Com afrontaran aquest mandat en la seva àrea. Capellades és una cita estival fixa per a molts, tant per la Festa Major com pel Lemon Day, que s’ha recuperat.

La Festa Major s’ha pensat en clau participativa i crec que s’evidencia en el programa. La idea és mantenir la filosofia actual. La nostra aposta és per l’autoorganització i l’autogestió de les entitats, que durant les festes puguin aconseguir fons per, així, durant l’any, poder tenir finançades les seves activitats. El Lemon Day, de fet, s’ha pogut recuperar a través de la feina i el reforçament de l’entitat que el promou. Si les entitats poden aprofundir en l’autogestió i l’autoorganització, els guanys que obtenen acaben revertint en la societat i en les activitats que fan els altres onze mesos.

Quines novetats hi ha i què es consolida?

Les novetats són activitats com Degusta Capellades, que fan els comerciants del municipi, recuperem el Correfoc Infantil i portem el dilluns un grup de versions, la Cosa Nostra. Consolidem la Nit de Barraques, el dia 16. En total seran més de 50 actes.

El 15 d’agost, el dia que és l’eix de la Festa Major de Capellades, és un dels que hi ha més festes majors a Catalunya.

La nostra creiem que funciona molt bé. Programem els actes pensant en totes les edats. En el cas dels infants, ens fixem molt en el millor de la Mostra de Teatre d’Igualada i ho portem als espectacles de carrer. També col·laborem amb el taller de músics per portar artistes amateurs però que tenen força projecció.

Capellades té una coneguda tradició de Festa Major Popular alternativa, on part de l’actual govern hi participava. Recullen també aquell esperit?

La Festa Major Popular segueix viva i el seu esperit el volem traslladar també als actes oficials. Hi ha hagut un relleu generacional en aquestes activitats i, per la nostra part, hem volgut traslladar dinàmiques que tenien lloc a la Festa Major Popular, com l’autogestió. Val a dir que, a Capellades, abans que hi hagués fins i tot la Festa Major Popular hi havia una cultura de la participació arrelada.

Capellades té més de 5.000 habitants. A la Festa Major se senten capital? Ve gent d’altres punts de la comarca, com Igualada?

Sempre han vingut força els igualadins i les igualadines, notem aquest escalf, i se’ns reconeix que hi ha molta cultura participativa a Capellades. Valoren la tradició d’autogestió i participativa. No només a la Festa Major, per exemple, el Lemon Day també és molt esperat pels altres anoiencs.

Al voltant, Capellades té Vallbona d’Anoia, La Torre, Carme o fins i tot la Pobla. Hi ha manifestacions culturals com els Falcons que comparteixen amb Vallbona o Vilanova d’Espoia. Senten que fan de capital en aquest sentit?

Hi ha molta relació amb la gent de Vallbona d’Anoia, amb la Torre i amb aquests altres municipis, també en l’àmbit de cultura popular. En l’apartat de cessió d’infraestructures tenim una col·laboració intensa amb els ajuntaments. Fem una mica de centre neuràlgic de serveis a aquestes poblacions de menys habitants.

Capellades va ser una població pionera en les campanyes contra les actituds sexistes a les festes. Ara mateix, quines iniciatives despleguen?

En efecte, va ser el 2015, amb la campanya ‘Estimo com vull’. Es va impulsar a través de la Taula de Dones. Les iniciatives primer eren partint de propaganda, però després hem anat elaborant un protocol específic contra les actituds sexistes i les agressions. L’any passat ja vam fer els primers passos per aplicar-ho i enguany, al 100%. Una vegada veiem els resultats, pensarem en si hi ha marge de millora.

El govern ERC-CUP de Capellades era inèdit el 2015. Ara repeteixen. Però com afecta la situació actual de l’independentisme i de la repressió al govern i a la societat. Se senten en un moment de desmobilització?

És evident que hi ha un context complicat i pel que fa a l’estratègia nacional hi ha discrepàncies. Però pensem que la mateixa CUP és en un moment de debat. Com a govern estem units i hem de pensar en primer lloc en la gent de Capellades. I en aquest moment, la societat segueix mobilitzada: cada dilluns el CDR i l’ANC convoquen concentracions aquí al poble. No abandonem.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic