"Concert per a piano en Re Major BWV 1054"

El crític i musicòleg francès Bernard Gavoty sostenia la tesis de que en el seu gènere, Jacques Loussier era sense cap mena de dubte el millor pianista del món. Però, quin és el gènere en què situaríem Loussier?

Jacques Loussier (Angers, 1934) és un pianista i compositor francès internacionalment conegut, sobretot, per les seves pioneres interpretacions jazzístiques de les obres de Johann Sebastian Bach. D’aquesta combinació de música barroca amb el llenguatge del jazz, l’any 1959 va crear la formació “Trio Play Bach”, que actualment comparteix amb André Arpino (bateria i percussió) i Vincent Charbonnier (contrabaix).

Aprofitant la capacitat tècnica i el talent de Loussier, desenvolupats al Conservatori de Paris, i el coneixement i estimació que tenia cap als compositors clàssics i sobretot cap a Bach, el trio es va especialitzar en revitalitzar els tresors d’aquest últim en format jazzístic. Van crear amb originalitat i creativitat un nou estil molt fresc i proper, barrejant aquestes influències en una època en què els termes fusió o crossover eren més propis de la física nuclear que no pas de la música. La fórmula va resultar sobradament exitosa i tan el nombre de concerts com de gravacions que van realitzar a la dècada dels 60 els va catapultar cap a uns índexs d’èxits comercials només a l’abast d’un petit i selecte nombre de músics de jazz. I encara dura. Encara ara és habitual veure com, per exemple, una interpretació del primer temps del concert per a piano en Re Major (BWV 1054) crea tanta expectació i entusiasme al públic. I, sobretot, com en aquest cas en què el concert és a la Marketplace de Leipzig, ciutat on Bach va desenvolupar la major part de la seva carrera com a organista i compositor.

Músic polifacètic, també ha col·laborat amb Elton John, Sting o Yes i fins i tot va participar en el mític àlbum de Pink Floyd “The Wall”, parts del qual van ser enregistrades en el seu propi estudi. Amb el trio, a finals del segle XX va començar a incorporar altres compositors en el seu repertori com Debussy, Ravel, Satie, Vivaldi, Chopin, Haendel, Schumann, Beethoven o Mozart. Però Loussier sempre serà recordat per les seves versions de Bach i considerat com un dels pianistes clau de la seva generació. Un pianista que es va situar a la cruïlla de dos estils tan diferents i propers, com el jazz i la música barroca, i els va ajuntar quan mai ningú ho havia fet abans. Un gènere propi per al millor pianista del món en el seu gènere.

Altres articles de Jordi Marcé Nogué

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.