Divendres, 6/3/2015
1343 lectures

"Fly my voice"

Tan Warsaw Village band com la cantant i poli-instrumentista gallega Mercedes Peón ja són uns veterans de l'anomenada «world music». Els primers porten desde el 1997 recuperant i renovant la música tradicional de la regió de Masòvia (al centre de Polònia) amb 5 àlbums d'estudi a l'esquena i diversos premis internacionals i nacionals mentre que el treball sobre la renovació de la música gallega de Mercedes Peón no té gens de desperdici.

Warsaw Village Band és una de les icones de culte de la música de l'Europa de l'est capaços de barrejar la música tradicional amb elements tan d'avantguarda com el punk, el rock o les sessions de DJ amb skratch. Mercedes Peón, després de col·laborar amb noms com Manu Chao, Mano Negra o Xosé Manuel Budiño, l'any 2000 decideix arrencar una carrera en solitari en el què combina la música contemporània i els sons experimentals electrònics amb les cançons tradicionals del folklore gallec que ella mateixa s'havia encarregat de recopilar visitant els pobles de Galícia i aprenent-ho dels vells músics i balladors. Aquest coneixement l'ha portat a impartir classes a diverses universitats espanyoles o a la Sorbonne de París i a rebre prestigiosos premis com el BBC Radio 3 World Music Award.

Tot i així, aquests galons no els eximeixen de continuar explorant totes les possibilitats de la música d'arrel i actualment estan preparant un treball conjunt que veurà llum aquest 2015. Aquest treball prové d'una amistat musical que els ha portat a compartir sessions i concerts en grans festivals durant els darrers tres anys en què han barrejat la tradició musical de dues regions molt allunyades geogràficament. De moment es pot escoltar el primer single «Fly my voice» que ja apunta cap a la direcció estilística que agafarà el projecte: una forta personalitat dels sons primitius d'ambdues tradicions barrejada amb la utilització d'una gran varietat d'instruments tradicionals: els provinents de la tradició polonesa com el dulcimer o el violí vertical -suka- i els de la tradició gallega com la pandereta o la gaita a més de les veus femenines d'ambdós costats. Una personalitat i una renovació que tan Mercedes Peón com Warsaw Village Band ja porten de naixement al seu ADN.

Altres articles de Jordi Marcé Nogué

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.