Divendres, 20/6/2014
1240 lectures

"Jefe de jefes"

L'any 1997 el grup mexicà de música “norteña” Tigres del Norte va treure el disc “Jefe de jefes” [Fonovisa, 1997]. El corrido que dóna nom al disc narra la vida d'un home conegut i respectat del qual molts han volgut rellevar-lo i han mort en l'intent. Però, entre línies, es pot entendre que parla d'un capo de les drogues després d'anys de lluita entre policies, crim organitzat i altres bandes de narcotraficants per el control del territori. Temàtiques malauradament molt habituals al nord de Mèxic.

El corrido és una forma musical i literària popular mexicana que es va desenvolupar al segle XVIII i que es canta habitualment amb guitarra. N'hi ha de temes amorosos, cròniques de successos naturals i, com no, relats de fets històrics. Els narcocorridos són un subgènere amb antecedents als anys 30 que fonamentalment tracta d'exaltar o commemorar figures, persones i esdeveniments relacionats amb el narcotràfic. Totalment prohibits a la radiodifusió mexicana, en els estats més afectats pel narcotràfic com Chihuahua, Sinaloa, Baixa Califòrnia, Michoacán o Tamaulipas també s'han prohibit tocar en bars i discoteques.

Tot i no ser explícit, es va donar per fet que el corrido “Jefe de jefes” estava inspirat en el capo Miguel Ángel Félix Gallardo, conegut com “El Padrino”, que durant la dècada dels 80 es va convertir en el gran amo del mercat de la cocaïna a Mèxic i va arribar a controlar tot el tràfic il·legal de drogues cap als Estats Units. Quan va sortir la cançó, Félix Gallardo es trobava a la la presó d'alta seguretat de l'Altiplà, en la que, amb molts problemes de salut, encara hi és.

El grup Tigres del Norte, una de les bandes més reconegudes per la seva llarga trajectòria i als seus èxits a nivell mundial, es consideren un grup de corridos però en cap cas de narcocorridos, gènere que han criticat fortament per “passar-se de la ratlla” i no fomentar cap consciència social. L'any 2011 van enregistrar el seu disc en directe “MTV Unplugged: Los Tigres del Norte & Friends” [Fonovisa, 2011] en el què varen col·laborar músics com Paulina Rubio, Diego Torres, Andrés Calamaro, Zack de la Rocha o Juanes i en el què hi van incloure Jefe de jefes.

Ara bé, una dècada després de l'aparició de “Jefe de Jefes”, el seu fill, al ser preguntat si realment la cançó estava dedicada al seu pare, va respondre: “Acabo de buscar la lletra i comença així: "A mi m'agraden els corridos", i per començar al meu pare no li agraden els corridos. Ell diu que agraeix als que l'han compost, però que ell és de música més moderna i romàntica”. I l'any 2009, en el seu llibre “El cártel de Sinaloa” el periodista Diego Enrique Osorio va entrevistar a Miguel Ángel Félix Gallardo i aquest assenyala que l'ex-president de Mèxic Carlos Salinas de Gortari es va convertir en el verdader “jefe de jefes” del cártel de Sinaloa. Que cadascú cregui a qui vulgui.

Altres articles de Jordi Marcé Nogué

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.