Divendres, 21/11/2014
1131 lectures

És molta mala sort per a un compositor que una de les seves obres es programi a la "Última nit dels Proms" - el concert de clausura vist per milions d'espectadors d'un dels festivals més importants del món – i que aquesta s'hagi de cancel·lar per culpa del seu títol. Doncs això li ha passat dos cops al compositor nord-americà John Adams per la seva fanfara "Short ride in a Fast Machine" (passeig lent en una màquina ràpida): el primer cop va ser l'any 1997 després de la mort de la Princesa Diana i el segon cop l'any 2001 arran dels atacs aeris a les Torres Bessones de Nova York.

Estrenada l'any 1986 "Short Ride in a Fast Machine" forma part de l'obra "Two Fanfares for orchestra" conjuntament amb la fanfara "Tromba Montana". És una obra per a gran orquestra en el que el compositor intenta plasmar un estat de moviment perpetu amb una música que, a base de canvis harmònics i rítmics, continua sempre anant endavant evocant l'emoció – i el terror- que suposa un passeig nocturn en un cotxe esportiu.

Aquest treball és un exemple icònic de l'estil post-minimalisme de John Adams (Massachusetts 1957) que també utilitza en altres treballs com "Phrygian Gates", "Shaker Loops" o la seva cèlebre òpera "Nixon in China" - basada en la visita de Richard Nixon a Mao Zedong l'any 1972- el cor inicial de la qual és conegut arreu per formar part de la B.S.O del videojoc "Civilization IV". Aquest estil deriva del minimalisme de Steve Reich, Terry Riley i Philip Glass, encara que Adams usa els procediments repetitius del minimalisme en un context més dramàtic. Igual que els seus predecessors en el llenguatge minimalista, basa les seves obres en un llenguatge tonal/modal, tot i que no tan previsible i definit, i en la utilització de ritmes repetitius i compactes dins la intricada xarxa de la textura orquestral. El compositor americà és conegut pel concepte de gating que és el de canviar de sobte certes notes de l'harmonia existent i que, aquestes, continuin convivint amb el coixí harmònic que ja hi havia abans.

La versió de "Short Ride in a Fast Machine" dirigida per Michael Tilson-Thomas al capdavant de l'Orquestra Simfònica de San Francisco es troba en el DVD "san Francisco Symphony at 100".

 

Altres articles de Jordi Marcé Nogué

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.