Divendres, 16/12/2016
1417 lectures

“The little road to Bethlehem”

Durant els dies de Nadal als països anglosaxons es canten "Christmas carols", a Valònia els "heyes", a Espanya els "villancicos", a Rússia els "koliadki" a les portes de les cases, a Rumanía les "colinde", a Polònia i a Bulgària  les "koleda", a França "Noël", a Itàlia els "canti Natalizi" o "pastoriali", a Alemanya les "Weihnachtslieder", als Països Baixos meridionals les "cantiones natalitiæ" i a Catalunya les "Nadales", però tot són el mateix: cants tradicionals interpretats durant les festes de Nadal.

Les primeres nadales van sorgir al voltant de la celebració pagana del solstici d'hivern com un cant de lloança i alegria. En el moment en què els primers cristians van adoptar el Nadal com la nativitat de Crist, aquestes cançons van passar de ser paganes a ser cants cristians i himnes de lloança a aquesta nativitat i que van començar a cantar-se a les misses de la nit de Nadal. Una gran part del repertori de Nadales catalanes és de temàtica pastoral i és molt probable que el seu origen es trobi en les representacions que els pastors feien antigament als portals de les esglésies durant la nit de Nadal. En d'altres països l’origen d'aquests cants es troba pròpiament en cants litúrgics ja que la reforma luterana va propiciar que aquesta música entrés a l’església. De fet, el propi Martin Luter va escriure i promocionar les Nadales en les celebracions.

A Anglaterra, per exemple, on el purità Oliver Cromwell va arribar a prohibir les celebracions del Nadal, actualment és tradició que els grups de cantants vagin passant per les cases cantant les nadales, on se'ls ofereixen pastissos i alguna beguda i recullen diners per a obres de beneficència. Una altra de les coses sorprenents de la tradició anglicana del Nadal són les misses cantades que es fan a les esglésies del país. En aquest cas, l'església es vesteix de gala i s'interpreten grans oratoris de Nadal on cors de veus blanques i cors de veus mixtes alternen les melodies nadalenques acompanyades de l'orgue de l'església. Aquestes celebracions han arribat a tal nivell d'espectacularitat que ja és tradició que es retransmeti per ràdio i per la BBC el "Festival of Nine lessons and Carols" de a l'església de St. Nicholas de Cambridge amb el "The King's college Choir" o que compositors de la talla de Benjamin Britten o John Rutter hagin adaptat nadales i música de temàtica nadalenca per cor i orgue per ser interpretada en aquestes oficis de l'església anglicana.

El compositor anglès Michael Head (1900-1976) és un dels moltíssims músics anglesos que segueix sent popular avui en dia. Tot i que en la seva obra hi ha lloc per algunes peces de gran escala, com ara un concert per a piano, aquesta es compon principalment de cançons i obres corals. I entre ells algunes adaptacions de nadales per cor i orgue com "The little road to Bethlehem" interpretada per el cor de la Catedral de Wells d’Anglaterra que segurament es pot sentir sovint en una d’aquestes misses nadalenques anglicanes.

Altres articles de Jordi Marcé Nogué

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.