Divendres, 7/12/2012
1533 lectures

"Trouble with dreams"

Mark Oliver Everett, més conegut per ”E” (un sobrenom que podria haver sortit tranquil·lament d'alguna de les pel·lícules d' “Homes de Negre” coprotagonitzades per Tommy Lee Jones i Will Smith), pot presumir de ser un dels compositor i multi-instrumentistes de l'escena independent més valorats per la crítica i el públic, així com un dels escriptor contemporanis que la crítica de diaris com “The independent” o "The Guardian” considera intel·lectualment més remarcables. Hi ha qui compara l'estil narratiu de la seva autobiografia “Things the Grandchildren Should Know amb la de l'escriptor americà J.D. Salinger (1919-2010), sobretot quan parla de les disfuncions de la seva família.

Tot i que Mark Oliver Everett ja havia enregistrat dos treballs en solitari, va ser l'any 1996 i sota el nom de Eels que amb l'àlbum “Beautiful Freak” [Dreamworks, 1996] va aconseguir projectar-se internacionalment i ser nominat als MTV Awards. Fill del prestigiós físic quàntic Hugh Everett III, els drames familiars van marcar profundament la seva carrera musical i, a causa d'això, és conegut per escriure cançons que aborden temes com la mort, la malaltia mental, la solitud i l'amor no correspost. Moltes de les seves cançons han aparegut a films com "American beauty" o les diverses seqüeles de "Shrek".

L'any 2005 edita el disc doble “Blinking Lights and Other Revelations” [Vabgrant, 2005] que representa una síntesi dels darrers períodes artístics i creatius d'Eels i on aconsegueix que hi col·labori el seu ídol Tom Waits. En la gira que se'n fa a continuació, Everett actua amb un quartet de corda i dos multi-instrumentistes que son capaços de fer sonar guitarra, contrabaix, mandolina, serra musical, melòdica, celesta, harmònium, piano, o un set de percussió format per un pot d'escombraries i una maleta. D'aquesta gira se n'enregistra un àlbum i un DVD: “Eels With String Live At Town Hall” [Vagrant, 2006] del concert en directe al Town Hall de Nova York. Tot i ser un recopilatori amb un quartet de corda, fuig dels clixés del rock'n roll de fer un disc ensucrat i sensible al més pur estil de la Boston Pops Orchestra. L'exemple més clar és la cançó “Trouble with dreams” on l'esperit vital originari de la cançó es manté a la perfecció, la subtilesa elegant de la música d'Eels amb el toc de rebel·lia de Holden Caulfield, protagonista de “El vigilant en el camp de sègol” de Salinger.


Altres articles de Jordi Marcé Nogué

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.