Divendres, 20/7/2018
3455 lectures

"Vals 2"

Dies més tard d'acabar de muntar "Eyes Wide Shut", als 70 anys, el cineasta americà Stanley Kubrick moria al llit de la seva residència de Hertfordshire, al sud-est d'Anglaterra, d'un atac de cor. Considerat per molts com un dels cineastes més influents del segle XX, va destacar tant per la seva precisió tècnica com per la gran estilització de les seves pel·lícules i el seu marcat simbolisme. La seva melomania li va permetre, al llarg de tota la seva carrera, poder discutir tots els aspectes relacionats amb la banda sonora de les seves pel·lícules, arribant en ocasions a prescindir de compositor i personalment escollint per als seus llargmetratges partitures escrites en segles anteriors, com en el cas de “2001: Una odissea a l’espai”, descartant en l'últim moment la banda sonora original d'Alex North.

En el cas de "Eyes wide shut" la banda sonora va ser molt variada, composta per a l'ocasió per Jocelyn Pook també incloïa obres de György Ligeti, Franz Liszt, Mozart o Dmitri Shostakovich. En el cas de Shostakovich, es va utilitzar una partitura seva per al títol d'obertura. Mentre Tom Cruise i Nicole Kidman es vesteixen d’esmòquing i vestit de festa per anar a una festa privada, sona el conegut vals nª2 de la “Suite de Jazz nº2” de Shostakovich. O això és el que diuen els crèdits al final de la pel·lícula, perquè la peça que sona realment és un vals duna altra suite, la "Suite per orquestra de varietats". Durant molts anys, la “Suite per Orquestra de varietats” va ser identificada de manera incorrecta com la suite "perduda" per a Orquestra de Jazz (1938), una obra diferent en tres moviments que es va perdre durant la Segona Guerra Mundial i que va ser redescoberta el 1999 en una versió per a  piano.

Shostakovich va compondre dues Suites de jazz. La primera, el 1934, amb la intenció d'animar la participació en un concurs organitzat a Leningrad que perseguia elevar a un nivell més seriós l'estatus del jazz soviètic.  Consta de tres moviments amb nom de ball, Vals, Polka i Foxtrot. Unes obres escrites amb un llenguatge proper al de la musica americana d'inicis de segle, i evidentment, gens similars al llenguatge del jazz actual.  En cap cas el vals de la primera suite és el que apareix a "Eyes Wide Shut". Quatre anys després Shostakovich va compondre la número dos, un encàrrec de la nova Orquestra estatal de Jazz creada per definir els gustos populars de la Rússia soviètica. La seva partitura es va perdre durant la Segona guerra mundial, però una versió per a piano va ser descoberta el 1999 i l'any 2000 es va estrenar una reconstrucció orquestral, obra de l'expert en Shostakovich, Gerard McBurney. L'obra consta de tres moviments: Scherzo, Cançó de bressol i Serenata. Sense cap vals en la partitura I, evidentment, amb Kubrick mort per adonar-se que hi havien uns caps que no lligaven en els crèdits de la pel·lícula.

El vals que sona a "Eyes Wide Shut" pertany a la “Suite per a orquestra de varietats”, una col·lecció de peces procedents d'altres obres, principalment bandes sonores, recopilades per Shostakovich després de 1956. Cal destacar que Shostakovich va escriure moltes bandes sonores de pel·lícules de Hollywood. De fet, es considera que ell juntament amb Korngold i Copland són els pioners de les bandes sonores cinematogràfiques.  És en aquesta suite, i no en la “Suite de Jazz nº 2”, on es troba el conegut Vals nº 2 que prové de la banda sonora d’una pel·lícula del 1955 dirigida per M. K. Kalatozov titulada "El primer esglaó".

Va ser el famós director i violoncel·lista rus Mtislav Rostropovich qui, a l'estrenar el 1988 aquesta Suite per a orquestra de varietats a Europa ho va fer sota el títol de “Suite de Jazz nº2” per error. I aquest error es va perpetuar en la gravació el "Jazz Album" de Ricardo Chailly l’any 1993 i en els crèdits d’ “Eye Wide Shut" el 1999.

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.