Dilluns, 6/3/2017
1900 lectures

Jesús Moncada a cal Font

Vull dir al Teatre de l'Aurora. Aquest cap de setmana hi faran "El darrer dia del Cafè de la Granota", una divertida comèdia a càrrec de Cia. Mea Culpa,  basada en quatre dels contes d'El Cafè de la Granota de Jesús Moncada, el gran escriptor de Mequinensa que va morir el juny de 2005.

Si, gairebé per definició,  la programació de l'Aurora sempre és recomanable,  aquesta proposta  compta amb elements que la fan singular i atractiva: la combinació del món moncadià divertit i sensible alhora i la dramatúrgia fonamentada en dos personatges que transmeten tothora un món crepuscular, amb la propina de l'ús del català occidental que és d'agrair.

Deixeu-m'hi afegir un comentari. "El darrer dia del Cafè de la Granota", ultra la bona estona i el plaer de veure una bona comèdia, ha de poder servir per homenatjar Moncada i acostar-nos a la seva obra a traves d'aquest muntatge, en el benentès que els molts lectors moncadians segur que ja es deuen delir per assistir a aquesta representació que, com diu el programa, és "un homenatge a la paraula i l'oralitat que li ha valgut l'aplaudiment de la crítica i el públic".

L'obra se situa en el darrer dia abans que "tanquin" el poble de Mequinensa -per als mequinensans,el Poble- que ha de ser colgat per les aigües embassades a partir del pantà que s'havia construït en el riu Ebre. L'acció i els diàlegs componen un artefacte elegíac en clau d'humor que t'arrossega des del primer moment. Elegíac, perquè no només es testimonia la desaparició física d'un poble -ja hi han fet el Poble nou- sinó perquè simbolitza la fi d'un món presidit pels miners de les mines de lignit i els llaüts que traslladaven el carbó riu avall fins a Tortosa;  justament el món que omple bona part de l'obra de Jesús Moncada, que ara veurà  reduït i malmesos els seus horitzons i els mequinensans es vejuran abocats en bona part a l'emigració, sobretot a Barcelona.

No us ho penseu, aquest cap de setmana aneu a teatre a veure "El darrer dia del Cafè de la Granota". Us ho passareu d'allò més bé amb el muntatge de la Cia. Mea Culpa i descobrireu -o redescobrireu- el món literari de Jesús Moncada, el gran autor de Mequinensa, l'home que ens va regalar la monumental novel·la Camí de sirga, una de les obres més valorades de la literatura catalana dels últims trenta anys. Una bona estona que us ha de servir també per acostar-vos al parlar i les gents de la Franja, del Ponent del país, un bocí massa desconegut que Moncada ens ha descrit de manera magistral i que aquesta obra teatral dirigida per Xisco Segura ens la fa viva i més pròxima.

Dramatitzar textos de Jesús Moncada és una garantia de guanyar lectors dels seus llibres i, a l'inrevés, si en sou lectors ben segur que us llançareu a delectar-vos amb aquesta representació que ha estat molt ben valorada arreu, incloent-hi els  estudiants dels cursos de batxillerat i cicles formatius dels nostres centres.

Altres articles de Francesc Ricart

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.