Dijous, 8/8/2013
953 lectures

El TN d'un diumenge (problemes d'autocentrament)

Us sonen els noms d'Oliete i Cebreros? Al Telenotícies de TV3 del migdia de diumenge, la desaparició d'una persona pels efectes d'una riuada i la notícia d'un foc en poblacions de las provincias de Terol i d'Àvila van ocupar més espai, bastant més, que la informació pírrica sobre el concert de Girona, el III Festival Catalunya vol viure en llibertat i amb dignitat, una informació, val a dir, molt inferior també a la dedicada als capítols dels festivals de Cap Roig i Peralada. Aquest TN que, per cert, va començar remarcant l'èxit fins ara de l'estiu per la davallada dels focs “al nostre país”, sense considerar per a res el devastador incendi de la Serra de Tramuntana a Mallorca. És clar que ara direu que això et passa per mirar la tele al migdia el primer diumenge d'agost, que per a la poca gent que el segueix, tampoc no cal escandalitzar-se'n, del TN, i que no m'ho miro bé, això. I teniu raó, però que voleu que hi faci.

La TV3 com a símptoma, això és, com a símptoma de sentir-nos acomplexats davant d'Espanya, de demostrar dependència a Espanya. En definitiva, una mostra de feblesa nacional. L'esquema que funciona és el de fer-nos estimar (o era fer-nos perdonar?) per Espanya i pels espanyols i recordar-los que els tenim sempre i arreu presents en les nostres oracions, és a dir, en tots els TN.

Al meu entendre aquest comportament que vol aparèixer com a normal és malaltís, és una pèrdua d'energia, una demostració de falta de personalitat, una manca clamorosa d'autocentrament català. És la dependència que veureu, si no hi heu anat, a l'exposició “Japonisme. La fascinació per l'art japonès”, a CaixaForum de Barcelona, on tothora es parla de la influència i presència del fenomen del japonisme a Espanya quan és evident i notori, al llarg de tota l'exposició, que és un fenomen que es dóna a Catalunya, on arriba a tenir una rellevància paral·lela a tot Europa occidental i que, entre altres coses, ara permet fer aquesta exposició tan recomanable.

La possible explicació deu ser allò de no tancar-nos en el món local, que hem de mostrar-nos oberts... Resulta que som més universals traient el nas a les notícies de desgràcies de poblacions espanyoles, mentre menystenim o passem sovint de puntetes per coses noticiables esdevingudes al nostre territori, negligint l'espai català de comunicació reclamat tantes vegades per Josep Gifreu.

Doncs jo ara vull acabar aquest “full d'estiu” amb un anunci de localisme arravatat: el dia 31 d'agost farem una Cadena humana que enllaçarà Igualada, Montbui i Vilanova i la farem perquè sí, perquè volem carregar múscul de cara a la Via Catalana de l'11 de Setembre, la (quasi) nacional catalana, sense comptar amb Espanya o, més ben dit, per no comptar amb Espanya i perquè no ens hi comptin. I TV3 que n'aprengui!, de triar, vull dir.

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.