TORNAR
PUBLICITAT

Garcia Fossas, 75 anys d’emocions

Un grup d’Igualadins aprofiten la visita de Roig per manifestar-se en contra de les retallades

Divendres, 17 febrer 2012. 13:15. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Aquest dijous es va inaugurar l’exposició que commemora els 75 ans de l’Escola Garcia Fossas a Igualada. En un acte ple d’emoció, història i contingut polític es va presentar un recull de fotografies i elements audiovisuals que viatjaven el passat i el present d’un centre emblemàtic de la ciutat. Aprofitant l’acte, un grup d’Igualadins van concentrar-se davant de la biblioteca per manifestar-se en contra de les retallades.
PUBLICITAT

Els manifestants esperaven davant de la biblioteca

Els alumnes mirant l'exposició

Jordi Roig, Director General de Centres Públics, va ser aquest dijous a Igualada en substitució de la Consellera Irene Rigau que tot i que havia de presenciar l’acte, un problema d’agenda no li va permetre viatjar a Igualada. Roig va anunciar que la Generalitat pretenia mantenir els recursos destinats en ensenyament.

En l’acte també van intervenir Jaume Farrés, que va fer un recorregut per la història del centre i va recordar que ‘no se sap el dia exacte que van començar les classes’ i en va destacar la seva funcionalitat durant la Guerra Civil. La directora actual, Ànges Farré , va buscar els lligams actuals amb la història del centre i, emocionada, va parlar dels valors impulsats per l’escola.

Història del centre

Jaume i Artur Garcia Fossas van ser dos grans empresaris igualadins, nascuts a la nostra ciutat a mitjan del S.XIX. Van traslladar-se a viure a Barcelona però sempre van mantenir una forta vinculació amb Igualada, i van invertir gran part de la seva fortuna a causes benèfiques, socials i culturals per la seva ciutat natal.

Van llegar un fons per l’Hospital d’Igualada, patrocinaren la construcció d’un pavelló del Conservatori de l’Ateneu Igualadí, van ajudar a pagar l’edifici del Palau Escolar de l’Ateneu Igualadí, van edificar un el primer Institut d’ensenyament secundari a la Ciutat, actualment és on es troba l’Escola Auria. L’any 1935, Artur Garcia Fossas va crear el Patronat Garcia Fossas, per la construcció d’un orfenat a la ciutat per a nens d’entre 8 i 14 anys. L’edifici es va acabar l’any 1937, però mai va ser utilitzat com a orfenat, si no com escola primària i més endavant com a hospital de guerra. D’aquella època en queda un refugi antiaeri que està soterrat a l’extrem sud-oest del pati. També dins l’escola hi funcionava un menjador per a alumnes orfes o més necessitats. L’any 1949 es va inaugurar el Museu de la Ciutat, i en el 1954 es va fundar el Museu de la Pell ubicat al tercer pis. Actualment l'edifici acull a més a més de l’Escola de Primària Garcia Fossas, el Centre de Recursos Pedagògics de l’Anoia.

Altres actes previstos

El 26 de febrer es farà una conferència sobre la història de l’escola i dels Germans Garcia Fossas a càrrec de Jaume Farrés, president del Patronat Garcia i Fossas, també és farà visita guiada al refugi antiaeri (cal confirmar visita). Altres actes: com un campionat de futbol entre diferents AMPES d’escoles públiques de la ciutat, una matinal de dibuix i pintura a l’escola amb un concert-vermut i aprofitant la tradicional festa de la Festa de la Primavera, enguany relacionada amb aquest aniversari, es clouran els actes...

PUBLICITAT

1 Comentaris

M

Maria Ll.

Igualada

17 de febrer 2012.17:27h

Respondre

A mi sempre m’ha fascinat el Garcia Fossas, primer perquè es un edifici singular, desprès perquè es va destinar a escola i menjador per a alumnes orfes i necessitats, però sobretot perquè es... Llegir més el llegat d’uns germans que van fer fortuna primer a Igualada i desprès a Barcelona però mai es van oblidar de la seva ciutat natal, de la seva gent i sobretot dels més necessitats fent aportacions per a obres i edificis que avui encara son orgull d’Igualada, com l’antic hospital, l’antic Conservatori de l’Ateneu, la mateixa escola d’aquesta entitat, l’edifici que estava destinat a ser Institut de Segon Ensenyament de davant del Punto Blanco (actualment usat per l’Escola Àuria) i sobretot el Patronat Garcia Fossas amb la seva Escola concebuda inicialment com a orfenat.

Ara s’està celebrant el 75 è aniversari de la fundació d’aquesta escola i penso que tots hauríem d’estar satisfets i agraïts a aquets dos prohoms igualadins que tan van fer per la nostra ciutat i sobretot per les classes més desfavorides. Per tant trobo de molt malt gust que algú egoistament aprofiti els actes d’aquesta cel-lebració per fer reivindicacions que es podrien fer en qualsevol altre moment i que solament aconsegueixen aigualir en part el que hauria de ser motiu d’orgull per a tots els igualadins, commemorar el fet que algú que havia fet ”fortuna” es recordes dels seus conciutadans i els llegués part de la mateixa per a obres socials.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.