TORNAR

Orpí guanya la batalla al parc eòlic

La Generalitat ha revocat l'autorització administrativa del parc eòlic d'Orpí

Dimarts, 12 novembre 2013. 18:30. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
'Després de diversos anys de lluita tot apunta a que el projecte de Parc Eòlic a Orpí no es farà realitat'. Així ho ha expressat l'Ajuntament d'Orpí a través d'un comunicat. 
La Direcció General d'Energia, Mines i Seguretat Industrial de la Generalitat ha revocat l'autorització administrativa, i no ha rebut al·legacions per part de l'empresa promotora del parc.
PUBLICITAT

Àmbit on es volia construir el parc eòlic. Foto: http://territori.scot.cat/

'En conseqüència es desprèn que es pot procedir a deixar sense efecte la resolució per la qual s'atorga a l'empresa Energies Renovables d'Anoia,SL l´autorització administrativa del parc eòlic d'Orpí, i arxivar l'expedient sense fer cap més tràmit', explica l'equip de govern orpinenc.

Des de l'Ajuntament d'Orpí exposen que fins a arribar al punt actual, han estat diversos anys de tràmits i mobilitzacions ciutadanes.

Una lluita de 6 anys

Els antecedents es remunten a l'octubre de l'any 2.007 quan des de l'Ajuntament d'Orpí, dirigit en aquells moments per Convergència i Unió, es van dur a terme les tramitacions administratives davant de la sol.licitud de llicència ambiental, per part de l´empresa promotora ERA (Energies Renovables d´Anoia), per a l´exercici de l'activitat del parc.

El projecte proposava un parc de 35MW de potència a través de la instal·lació de 14 aerogeneradors, de 100metres d'alçada fins al rotor, situats al llarg de les carenes de la Serra de Feixes i d'Orpinell, pràcticament resseguint el límit municipal entre Orpí i la Llacuna i a pocs metres també del límit amb Sant Joan de Mediona. Es preveia situar dos dels molins al terme de la Llacuna i un a Carme, mentre que el 11 restants volien instal·lar-se a Orpí.

A més per a l'evacuació de l'energia, es preveia la construcció d'una subestació elèctrica propera a la pedrera d'Orpí. A partir d´aquesta s'aixecaria una línia elèctrica aèria de 110kV i 6,3 km de llargada que, tot travessant el terme de Carme, connectaria amb la línia elèctrica principal que passa pel municipi de la Torre de Claramunt.

Ràpidament el parc va despertar el recel d'alguns veïns del municipi d'Orpí, la Llacuna i Carme, i de diversos propietaris dels terrenys afectats, creant-se el març de 2008, la plataforma Salvem el Pulmó Verd de l'Anoia, que tenia com a objectiu informar els veïns sobre el projecte i aconseguir-ne la seva retirada.

La plataforma va organitzar diferents xerrades informatives amb la finalitat de sensibilitzar i mobilitzar la població perquè presentés al.legacions, ja que al·legaven que des de l'Ajuntament d'Orpí (aleshores en mans de CIU) no s'havia realitzat cap jornada informativa adreçada als veïns.

La plataforma s'oposava al fet que el projecte situava areogeneradors a menys de 500 metres de masies habitades, amb el corresponent impacte sonor que això comportava. També es queixava que el parc fraccionaria una important massa boscosa, i finalment que l'impacte paisatgístic representaria un perjudici per als negocis turístics i que, a més, es corria el risc que en un futur es permetés una ampliació. La plataforma també denunciava que els promotors i l'Ajuntament d'Orpí pretenien portar a terme el parc amb secretisme i desinformació.

En definitiva, la plataforma es mostrava favorable a les energies renovables però no a la localització proposada per al parc d'Orpí.

Per la seva banda els Ajuntaments de Carme i la Llacuna també van presentar al.legacions a la proposta, en les quals es demanava la retirada del projecte, atesa la proximitat dels aerogeneradors a nuclis habitats dels municipis. Per la seva banda l'Ajuntament de la Torre de Claramunt proposava un traçat alternatiu per a la línia eléctrica.

Així, atès a la negativa d'acollir el parc manifestada per part dels Ajuntaments de la Llacuna i Carme, l'empresa promotora va decidir incorporar algunes modificacions al projecte. Es plantejava la nova localització d'alguns dels aerogeneradors des de la Llacuna cap a Santa Maria de Miralles i Mediona.

El maig de 2011, l'Ajuntament d´Orpí va viure un canvi de govern, entrant l'actual equip de Independents per Orpí (Acord Muncipal ERC. AM-ERC), que des del primer moment es va posicionar contràriament al parc eòlic fent d'aquesta oposició un dels eixos principals de la seva campanya electoral.

Va ser a partir d'aleshores que el consistori va aprovar una moció contrària al parc, tot i que amb la ponència ambiental favorable que havia fet la Generalitat, semblava que la tramitació de la instal·lació podia donar un pas definitiu.

No obstant això l'Ajuntament d'Orpí va continuar lluitant contra la tramitació del parc ja que com argumentaven s'alçava en un corredor biològic en el qual transiten espècie protegides com l'àguila cuabarrada, entre d'altres.

El 27 de novembre de 2.011, l´Ajuntament va organitzar una conferència col.loqui, per exposar els pros i els contres del projecte del parc als veïns, amb la participació dels ponents, Joaquin Brun, Enginyer Industrial de l'empresa promotora del parc eòlic, Jaume Morrón, Director de l'Associació Eòlica de Catalunya, i Sergi Saladié, Llicenciat en geografía i Professor de la universitat Rovira i Virgili.

El 25 d'abril de 2012 la Direcció General d´Energia, Mines i Seguretat Industrial va dictar resolució mitjançant la qual es va atorgar, a la societat Energies Renovables d'Anoia, SL l' autorització administrativa del parc eòlic d'Orpí, per a 14 aerogeneradors de 2.500 kW cadascun.

L´Ajuntament d´Orpí per la seva banda, el 5 de juliol de 2.012 va presentar un recurs d'alçada al Conseller del Departament d´Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, i es van sumar al recurs els Ajuntaments de Carme i de La Llacuna. Es van formular onze al.legacions en total, destacant: la legitimitat, la vulneració de la directiva hàbitat amb les omissions greus en l'estudi d'impacte ambiental, la vulneració de la llei d'avaluació ambiental de projectes, la vulneració de la directiva de les aus, l'omissió per part de l'administració ambiental de les dades disponibles del concret àmbit territorial del parc eòlic d´Orpi, etc.

El 5 de juny de 2013, el titular del parc eòlic, va presentar, a la Direcció General d'Energia, Mines i Seguretat Industrial, la sol.licitud de cancel.lació de l'aval, dipositat en concepte de garantia d'accés i connexió a la xarxa de distribució donada la inviabilitat econòmica de continuar amb la promoció del parc eòlic

Un cop cancel·lat l'aval dipositat, aquest projecte ja no disposa de punt de connexió a la xarxa elèctrica.

I finalment la Direcció General d'Energia, Mines i Seguretat Industrial de la Generalitat va revocar l'autorització administrativa, i no va rebre al·legacions per part de l'empresa promotora del parc. Això va deixar sense efecte l'autorització administrativa del parc eòlic d'Orpí, cosa que feia arxivar definitivament l'expedient.


7 Comentaris

C

Casa Gran de Feixes

Orpí

13 de novembre 2013.21:22h

Respondre

Al final, i després de molts anys d’espera Orpí (d’aproximadament 170 ) habitants guanya la batalla del Parc Eòlic. Amb lluita, tenacitat, compromís s’ha assolit tal objectiu que de fet... Llegir més era comú en la majoria d’orpinecs/es

En aquets casos es força fàcil caure en demagògia innecessària i reobrir el debat de les energies renovables o obrir un debat polític. Sóc de l’opinió que molt poca gent està en contra de les energies renovables ( sempre hi ha algú que porta la contrària ) però és molt important com encaixar de la millor forma possible tals energies al territori i sobretot escoltar-lo. Tanmateix sempre cal tindre tota la informació possible per poder opinar d’una forma més objectiva ( afectació del parc, ubicació, municipis afectats, zones protegides..). Dir que els molinets són lletjos esteticament.és una opinió molt pobre.

A tots els crítics es convida a passejar un dia per la serralada de Feixes- Orpinell, fer una aturada sota els castanyers de la Casa Gran de Feixes i deixar-se portar per l’entorn i la biodiversitat existent.

Des d’aquí felicitar a totes aquelles persones i institucions que han cregut en la causa orpinenca.

J

Jordi

Igualada

13 de novembre 2013.20:59h

Respondre

Contents per la gent del territorio. Però cal veure que l’energia eólica ja no està subvencionada com abans. Si hi hagués primes com abans cal veure si la promotora hagués abandonat tan... Llegir més facilment com sembla que així ha anat. Sort en tenen molts municipis dels ingressos dels parcs eòlics.

V

Voltaire

Rias Baixas

13 de novembre 2013.14:57h

Respondre

Me n’alegro, i molt! Enhorabona! Un indret com la contrada banyada per la riera del riu Carme és d’una bellessa que no té res a envejar a molts indrets de la Provença i la Toscana.

V

Veí Orpí

Orpí

13 de novembre 2013.11:48h

Respondre

La voluntat de la majoria de veïns del poble Orpí,i que viuen a Orpì i que coneixen la serralada on es volia instal.lar el Parc eòlic, no volien el parc eòlic, ja que on es volia instal.lar, es... Llegir més un paratge natural protegit a nivell europeu, com pocs hi ha a la comarca i a més no era zona priortitaria de parc eòlics, cal instal.lar els parcs eòlics on es pot, crec que ningù entendria que s’instal.les un parc a Montserrat, o el parc natural del Montseny, donsc a la nostre comarca també tenim lloc que estant protegits però que es deconeixen. Pertant celebrem la desició de la generalitat.

S

Serrallonga

Igualada

13 de novembre 2013.11:29h

Respondre

Això de l’energia no sé com acabarà. A grans trets hi ha energia fòssil, energia renovable, energia nuclear, energia hidràulica...L’energia fòssil té problemes: s’acaba, produeix CO2 i... Llegir més pluja àcida. L’energia nuclear és perillosa. La hidràulica és insignificant. La renovable malmet el paisatge: el paisatge amb els molins de vent queda lleig, però els camp amb pannells solars tampoc fan goig. Bé, aleshores que s’ha de fer?. Quan no es vol un procediment que satisfà una necessitat indispensable, s’ha de suggerir un altre procediment raonable i factible. Jo desgraciadament no soc massa llepafils amb temes paisatgístics, ja que si realment ho fos, maleiria els pagesos que s’han carregats boscos magnífics, per plantar-hi quatre herbes malmetent d’aquesta manera un sol on no hi poden viure ni els conills.

a

aaqualata

13 de novembre 2013.07:35h

Respondre

Orgull per Orpi. Orgull de que una vegada més anem contra el progrés ben entès;orgull de que ara ja ni les energies renovables ni netes, el No per a sistema. Això es el que vol ERC. Cal recordar ... Llegir més que son els que van enfonsar CAT amb el TRIPARTIT. Els que canvien de cara però no de fets. ....: Orgull d´un Poble. Felicitats ***

j

josep satorras

Orpí

12 de novembre 2013.19:45h

Respondre

Molt bona noticia per els orpinencs. Enhora bona pel nostre Ajuntament. Espero que altres questions que tenim pendents siguin tramitades i resoltes pensan en el bé de tots els veins del nostre poble.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.