TORNAR

El confinament i la COVID19 vist pels anoiencs que viuen a l'estranger

”A Alemanya s’estan fent hospitals específics per al coronavirus, per no interferir en l’activitat habitual dels altres”

gent
Dimecres, 1 abril 2020. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El coronavirus té una especial afectació a l'Anoia i en concret a la Conca d'Òdena, però no hi ha cap regió del planeta on no s'estigui pendent d'aquesta malaltia. Quatre anoiencs situats a tres punts diferents d'Europa expliquen com viuen les notícies del virus que (gairebé) ha paralitzat el món. Marc Soler, que fa unes setmanes parlava del virus des d'Itàlia, també dóna ara el seu punt de vista un cop s'ha estès a casa seva, a l'Anoia.

L'Hospital Charité de BerlínMarc Pujol viu des de fa una dècada i mitja al Regne Unit, però visita regularment la seva família a l'Anoia. Va coincidir que la seva darrera arribada a Piera, on viu la seva família, va ser a principis de març, just quan esclatava la crisi del coronavirus. "Va ser un xoc quan vaig tornar, el dia 11, perquè havia estat per Igualada i vaig sentir les novetats del confinament poc després. L'empresa on treballo poc després també ja ens va enviar a treballar des de casa. Impressiona molt el que ha passat" afegeix. En el cas de la igualadina Ivette Tarrida, que tenia previst venir a Igualada i haurà d'esperar, també li ha xocat molt. Clàudia Ribera, a Berlín des de fa deu anys, viu en una zona d'Alemanya on la COVID19 encara no ha tret gaire el cap. Segueix les notícies de l'Anoia amb preocupació: "hi ha molt contrast amb com es fan les coses a l'Estat espanyol i Alemanya".

"La gent aquí s'adapta ràpid"

Al Regne Unit, "els primers dies, el primer ministre Boris Johnson parlava que la gent ho passés i adquirís immunitat. Era surrealista! És impensable que un altre primer ministre digués això, però aquest home va guanyar unes eleccions amb majoria absoluta. Però finalment, va canviar el discurs totalment i la gent ja esperava que canviessin les mesures. El dia 23 va tancar tots els comerços no essencials" explica l'igualadí. En aquell moment "tothom ja ho tenia coll avall. S'ha anat molt ràpid. La gent s'adapta ràpid aquí, els carrers estan gairebé buits i molts treballem des de casa".

Se segueix "la situació de l'Estat espanyol, pensem que van dues setmanes per davant del que passarà aquí. No hi ha bona opinió de la gestió de la crisi per part del govern espanyol i es parla força de les errades fetes a altres països i que cal evitar-les. Del confinament especial d'Igualada i la Conca d'Òdena no n'he vist gairebé res, potser els primers dies". 

"Pots sortir a fer esport"

A Brussel·les, Ivette Tarrida descriu una situació de confinament on "la gent es veu de moment tranquil·la. No hi ha problemes per anar a comprar coses bàsiques. Però molta gent s'ha hagut d apuntar a l'atur de manera temporal". No hi ha restriccions per fer esport a la via pública: "poder sortir a fer exercici ajuda molt. Els parcs infantils estan tancats però la resta està obert i fins i tot el govern recomana sortir seguint les normes, per salut".

Ivette tenia previst venir el cap de setmans passat a Igualada, "però naturalment no vaig poder. Els meus pares també van haver d'anul·lar una visita prevista a Bèlgica fa poc. Espero que puguin venir a finals de maig. Jo ja esperaré a l'estiu". A Bèlgica, "el confinament és en principi fins el 18 d'abril, però tothom assumeix que segurament serà fins al 3 de maig almenys". Mentrestant, les notícies de la Conca que li arriben no són les millors. Va saber del tancament de la Conca d'Òdena pels seus pares "amb els que parlo cada dia. Són notícies molt preocupants. Però sembla que la gent està calmada i solidària".

"No conec cap afectat"

Berlín és una de les zones d'Alemanya on el coronavirus no té gairebé efecte. "No hi ha gairebé infectats als hospitals" de la capital germànica, tot i que a altres "landër" com Baviera la situació és molt més greu. Clàudia Ribera comenta que "no conec cap afectat, ni a l'Anoia ni aquí. La meva família em va informant i intento cercar informació sovint als mitjans catalans".

A Alemanya, l'afectació és molt més important al sud. "A Baviera hi ha un important nombre de morts i infectats, degut a que molta gent va anar d'estada uns dies a Suïssa on ja hi havia un focus, i se'ls hi va encomanar. Allà hi ha un confinament molt estricte" i, segons Clàudia, "es parla d'uns 15.000 infectats". A Berlín "pots sortir amb la gent amb la que vius al carrer, et pots trobar amb la parella, però sí que demanen que fora del teu àmbit personal siguis més curós i mantinguis la distància d'un metre i mig".

Les condicions s'han anat restringint: "fa dos dissabtes encara es feien barbacoes i ara ja no et deixen. Des del 13 de març han tancat les escoles. Els restaurants van tancar una mica més tard i ara només funciona el take away. Sembla que l'estratègia és anar tancant poc a poc els sectors econòmics no essencials abans no faci un pet l'economia". Sobre el confinament domiciliari afegeix que "també no es pot tancar a tothom a les cases: hi ha diferències socials, amb matrimonis que viuen en un pis de 50 ó 70 metres quadrats i dos nanos".

Les precaucions a Alemanya van arribar més tard, ja que aquesta igualadina va estar a Àfrica fa unes setmanes, a Kènia. "Vaig fer dos transbordaments allà, d'anada i tornada, i em van prendre la temperatura les quatre vegades. En canvi, a l'aeroport d'aquí la documentació i ja està". Després, la preparació per la problemàtica ja és diferent: "fa dies que s'està reunint material per part del govern per quan vingui l'impacte fort. Es preparen també hospitals específics per la gent que tingui coronavirus per no interferir en l'activitat habitual dels altres hospitals". 

La premsa es mostra força crítica "veient el que passa a l'Estat espanyol. Es parla molt de les retallades que es van fer en salut per part del govern del PP, però també de la inoperància de l'actual govern. També que el confinament de Madrid ha arribat massa tard. A Alemanya hi ha 32 llits UCI per cada 100.000 habitants i això és tres cops més que a l'Estat espanyol.

"La televisió italiana no fa judicis de valor"

"Vaig seguint el que passa a Igualada" explica Marc Soler, que fa unes setmanes explicava com es vivia des de Siena el confinament a Itàlia, comenta com s'ha reaccionat en el país transalpí a la situació actual a l'Estat espanyol. "La televisió italiana informa de xifres del que passa a l'Estat espanyol, no fa judicis de valor. No són informacions molt extenses, les mateixes que hi ha a les webs. Jo segueix el que passa a través de twitter i mitjans locals" afegeix. L'atenció a Itàlia ha girat també cap a altres països com França o Alemanya, "on hi ha cada cop més casos".

El confinament a Itàlia seguirà "com a mínim fins el 13 d'abril, només es podra treballar en feines estrictament essencials. Des de fa molt temps hi ha supermercats oberts i correus. Molts bars i restaurants van vendre les existències que tenien a un euro. En alguns casos es va parlar de perllongar fins el 31 de juliol, segons quina zona d'Itàlia. I no sabem com ens afectarà als Erasmus".

Pel que fa als estudis "hi ha poca comunicació amb la universitat. No sabem com ens afecta amb exactitud. Sobre la taula hi ha l'opció de tancar el curs, sense que es plantegin un aprovat general. Aleshores, l'opció serien exàmens online adaptats a la situació o fer un examen a l'inici de curs de l'any que ve. Estem força mal informats de com evolucionarà la cosa".

El cas de Baviera

Francesc Marimon és un igualadí que viu al "landër" més meridional d'Alemanya, Baviera. Comenta que "del que passa a Igualada me'n vaig assabentar a través d'un amic. Vaig decidir seguir amb més freqüència les notícies que poguessin aparèixer als digitals com AnoiaDiari. Poc abans que es fes públic el confinament de la Conca ja vaig rebre avisos per diversos grups de Whatsapp amb amics que segueixen vivint a Igualada i al grup de la família".

Pels contactes amb la seva gent, considera que "ho porten amb optimisme, estant preocupats per la incidència socioeconòmica que pot tenir en una àrea com la de la Conca i per les notícies diàries de més infectats i morts que moltes vegades toquen a persones pròximes o veïns i fa augmentar el nerviosisme". Pel que fa a Baviera "han tingut temps per preparar-se, ja que van tenir un dels primers casos a Europa a través d'unes jornades de formació a una empresa als afores de Munic a finals de gener".

Des d'aleshores "hi ha hagut bastant seguiment per part de les empreses i algunes ja van començar a aconsellar el teletreball des de mitjans de febrer. Estem a una zona en què les infeccions han arribat des de zones d'esquí dels Alps suïssos i el Tirol austríac i italià. Per tant les mesures han anat seguint les recomanacions de l'OMS i les mesures que es prenien a aquestes zones veïnes".

De moment, "es pot seguir anant a treballar d'acord amb les mesures de prevenció que ja coneixem tots. Però molts negocis de relació i tracte directe amb el client van tancar a partir del 16/17 de març, juntament amb les restriccions regionals d'obertura per a locals d'oci (restaurants, bars, gimnasos...,). Les escoles i universitats ja havien tancat uns pocs dies abans que s'implantessin aquestes restriccions".

Aquest cap de setmana passat "feia un dia assolellat i es van poder veure famílies i grups d'amics a les vores del riu Isar i zones verdes dels museus. La policia havia de recordar que només està permès sortir a passejar o fer esport individualment i/o amb les persones que conviuen en un mateix habitatge, i que parar a prendre el sol a un parc no està permès sota amenaça de multa a partir de 150 euros. Segueixo podent sortir a córrer per llocs com la zona olímpica sense problemes, si veig algunes àrees comunitàries, parcs, equipament esportiu i zones d'esbarjo tancades amb cartells d'advertència recordant les restriccions que s'han imposat. En general es sent que les restriccions que estaran vigents de moment fins al 20 d'abril han sigut molt progressives i no crec que hagi sigut un xoc molt gran per a molts".


1 Comentaris

M

Marta

Berlin

3 d'abril 2020.12:55h

Respondre

El que comenta la igualadina que suposadament viu a Berlín és en gran part incorrecte. Les escoles públiques berlineses no es van tancar el 13 de març, de fet no han tancat mai de forma total.... Llegir més Des del 17 de març estan obertes de forma parcial: segueixen obertes per acollir els fills de treballadors de sectors essencials en horari complert.
En general els habitants de la capital alemanya estan molt poc preocupats pel virus, ja que de moment hi ha pocs infectats aquí. Els mercats de fruita a l’aire lliure segueixen oberts, així com els bars i cafes que proporcionen menjar o begudes per emportar ( no es pot consumir al local) i a la consulta del metges és encara normal que cap treballador sanitari porti ni guants ni mascareta.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.