TORNAR
PUBLICITAT

L'Observatori de Pujalt caça un meteor que travessa el cel de l'Anoia

L’estació Alpha Sky, que funciona des de fa un mes, ha detectat ja cinc bòlids i 18 estels fugaços

gent
Dimecres, 3 febrer 2021. 12:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El bòlid va tenir un pas efímer, de "cinc o sis segons", expliquen des de l'Observatori. El va detectar l'estació de vigilància que hi ha des de desembre. Un bòlid és un meteor igual que un estel fugaç, però, en aquest cas molt més brillant i una mica més gran.

La nit d'aquest dimarts un petit bòlid va creuar part del cel de la comarca de l'Anoia. Aquest cos celeste, molt brillant, va deixar un bon rastre de llum durant el seu pas. Aquest meteor va ser captat per l'estació de vigilància del cel AlphaSky ubicat a l'Observatori de Pujalt. AlphaSky és un projecte científic per vigilar, observar i estudiar el cel nocturn en recerca de meteors brillants i col·labora dins de la xarxa científica de vigilància SPMN (Xarxa d'investigació de bòlids i meteorits - www.spmn.uji.es).

El bòlid va aparèixer tres minuts després d'1/4 de 8 del vespre i va estar al cel durant "cinc o sis segons". Des de l'Observatori expliquen que "cada dia passen diferents meteors per sobre de la comarca, la gran majoria de poca magnitud, dit d'altra manera petits i de poca durada". El projecte AlphaSky porta operatiu des de mitjans de desembre i durant el mes de gener, tot i que molts dies va estar el cel molt ennuvolat, es van detectar cinc bòlids i 18 estels fugaços força brillants.


Els bòlids són meteors, però que brillen molt més que els estels fugaços. Quan parlem d'un estel fugaç no deixa de ser una petita "pedra" de pocs grams, amb poca lluminositat i durada i per això pot costar d'observar; un bòlid, en canvi, pot arribar a pesar des de pocs quilograms a centenars. Molts d'ells acaben produint una petita explosió abans de quedar destruïts en entrar dins de l'atmosfera, i d'altres poden acabant tocant terra amb una mida molt més petita. Quan això passa és quan parlem de meteorits. Per ser meteorit ha de tocar a terra.

Projecte AlphaSky

El projecte Alpha Sky és obert a tothom. Qualsevol interessat pot analitzar les seqüències d'imatges diàries i pugui trobar meteors que no hagin sigut observats o catalogats. És per això que des de la web de l'Observatori de Pujalt: https://observatoridepujalt.cat/alphasky/ es troba tota la informació per poder col·laborar en aquest projecte de ciència ciutadana.

PUBLICITAT

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.