Dijous, 24/5/2012
876 lectures

Els dinars d'en Jayson

En Jayson va néixer fa dotze anys a Filipines. Sent un nadó, va pujar dalt d’un avió amb la seva família i va aterrar a Santa Coloma de Gramenet, perquè algú va dir als seus progenitors que allà hi havia feina. El nen va des de P-3 a una escola pública d’aquesta ciutat, tot i que des de fa un parell de cursos, per qüestions econòmiques, viu en un pis del Raval de Barcelona. En aquest temps, ha après a moure’s pel ventre de la metròpolis i coneix a la perfecció les parades de la línia vermella del metro, que utilitza un parell de cops al dia, moltes vegades sol.

És simpàtic, gros i amb alguns problemes d’aprenentatge. Des de Nadal, com que la seva família no paga el menjador de l’escola i ja no hi ha beques, no dina amb els seus companys. La mare, que treballa de cangur i hi ha mesos que guanya 200 euros, li dóna unes monedes al matí i quan ell plega a quarts d’una del migdia travessa el carrer i a la botiga de la cantonada compra una xocolatina o una bossa de patates. A les tres torna a classe i s’hi està fins a quarts de cinc de la tarda. Si ha de fer treballs amb els seus amics es queda per Santa Coloma fins que els acaba i, ja fosc si és hivern, baixa tot sol al suburbà, mentre pels altaveus anuncien: pròxima parada Baró de Viver, Trinitat Nova, Torras i Bages, Sant Andreu, Fabra i Puig, La Sagrera, Navas, Clot, Glòries, Marina, Arc de Triomf, Urquinaona, Catalunya.

Molts matins tampoc no porta esmorzar, de manera que va demanant trossets d’entrepà als seus companys de pati i no dubta a acabar-se el que els altres no poden digerir.

Ahir, la classe de sisè de primària va marxar de colònies, les últimes que faran tots junts abans d’iniciar la ESO al setembre, però el Jayson no va pujar a l’autocar. A casa no poden costejar l’excursió i, per tant, passarà aquests dies al centre de la capital catalana.

El nen té una germana que es diu Katrina, de set anys, i que ara cursa primer de primària. És molt llesta i treu molt bones notes. Ella sí que dina al menjador del col·legi, tot i que tampoc no pot fer front al cost del servei, però per edat no pot entrar i sortir de l’escola sola, com sí que pot el seu germà gran.

En Jayson i la Katrina formen part del 23,7 per cent de menors catalans considerats pobres segons un estudi donat a conèixer ahir per la Federació d’Entitats d’Atenció i Educació a la Infància i l'Adolescència.

Altres articles de Irene Dalmases

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.