Divendres, 16/10/2015
2339 lectures

Igualada no és Girona

Són les sis de la tarda de qualsevol dia entre setmana. Cau el sol i per la plaça de l'Ajuntament d'Igualada hi travessen mestresses de casa que van decidides a comprar. I pares i mares que passegen nens amb cotxet. Els petits que ja han sortit d'escola hi juguen a pilota o amb patinet. A les terrasses, sempre hi ha qui hi fa el cafè o una canya. Tot seria tan bucòlic com sona si no fos pels cotxes i furgonetes que, ara sí i ara també, no només creuen pel bell mig, sinó que hi aparquen durant uns minuts o durant hores i hores, fins al vespre quan les botigues ja són a punt de tancar.

El tema no és nou, i precisament per això, ja aniria sent hora que ens poséssim seriosos. Fa temps que hi ha càmeres a l'entrada del carrer de l'Argent per restringir el trànsit rodat a veïns i a vehicles comercials en determinades hores del dia. Però la plaça està plena de cotxes aparcats matí, migdia i tarda, i dubto que tots entrin sense autorització perquè la situació de les arques municipals seria una altra. És cert que al matí, hi ha aparcats vehicles comercials, que carreguen i descarreguen. Però a la tarda, la immensa majoria són cotxes particulars. Els veïns que tenen autorització de l'Ajuntament per passar amb cotxe pel carrer de l'Argent i la plaça és perquè hi tenen un aparcament a tocar. Per tant, no tenen cap necessitat de deixar el cotxe a la plaça durant hores. Llavors, la meva pregunta és: si no són de veïns ni comercials, de qui són els cotxes que cada tarda aparquen a la plaça? 

I una altra pregunta encara: no els multen? Una cosa és que hi hagi màniga ampla en concedir autoritzacions perquè segons qui pugui accedir a la zona de vianants sense ser vehicle comercial ni veí. Però aparcar a la plaça està prohibit, tant si el vehicle està autoritzat a passar-hi com si no. Suposo que no deu ser feina de l'agent municipal que a les tardes és dins l'Ajuntament i té la moto aparcada a la porta, però l'estampa és força surrealista.

Si per una banda posem càmeres i per l'altra fem la vista grossa, ja em direu què hi guanyem. Ben bé al contrari, es crea una sensació de falsa seguretat, perquè pares i nens hi juguen més despreocupats. A més, els vehicles que hi transiten o desaparquen no ho fan precisament a poc a poc, pensant que tenen un nen jugant a pilota just darrera. O creiem en les zones de vianants o no hi creiem. Les mitges tintes de cara la galeria són perilloses.

La plaça de l'Ajuntament és l'espai neuràlgic del casc antic d'Igualada. Segurament és el preferit de molts igualadins, perquè és de les poques places de la ciutat que conserven l'encant que només donen els anys quan les polítiques urbanístiques no ho esgavellen. Per desgràcia, Igualada no és Girona i els racons amb encant no ens sobren. Estaria bé poder disfrutar dels que tenim.

 

Altres articles de Eva Ripoll Rius

7 Comentaris

m

manel

Celra

23 d'octubre 2015.07:36h

Respondre

Per sort Girona no es com Igualada, i Igualada may s’hi assemblara

M

Miguel

gualada

18 d'octubre 2015.06:15h

Respondre

1000x1000 d acord.

D

DELDÍ

IGUALADA

17 d'octubre 2015.11:27h

Respondre

AL CARRER DE SANTA CATERINA, ENTRE LA RAMBLA I EL CARRER DE L’AURORA LES VORERES ESTAN SEMPRE PLENES DE COTXES I ELS VIANANTS CAMINEN PER LA CALÇADA ESQUIVANT ELS COTXES, CAMIONS AUTOBUSOS ETC.... Llegir més QUANTS MORTS CALDRAN?

J

Joanma

=ada

16 d'octubre 2015.11:06h

Respondre

Quina manera de perdre el temps Eva i Manuel, les coses continuaran igual pels segles dels segles.

eva-ripoll-rius

Eva Ripoll Rius

Igualada

16 d'octubre 2015.21:27h

Deia @almateu ara a Twitter que aquesta tarda hi havia dos policies municipals multant els vehicles aparcats... Suposo que algú s’ha donat per al.ludit. Jo també temo que sigui flor d’un dia.... Llegir més El que és segur és que si ningú es queixés de res les coses canviarien menys encara. Creu que no tinc massa temps per perdre, però per intentar-ho que no quedi! :)

J

Jaume Travesset

Igd

17 d'octubre 2015.10:09h

Joanma,si tú creus que observar és perdre el temps, detallar, investigar, puntualitzar, i poder acabar amb unes conclusions, amb les quals fer un possible prejudici sobre la societat(actualitat,... Llegir més urbanisme, etc.)... en resum: entrenar el cervell i donar, simplement, un article d’opinió. Si creus que tot això és perdre el temps, jo crec que qui el perd més és vostè!

M

Manuel Mateu Ratera

Igualada

16 d'octubre 2015.09:15h

Respondre

Estic molt d’acord amb el comentari de l’Eva. Visc a prop de la plaça I el Ajuntament, i el fenòmen de l’aparcament prol·longat a les places de l’Ajuntament, Sant Miquel, Pilar i Pius XII... Llegir més , és patent matins i tardes. És cert que des que s’han posat càmbres fotogràfiques a l’entrada del casc antic, hi ha hagut un gran canvi. Però ens sorprèn veure aparcats durant temps perllongat, vehicles particulars. El cotxe és un element necessari, a vegades imprescindible en la vida i la mobilitat de persones i coses a les ciutats. Ajustar aquest equilibri i preservar aquests espais de pau als centres de vianants, ha estat també un gran pas en la humanització i socialització d’aquests oasis de pau dins la ciutat. M’afegeixo a la seva proposta, que la Policia municipal, vetlli millor aquest tema.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.