Dijous, 21/2/2013
1589 lectures

25 anys de l'institut de Calaf

Edifici actual de l'institut de Calaf

Permeteu-me que avui escombri cap a casa i doni a conèixer als lectors del diari una notícia que m'és propera i que potser no té cap transcendència a nivell general. Però la deixaré escrita i la comentaré...

Aquest curs 2012-13 fa exactament 25 anys que va començar a funcionar l'Institut de Calaf, que porta el nom de l'artista Alexandre de Riquer. Això vol dir que les famílies de la vila de Calaf i tots els pobles de la rodalia compten des de fa 25 anys amb un centre escolar públic de secundària, que escolaritza els infants i joves des dels 12 fins als 18 anys. Ara mateix, això sembla una cosa molt normal. Fins i tot un dret. Però només cal anar 25 anys enrere per trobar-nos que, en zones com Calaf i l'Alta Segarra, els nens i nenes, quan acabaven l'ensenyament primari, als 14 anys, no tenien a la vora cap centre públic per continuar la seva formació. El sistema i la distància els excloïa d'una educació pública i gratuïta que, en altres indrets, sí que tenien a l'abast. És veritat que a Calaf existia un centre d'ensenyament privat religiós que oferia la possibilitat de fer fins el BUP (el COU, no). Un model semblant al de Calaf es donava en altres pobles com Santa Coloma de Queralt i Capellades, per citar dos municipis propers. Vaja, que ser de poble era una putada!

Ara fa 25 anys, a Calaf, un grup de 27 alumnes i tres professors van començar les classes de Formació Professional. El centre, que estava situat a l'antic edifici dels Hermanos, era una Secció d'FP que depenia del Milà i Fontanals d'Igualada. Les dificultats inicials i les reticències de l'administració i fins i tot d'alguns sectors de la societat calafina es van vèncer amb il·lusió, bona voluntat, sacrificis, professionalitat, amb la complicitat de la població i de les famílies.

Aviat es va ampliar l'oferta i es va passar a impartir l'ESO i el Batxillerat. Es va passar de ser una Secció a ser un Institut independent, es va projectar i construir un nou edifici i es va anar consolidant, any rere any la feina docent, de manera que fins al dia d'avui s'han graduat 843 alumnes amb el títol de l'ESO i 428 amb el títol de Batxillerat. Aquest és el balanç i n'hem d'estar orgullosos.

Al llarg d'aquests 25 anys, l'Institut no només ha assumit l'educació pública d'una zona extensa, amb una població disseminada, en una zona de frontera (comarcal, provincial, dialectal), sinó que s'ha convertit en un focus cultural, dinàmic, obert. Ha acollit multitud de projectes pedagògics, activitats extraescolars, festes, xerrades, viatges, concerts, més enllà de les classes ordinàries. L'educació ha estat un element clau per integrar la població nouvinguda durant els darrers quinze anys. I és en l'educació que hem de trobar la sortida a aquesta crisi que ens està castigant.

Em penso que en un moment de males notícies, de desorientació, de canvis profunds val la pena celebrar i donar a conèixer realitats com aquesta. N'estem molt contents i ho volem celebrar durant aquesta primavera. Hi sereu benvinguts!

EXPOSICIÓ itinerant: '25 anys ajudant a créixer', de l'Institut Alexandre de Riquer, de Calaf

Pujalt (del 18 de febrer al 3 març)

Calonge de Segarra (del 4 al 17 març)

St. Pere Sallavinera (del 18 març al 2 d'abril)

St. Martí de Sesgueioles (del 3 abril al 14 abril)

Prats de Rei (del 15 al 29 abril)

Calaf (del 30 abril - 3 juny)

Torà (del 4 al 17 juny)

La Molososa (del 2 al 15 de setembre)

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.