Dijous, 6/5/2010
1259 lectures

Adéu, Pla Director!

L'any 2006, quan el Govern de la Generalitat va presentar la primera versió del Pla Director de la Conca d'Òdena, aquest país vivia una impressionant borratxera constructiva, especulativa i, ara ho sabem, de corrupció. Es lligaven els gossos amb llonganisses, tothom anava gras i s'havia de créixer sense mirar prim. En aquesta línia, el Govern va presentar el Pla Director, una planificació del territori central de la comarca amb unes afectacions i uns creixements desmesurats, propis d'una borratxera com la que vivíem.

Un grapat de ciutadans, esgarrifats davant de la magnitud del desastre que teníem davant, vam constituir una Plataforma per la retirada del Pla Director. Del 2006 al 2010 aquesta Plataforma, conjuntament amb altres entitats, ha estudiat a fons el Pla Director, l’ha qüestionat i discutit, ha anat formulant al·legacions, recursos, preguntes parlamentàries, demandes judicials. A més a més ha fet molts actes divulgatius, ha mobilitzat la ciutadania, s'ha coordinat amb altres plataformes del país, ha multiplicat els contactes amb els polítics comarcals (el paperot dels quals algun dia caldria explicar a fons). Es van denunciar irregularitats. Es va tallar l'autovia en dues ocasions i vam arribar als mitjans de comunicació. Es va aconseguir que el Pla es retirés fins a dues vegades perquè tenia deficiències tècniques o bé errors de forma. La feina mal feta no té futur.

Vam ser criticats, menystinguts, ignorats, aïllats, titllats de retrògrades, desautoritzats. No volíem el progrés de la comarca. Quatre pijos de l'Espelt. Érem uns nostàlgics incòmodes. Defensàvem interessos particulars. Seríem els culpables de tots els mals del futur. A qui li importa el paisatge davant de l'esplendor que dibuixava el Pla Director? El govern, una vegada i una altra, obsessivament, tornava a presentar-lo. El demanaven els especuladors locals, els polítics locals, els empresaris locals. Fets, no paraules.

Tres anys més tard, el Pla Director va ser aprovat. D'una manera agònica i vergonyant. Per collons però sense entusiasme. Perquè ja teníem la pedregada a sobre i tothom veia que, ara, aquell castell de cartes no tenia cap sentit. I que tots aquells plànols dibuixats i tacats de tinta que havien de ser naus, habitatges, carreteres, indústria i milions fàcils acabarien essent, de moment, paper mullat. Tot era fum. El Pla Urbanístic d'Igualada també cau. El d'Òdena està sota sospita. No sé qui ha guanyat ni qui ha perdut. I hi ha un gran interrogant sobre el nostre futur. Una cosa, però, la tenim tots clara: el camí no era el Pla Director. Adéu!

Aquest passat diumenge ens hem reunit a l'Espelt la gent que hem treballat (més o menys) amb la Plataforma. Per dinar. Per felicitar-nos per la feina feta i, en certa manera, per dissoldre'ns. Tenim la consciència molt tranquil·la. Adéu, Pla Director! Pel 2026 tenim altres plans.

Altres articles de Jaume Farrés

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.