Dijous, 11/7/2013
1111 lectures

Aquest any hi ha bona collita!

Després d’un hivern relativament suau, d’una primavera plujosa i d’un estiu que ha tardat a arribar, aquest any hi ha una bona collita. Només cal donar una volta pels camps per veure que les espigues són llargues, espesses, amb la canya alta (això vol dir que també hi haurà palla) i que no hi ha massa plantes ajagudes ni cereal que s’hagi malmès. La campanya ha sigut bona i això és una excel·lent notícia. Per tant, felicitem els pagesos, ara que estan atrafegats, 'cosetxant', com diuen ells. Són dies de treballar molt, de passar calor, d’intensitat i d’esforç físic, d’anar amunt i avall, de menjar pols i creuar els dits per tal que no s’espatlli la màquina. Cal recollir el que s’ha sembrat, posar-ho al sac i lligar-ho bé.

D’una manera absolutament injusta, en aquest país, durant molts anys, s’ha menystingut els pagesos. S’ha fet broma amb ells. Se’ls ha volgut etiquetar d’antics, conservadors, desconfiats, individualistes i malcontents, enfront de la modernitat i el progrés que suposava la ciutat, la indústria i el comerç, els valors de l’esquerra, l’ecologisme de bicicleta i la solidaritat mal entesa.

És cert que aquest estereotip s’ha anat desdibuixant i que els pagesos joves actuals són empresaris valents, que inverteixen diners per renovar la maquinària i la tecnologia, que treballen en condicions dignes, que tenen una visió del món perfectament moderna i que la seva feina, al capdavall, és la garantia de la nostra alimentació, de la preservació del paisatge i els camins i l’entorn rural, i de fixar la població en els pobles i les masies del territori, que, sense ells, es convertiria en un desert o en una selva.

Han caigut indústries, comerços i serveis. S’ha tornat a mirar cap a la terra com a recurs per viure. Han proliferat horts, petits elaboradors i artesans de l’alimentació. L’activitat agrícola té un pes modest, però sostingut en la nostra economia. Però és imprescindible mantenir i fixar la pagesia, per això me n’alegro molt d’aquesta bona collita. I em fa feliç veure com la màquina recol·lectora no para de pentinar els camps generosos i els remolcs dels tractors es carreguen de pressa de gra i van i vénen sense parar.

Encara que si parleu amb un pagès, us dirà que el cereal ha anat bé, però que les patates s’estan tornant negres...

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.