Dijous, 24/11/2011
1328 lectures

Alguna cosa put a Can Morera

Darrerament han tornat a sortir a la llum pública moviments i posicionaments reclamant, una vegada més, que es tiri endavant el polígon de can Morera, malgrat l'aturada del POUM d'Òdena i les declaracions del nou govern municipal de qüestionar-se molt i sospesar bé aquest projecte abans de donar-hi l'autorització. L'anterior govern odenenc va fer bandera d'aquesta operació urbanística (que no industrial!), sense que els profans en la matèria acabéssim de trobar cap explicació convincent d'aquella defensa aferrissada i numantina del polígon. Una ofuscació que potser li va fer perdre les eleccions.

Això de can Morera fa pudor de socarrim, què voleu que us digui? Recordeu que fa anys ja s'hi volia fer una presó, més endavant havia de venir la Nissan, també s'hi havia projectat una una gran zona logística aprofitant un tren que havia de passar per allà, després la Zona Franca havia de portar en aquells camps tota la prosperitat que la comarca perdia per altres bandes. Malgrat tot el que ha passat, encara avui s'insisteix a construir més sòl industrial 'allà', quan la indústria de la comarca s'està descarnant any rere any i els nostres polígons, que també han proliferat aquí i allà, van tornant-se deserts.

Però es veu que el futur de la comarca, o almenys de la conca d'Òdena, passa pel polígon de la Zona Franca a can Morera. Algú té molt interès que aquella finca deixi de ser agrícola i sigui destinada a finalitats més lucratives. Aquesta és una pretensió legítima i raonable de qualsevol propietari rústic. El que fa mala espina és l'interès gens dissimulat de les forces polítiques que promouen aquesta operació. Favors deguts? Compromisos presos? Pactes secrets?

Jo, a aquestes alçades de la pel.lícula, em malfio dels moviments dels polítics en relació amb aquest tema. No entenc la insistència socialista, del PP, d'ICV (de la mà de la Unió Empresarial de l'Anoia!) a voler desenterrar novament aquest projecte. Cal sotmetre aquells paratges a la voracitat constructiva que ja veiem on ens ha portat? Jo crec que no. No accepto en absolut lliçons de ser un retrògrada i anar en contra del progrés. Estalvieu-vos el discurs que les oportunitats del futur s'han de construir ara, que no podem deixar escapar cap més tren (tren?) i que s'ha de ser agosarat ara per construir el futur... Tururut! Sí que afirmo que a hores d’ara no he vist cap llista d'empreses esperant amb candeletes que es desencatlli can Morera per poder-s'hi instal.lar i crear ocupació a la conca d'Òdena... Tant de bo!

Una observació final. Els darrers anys s'ha multiplicat el sòl industrial a la conca d'Òdena i el resultat no ha estat, com seria d'esperar, la implantació de noves empreses i la disminució de l'atur. No senyor. Per més polígons que s'hagin fet, l’atur ha crescut a un ritme desbocat. Com més polígons s'han projectat, més empreses han tancat i més aturats hi ha. Algú ho entén això? Algú es creu que el problema de la comarca és la falta de sòl industrial? No fotem, home!

Us sona la paraula transparència?

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.