Dimecres, 9/9/2009
1111 lectures

Elogi de la Coll@nada

M'agrada de la Coll@nada, la persistència. Vau néixer ja fa anys a partir de l'enfrontament d'un grup de joves amb la manera com l'Ajuntament tenia entesa la Festa Major "oficial" i les restriccions que es posaven des de la casa gran a les vostres propostes. Us vau revoltar de manera constructiva i, en lloc que quedar-vos a casa, vau decidir que intervindríeu en la Festa... agradés o no. Aquell any la ciutat es va posar al vostre costat i vau mostrar una manera nova d'entendre la Festa. El perill i el risc era el cansament. Seríeu capaços de continuar amb aquella energia? A dia d'avui és evident que sí.

M'agrada de la Coll@nada, les ganes de passar-vos-ho bé. Vau descobrir -si no ho sabíeu ja!- que l'única recepta per tal que la Festa funcioni és que hi hagi espais on es pugui compartir les ganes de passar-s'ho bé. Treballant, organitzant, dormint poc, patint per si plou... Però passant-vos-ho pipa! Vau decidir trencar la fama que la Festa Major d'Igualada era avorrida, seriosa, formal. Com es trenca una idea així? Passant-vos-ho bé des de dintre de la Festa. Mullant-vos. Si hi ha altres pobles i ciutats que ho poden fer, per què Igualada no? Ens heu mostrat amb la feina de tots aquests anys que això és possible.

M'agrada de la Coll@nada, el compromís. Abans que vosaltres hi havia hagut un altre model: la Festa Major Alternativa. Aquell model va fracassar perquè l'opció que van prendre va ser fer una "altra" festa allunyada de l'oficial, en un espai separat i amb uns plantejaments més radicals políticament parlant. Aquella va ser una provatura que va tenir el valor de mostrar que alguna cosa no anava bé. La vostra opció des de bon principi va ser tota una altra. Intervenir i canviar la Festa des de "dintre". Cal dir, per ser justos, que els darrers regidors de cultura i festes han sabut llegir el vostre gest i us han sabut aprofitar. Sense perdre l'esperit crític, radical i nacional, manteniu el compromís i la valentia d'implicar-vos de manera voluntària en l'organització de la festa i de saber fondre els vostres plantejaments i les vostres posicions amb els dels altres i, com diu Manel, "i no passa res!".

M'agrada de la Coll@nada, la improvisació. Els vostres actes tenen un cert toc "cutre" que és encantador. Passeu amb pocs diners i això no és obstacle per desplegar la vostra participació, encara que no hi hagi organigrama ni tècnica. És també un valor saber fer festa de manera econòmica: un espectacle manufacturat al voltant d'un plat de cigrons, haver aconseguit que més de cent persones pugin amb una síndria al coll fins al Pi, convertir la Rambla en un lloc d'aplec on la gent fa el vermut i es cou el dinar o instal•lar en una plaça marginal d'Igualada un dels motors de la Festa Major. Amb un carro del caprabo feu meravelles, si no hi ha mitjans s'hi posa imaginació i sempre hi ha algun col•lega que ens pot ajudar amb l'equip de música. I al final, les coses surten!

M'agrada de la Coll@nada, que jo també me'n puc sentir part. Perquè en realitat la Coll@nada no és una organització tancada sinó una manera d'entendre la Festa Major. Les festes -com totes les coses!- es poden veure, es poden viure o es poden fer. Vosaltres vau decidir que la Festa la volíeu "fer" i ens heu ensenyat que nosaltres, els que ja no som tan joves, podem anar al vostre costat. I potser ens ajudeu a sentir-nos per uns dies més joves. No feu una festa "només" per vosaltres sinó per tothom que s'hi vulgui afegir. Jo me'n sento, doncs, part. Us en dono les gràcies.

No m'agrada de la Collonada, l'estupidesa de posar una arroba (@) al mig del seu nom. És Collonada, oi? Doncs amb "O" i s'ha acabat... coll@ns!

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.