Dijous, 4/10/2012
940 lectures

Us heu equivocat, companys!

A veure si em sabré explicar.

Anem a suposar que teniu la desgràcia de viure en un poble de la nostra comarca que no tingui institut. El vostre poble no compta amb un transport públic efectiu. Imagineu que teniu un fill o filla que estudia batxillerat o formació professional en qualsevol dels instituts de la comarca. Si viviu en aquest poble, sabreu que cada dia hi arriba un autobús, que recull els nens i nenes que encara fan els estudis de l'ESO i que viatgen fins a l'Institut gratuïtament (perquè són ensenyaments obligatoris). Del cost d'aquest transport se'n fa càrrec la Generalitat de Catalunya, a través del Consell Comarcal. Aquest autobús marxa amb seients buits i els nois i noies del poble, que fan batxillerat, podrien aprofitar-lo.

Doncs bé, fins fa poc no estava permès que els estudiants d'ensenyaments postobligatoris, com el vostre fill, poguessin utilitzar aquests autobusos, que estaven reservats pels alumnes de l'ESO. I cada dia marxaven cap a l’institut mig buits. I darrere seu, els cotxes amb els pares i mares portant a classe els estudiants de batxillerat que, per alguna raó incomprensible, no tenien dret a pujar a l’autobús. Val a dir que en algunes zones de la comarca es permetia/tolerava que els estudiants de batxillerat aprofitessin aquests autobusos, sense que n'estigués regulat el funcionament. Doncs bé, anem al cas.

El Consell Comarcal de l’Anoia, que té la competència del transport escolar, ha decidit que aquest curs els estudiants com el vostre fill o filla, que fa batxillerat, sí que podran utilitzar l'autobús del transport escolar obligatori si és que hi ha places lliures (cosa que està molt bé) i que vosaltres, com a pares, haureu de pagar per poder pujar a l’autobús (cosa que també té lògica, tot i que l'autobús faria el viatge igualment, no ho oblidem).

Fins aquí tot bé. Quin és el problema, doncs? Que s’han passat amb el preu. El preu que heu fixat és que, cada dia que vagi a classe, el vostre fill/a estudiant pagarà 3,5 euros. Això vol dir que vosaltres, que teniu la pega de viure a Jorba, a Pujalt, a Òdena, als Prats del Rei, a Tous, a Calonge de Segarra, a Torà o Castellfollit del Boix, haureu de pagar uns 70 euros al mes per pujar a un autobús que, repeteixo, faria el viatge igualment. Això suposa gairebé el doble del que valdria el anar a escola utilitzant la targeta T10. O sigui, que pel fet de viure en un poble, que el vostre fill o filla continuï estudiant, us costarà gairebé 600 euros per curs. I això ho decreta el Consell Comarcal de l’Anoia que em sembla que hauria de vetllar pels interessos i la igualtat d’oportunitat dels habitants de la comarca! I ho decideix sense consultar, almenys pel que em consta a mi, ni als centres educatius, ni a les Ampes ni a les famílies afectades.

A més a més, han decretat que el pagament es faci de manera lineal, independentment de la distància del meu poble a l'Institut. I, per més escarni, han decidit que ens ho faran pagar per avançat, trimestralment, i sense possibilitat de decidir quins dies volem viatjar i quins no. Aquí es paguen tots els dies, per avançat, encara que no s’utilitzi el servei. Fantàstic!

Segons les ordres del Departament d’Ensenyament podien haver establert un preu que anava des de 1,50 a 4 euros. I han decidit que a l’Anoia paguem 3,50 euros. Molt bé! Aquí es paga el màxim, suposo que és perquè som una de les comarques més riques de Catalunya. Convé saber que les famílies encara no han cobrat les beques del curs passat i ara voleu que les famílies us paguin el transport per avançat. Per cert, se sap el destí d'aquests diners?

Se us n’ha anat la mà. Amb aquest preu, esteu expulsant els estudiants de l’ús del transport col·lectiu, que és una bona manera d’aprofitar els recursos. A un preu raonable, entre 1,5 i 2,5 euros, tindríem els autobusos plens, les famílies pagarien el servei i valorarien les facilitats que se’ls donen. Ara la gent haurà d’agafar els cotxes particulars, els autobusos continuaran marxant buits, qui no tingui altre remei haurà de resignar-se a pagar aquesta barbaritat i, al capdavall, no recaptareu els diners previstos. Us heu equivocat. No passa res. Quan una mesura fa anar a tothom malament potser és qüestió de revisar-la. I no passa res per rectificar. És un acte honorable.

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.