Dijous, 17/4/2014
1137 lectures

Que els jueus ens sensenyin el camí

L’altre dia, a les notícies, deien que l’aeroport de Lleida-Alguaire havia aconseguit que una companyia aèria hi establís el primer vol regular. Es tracta d’un vol setmanal de Tel-Aviv fins a Lleida. Van afegir que hi ha un motiu que porta els ciutadans d’Israel al Pirineu, més enllà de la bellesa i la verdor del paisatge muntanyenc. El motiu que els porta a venir fins aquí és resseguir i reviure els camins que els jueus van fer servir per fugir de la persecució nazi a través del Pirineu. Deien a les notícies que uns 17.000 jueus venien cada any a les comarques de Lleida per caminar i reviure aquells moments dramàtics de la seva història. Aquesta ruta està senyalitzada des de l’any 2013 i ja ha aconseguit uns resultats espectaculars, com fer venir un avió cada setmana des d’Israel.

Ja fa temps que tinc clara la importància de preservar els camins, senyalitzar-los, divulgar-los, fer-los accessibles i, sobretot, posar de relleu la memòria que hi va associada i saber-hi trobar el valor cultural, social, històric, literari que tenen. Són la nostra memòria no tangible i potser caldria anar construint els relats que poden explicar cada camí i que només es pot entendre quan s’hi transita. Moltes vegades diem que som terra de pas. Som un país de camins. I, més enllà del valor paisatgístic i històric dels camins anònims, hi ha un valor turístic que està, em sembla a mi, per explotar, com han sabut fer els ciutadans del Pirineu amb aquestes rutes de fugida dels jueus.

Els gallecs van entendre aquesta idea i van fer del Camí de Santiago l’estrella dels camins europeus. Els resultats han estat espectaculars. I el camí s’ha ampliat i la xarxa s’ha eixamplat més enllà dels límits estrictes de la comunitat gallega i no para de créixer. El valor econòmic que suposa haver posat en valor el camí és formidable. Aquesta seria la idea.

Que no ho veieu? Aquí, a més del camí dels jueus (que també és el camí del nostre exili però en direcció contrària) també tenim tota la xarxa de GRs, els camins de ronda, les carrerades de la ramaderia tradicional, el Camí dels bons homes, la ruta del Cister, els Carros de foc, els Cavalls de vent, el camí de Sant Ignasi, el camí de sirga al llarg de l’Ebre, la Ruta transpirinenca, diversos camins de peregrinacions a Montserrat, el camí Ral, les rutes del 1714, els camins dels contrabandistes, itineraris de bandolers i trementinaires, els escenaris dels maquis, els camins que enllacen els castells de frontera, diverses rutes del vi...

I me’n deixo tants!!

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.