Dijous, 11/2/2010
990 lectures

Més aigua. Per sempre.

Cada dia, quan vaig a treballar a Calaf, una mica abans d'arribar al trencall de Copons i també a l'alçada d'Els Prats del Rei em trobo les obres de la portada d'aigües des de la Llosa del Cavall fins a casa nostra. Una colla d'operaris es dedica a soterrar un tub de goma negra gruixut i aparatós que travessarà mig Catalunya i que servirà per portar l'aigua embassada al curs alt del Cardener fins a les terres seques del sud.

En aquest país nostre, les obres públiques van acompanyades indefectiblement d'un gros cartell que anuncia i informa els contribuents de l'obra que s'està realitzant. I qui la paga. En aquest cas, l'obra la paga el Gobierno de España amb diners de la Unió Europea. Doncs bé, en aquests cartells amb què m'he de creuar cada dia hi ha un logotip ben visible que em sembla senzillament escandalós i, anava a dir, vomitiu. Un quadrat blau, que porta inscrit en lletres blanques el text que encapçala aquest article: Més aigua. Per sempre.

Cada vegada que el veig em vénen a la memòria missatges antics en què els nostres governants (locals, autonòmics i estatals, tant se val) ens demanaven que no malgastéssim ni una gota d'aigua. Deien que s'havia de ‘fer pedagogia’ del fet que érem un país sec i que la gent ‘s'havia de conscienciar’ i fer un ús raonable i sostenible de la poca aigua que teníem. Es parlava d'estalvi. M'envaeixen les imatges dels embassaments buits, dels pous estroncats, de camions cisterna repartint aigua als veïns de pobles assedegats i de les fonts de les ciutats seques. Recordo les prohibicions d'utilitzar l'aigua per usos no estrictament necessaris l'estiu del 2008. Aixetes tancades! Ai de qui tingués piscina! S'amenaçava de multar qui no fos ‘cívic’, i a tots ens semblava molt bé. Recordeu el conseller de medi ambient implorant pluja a la moreneta? No fa gaire hi havia una paraula que feia escruixir el país: sequera! Doncs, senyores i senyors, això s'ha acabat! El cartell institucional ho proclama als quatre vents: Més aigua. Per sempre. Deixem enrere les misèries de país de secà. Quan acabin les obres, segons diu el maleït logotip, això serà Finlàndia!!

El que em sembla més greu de tot plegat, és que el govern que planta aquest cartell i signa l'eslògan demostra una irresponsabilitat i una frivolitat intolerables. La mateixa que ens ha conduït a la crisi en què estem immersos. La de la curta volada, aprofitem que ara n'hi ha, la irresponsabilitat del pa per avui... I és que amb missatges com aquests, plantats amb tota impunitat, els ciutadans som tractats com a retardats mentals. Més aigua. Per sempre. Gasteu-ne tanta com vulgueu que n'hi haurà molta i per sempre. Qui és capaç, en aquest país nostre, de signar tal barbaritat i que no li caigui la cara de vergonya?

Em nego rotundament —i perdoneu-me— a ser tractat d'imbècil.

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.