Dijous, 16/5/2013
1114 lectures

Com no pot ser d'altra manera...

Confesso que odio aquesta expressió, que es repeteix, com un clixé, sense cap matís ni precaució en molts àmbits comunicatius i l’hem de sentir molts cops cada dia, sense adonar-nos que transmet una idea d’inevitabilitat de les coses i de determinisme còsmic i estèril que em penso que no podem acceptar sense crítica.

La trobem, per exemple, en exemples com: “El govern, com no pot ser d’altra manera, estarà al costat del seu poble”. O bé: “Com no pot ser d’altra manera, el primer equip del Barça disputarà totes les competicions amb la màxima intensitat”. Quina informació extra aporta aquesta expressió en aquestes frases? Cap. És fullaraca. Però no és fullaraca innocent. Hi ha intenció malèvola, darrera d’aquesta expressió i el mal és que no ens n’adonem.

¿Recordeu aquell eslògan que corria en els àmbits dels ecologistes, dels alternatius, dels indignats, dels okupes, dels iaioflautes... que deia: “Un altre món és possible”? Aquest eslògan, carregat de bon rotllo i de bona intenció, també és una autèntica estupidesa. Suposo que us n’adoneu, oi? Dir que un altre món és possible no vol dir absolutament res, però queda bé i queda progre i, com a mínim, té un cert aire de rebel·lia o de crítica. En temps de crisi com els que corren ja ens n’hem adonat que un altre món és possible. I tant! I el resultat deu ser un món molt pitjor que el que es pretenia canviar.

Com a contraposició a la idea que “Un altre món és possible”, apareix la frase que comento: “Com no pot ser d’altra manera”. És un expressió que porta a l’immobilisme, a no qüestionar-se res, a deixar que les coses passin o ens les imposin o ens n’informin sota un determinat punt de vista perquè, ens hi posem com ens hi posem, no hi ha res a fer. Les coses, ens ve a dir la frase, no poden ser d’altra manera. Anar empassant-nos aquesta cantarella com una gota malaia, moltes vegades al dia, ens pot arribar a afectar. Suposo que a aquestes alçades de la pel·lícula, no descobrim res si diem que el llenguatge no és innocent.

Jo, per higiene mental, desconfio de les persones i els mitjans, especialment si toquen poder, que van repetint massa sovint aquesta expressió. Com no pot ser d’altra manera.

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.