Dijous, 9/4/2015
1759 lectures

Un rèquiem sense autoritats

El passat dimarts 31 de març, a les 9 del vespre, la basílica de Santa Maria, es va omplir de gom a gom per escoltar un concert d’alt nivell, tant per la bellesa i l’espectacularitat de l’obra escollida, el Rèquiem en Rem, de W. A. Mozart, com per la qualitat dels intèrprets, l’Orquestra Simfònica del Vallès, els quatre solistes, la soprano M. Eugènia Boix, el tenor igualadí Carles Prat, la contralt Georgina Reyner i el baix Jordi Sabata i tres cors, la Coral Mixta d’Igualada, el Cor ciutat de Tarragona i la Coral Verge del Camí de Cambrils, tots plegats sota la direcció de Xavier Puig. Podeu veure la ressenya de l’acte en aquest mateix diari.

La cosa no hauria anat més enllà d’un esdeveniment musical important, però hi va haver un detall que potser va passar desapercebut al gran públic i que val la pena donar-lo a conèixer i reflexionar-hi un segon. L’organització del concert havia reservat tres bancs a les primeres files per les autoritats municipals. Aquests bancs, lògicament, estaven assenyalats amb un paper i ningú del públic no els va ocupar. A mesura que s’acostava l’hora del concert no es va veure aparèixer ni l’alcalde, ni cap altre regidor, ni del govern ni de l’oposició. Però ni un! De manera que aquells tres bancs van quedar buits durant tot el concert tot i que hi va haver persones que es van haver de posar drets als laterals de l’església. Aquells bancs buits mostraven una falta de sensibilitat de les nostres autoritats per un acte cultural de primer nivell que, per més inri, organitzava i el propi ajuntament.

Primera reflexió (adreçada a les autoritats). És totalment cert que cap càrrec de representació escollit no té l’obligació d’anar als actes que s’organitzen al seu municipi. No es pot exigir a un regidor municipal que assisteixi a concerts o a teatre o a partits de hoquei o a festivals escolars, tot i que la ciutadania agraeix la presència i el suport de les autoritats. Un regidor, com qualsevol altra persona, té la llibertat d’anar o no anar allà on li plagui, només faltaria. Ara bé: al final, pels seus actes i les seves actituds seran valorats. Per això, fa angúnia veure com dels 21 regidors que tenim a l’ajuntament d’Igualada, no n’hi hagi cap ni un que pensi que va la pena assistir com a autoritat a un concert d’aquesta magnitud. Cap ni un.

Segona reflexió (adreçada a la institució) . Si una autoritat, o la institució que representa, rep una invitació formal per assistir a un acte i no pot o no té la intenció d’anar-hi, ¿no és natural que s’excusi o, senzillament, ho comuniqui als organitzadors? De fet, no sé si és pitjor que l’alcalde i els regidors no assisteixin al concert o no excusar la seva absència. És una qüestió de formes, d’educació, de cortesia.

Tercera reflexió (adreçada als organitzadors). Cal que hi hagi un espai reservat a les autoritats? No estem admetent que hi ha una diferència notable entre les persones que paguen la seva entrada i han de fer cua i ocupar els llocs que estan lliures, i unes localitat preeminents que haurien hagut d’ocupar els nostres representants sense pagar i arribant a darrera hora? Potser val la pena revisar aquests costums que no tenen cap sentit i que perpetuen una mala manera d’entendre la política.

Última reflexió (adreçada a mi mateix). En realitat, aquest tema no té cap importància i la ciutat té altres maldecaps i problemes de més envergadura que aquest concert i si les autoritats hi van assistir o no. Potser aquest article tampoc no té cap importància.

http://anoiadiari.cat/cultura/santa-maria-vibra-requiem-mozart/

 

 

 

4 Comentaris

J

Jordi M.

Sant Martí de Tous

9 d'abril 2015.22:02h

Respondre

Efectivament la imatge dels bancs deserts a primera fila feia bastant mal d’ulls. Dit això, diria que un regidor si que hi va assistir ( regidor d’urbanisme si no m’erro) que estava amb la... Llegir més seva senyora i no ocupava lloc de les places que estaven reservades. Només aquesta petita puntualització.

J

Jordi

Igualada

9 d'abril 2015.15:26h

Respondre

Jaume, t’ha faltat una reflexió a la ja completa anàlisi: si hi hagués hagut autoritats alguns haguessin pensat que ”com es nota que estem en periode electoral”.
És allò que, facis el... Llegir més que facis, si ets polític sempre la cagues.
Tot plegat molt igualadí

J

Joan T.

IGUALADA

9 d'abril 2015.08:56h

Respondre

Tot i que m’hagués agradat anar al Rèquiem no vaig poder fer-ho. Valoro la procedència de la crítica que a través d’aquest mitjà es fa als responsables de la Ciutat. Tot i que no hi... Llegir més tinguin obligació d’assistència sí que en tenen d’excusar-se davant els organitzadors. No és que això salvi del lleig de la seva total absència (potser caldria que entre els 21 es posessin d’acord per portar alguna ‘representació’) però, com a mínim, és formalment de bona educació quan a més, sembla hi va haver gent, interessada en el concert, que va haver-lo de gaudir dempeus. Reflexionem-hi.

M

Mmc

Igualada

9 d'abril 2015.08:36h

Respondre

Bona reflexio Jaume.
Estic amb tu.
Feia pena veure bancs buits i gent dreta.
Potser no agrada la musica de alt nivell.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.