Dijous, 25/6/2009
907 lectures

Tu, fill meu, seràs MÉS que jo...

Si em permeteu, faré d’economista afeccionat de cafè...

El capitalisme es basa en el creixement perpetu de producció, consum i beneficis: per tal que l’economia funcioni cal augmentar permanentment el que es guanya, el que es gasta i el que es fa. És un principi senzill, fàcil d'interioritzar i molt clarament avaluable.

Aquest any has guanyat MÉS diners que l'any passat? Perfecte! El govern pot anunciar que s'han construït MÉS quilòmetres de carreteres? Fantàstic! Cada any que passa el país consumeix MÉS litres de cervesa? Collonut! Les estadístiques diuen que hi ha MÉS joves amb titulació superior? Magnífic! Els índexs anuals de l'estatura mitjana de la població i el tamany dels pits de les dones són MÉS grans? Genial! S'editen MÉS llibres i hi ha MÉS llars amb connexió a internet? S’han fet MÉS hipoteques? Es registren MÉS vols intercontinentals? Es cremen MÉS petards per sant Joan? Oli en un llum!

El problema d’aquest principi de creixement ad infinitum (ja em corregiràs, Henar) és doble. Per una banda no pot tenir aturador ni marxa enrere: efectivament, si ens el creiem, estem condemnats a créixer sempre, ja que si un any s’atura el creixement o si es decreix la catàstrofe està assegurada i el sistema es col•lapsa. Per altra banda, és un principi antinatural perquè la natura no funciona amb aquest principi, sinó amb el principi de l’equilibri. Sembla elemental: en un món finit, no es pot pretendre un creixement infinit, sinó que cal tendir a l’equilibri.

Una de les conseqüències que haurem d’extreure d’aquesta crisi global en la qual estem immersos és la posada en qüestió del principi del creixement perpetu i haurem de canviar-lo per un altre, que sigui igualment efectiu i entenedor. Em permeto proposar-ne un de nou. Potser haurem de susbstituir el MÉS pel MILLOR.

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.