Dijous, 28/4/2011
950 lectures

Una vegada més, submarins a la vista

Quan s’acosten les eleccions municipals m’agrada entretenir-me a mirar amb un cert deteniment quines són les formacions polítiques i els noms dels candidats i les candidates que es presenten en els municipis on hi tinc alguna vinculació o coneixença. Farà una setmana que van sortir publicades a anoiadiari·cat totes les llistes que es presenten als municipis de la comarca a les eleccions del proper mes de maig. Alguns d’aquests noms seran els que dirigiran els nostres pobles i ciutats i la nostra comarca els propers quatre anys.

Mirar-se-les és un exercici de pura xafarderia, no ho nego, però que té el seu interès. A les llistes hi trobem els noms 'de sempre' al costat de noms nous que han irromput amb més o menys força i possibilitats de sortir escollits. Hi ha qui puja posicions i qui en baixa, de manera voluntària o induïda, això ja és més discutible. Hi ha candidats que en altres eleccions anaven a la llista del partit rival i ara no. Hi ha partits que amaguen el nom i s’oculten darrere d’una marca blanca. Hi ha gent que pot aportar una trajectòria important dins d’entitats cíviques o culturals o esportives del poble i d’altres que són inèdits i no se’ls coneix cap dedicació prèvia a la comunitat a la qual demanen ser escollits. Com a tot arreu, a les llistes hi ha gent vàlida i gent incapaç. Hi ha gent amb una ideologia sòlida (amb la qual s’hi pot estar d’acord o no) i gent que pensa que el govern municipal és sobretot qüestió de 'gestió' i que no cal tenir gaires principis. Hi ha a les llistes una paritat de dones i homes que em sembla un pèl forçada, però deu estar bé que sigui així. I una cosa que em fa molta gràcia: gent que, quan parles amb ells, diuen que s’apunten a les llistes 'per no sortir'. En qualsevol cas, la gent que es mulla pel seu poble i accedeix a ser escollida em mereix tot el respecte, perquè tots sabem com costa, en els temps que corren, que la gent es comprometi i com és de difícil confeccionar i tancar una llista en unes municipals.

Ara bé. Hi ha una cosa que no tolero i que em sembla una estafa i una manca de consideració a la intel·ligència de la gent dels pobles. Per això denuncio públicament, donant la cara, les llistes que en diríem submarines o postisses. Són llistes que fan alguns partits, des dels despatxos, amb gent que no són del poble, que no tenen cap coneixement ni vinculació amb aquell municipi on potser no han estat mai ni el sabrien situar al mapa. Els partits presenten aquestes llistes submarines en pobles petits per poder dir que tenen una gran 'implantació' en el territori. No us penseu que siguin poques, aquestes llistes submarines. Ni ells coneixen el poble ni el poble els coneix a ells. Malgrat tot, darrera hi ha un partit, que aquest sí que és conegut i que firma aquesta mena de maniobres, ho dic amb totes les lletres, indecents.

Ho fan per recollir quatre vots que cauen aquí i allà de gent despistada i que, sumats, els poden donar unes engrunes més de poder a les diputacions o als consells comarcals. És una pràctica lletja, potser fins i tot fraudulenta, que es va repetint a cada nova elecció i que els partits no sembla que vulguin eradicar. Fer-ho seria una manera de dignificar la política més propera al ciutadà, ben senzilla i ben fàcil de portar a terme.

Per sort els que vivim en un poble castiguem amb la indiferència aquesta mena de llistes. Ara, si un dia ens posem d’acord i votem tots una llista de submarins, què passaria?

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.