Dimarts, 13/6/2017
2995 lectures

Volem turisme a l'Anoia?

No descobriré res si dic que la comarca de l’Anoia (i la ciutat d’Igualada) no té un atractiu turístic de primer nivell que la situï com a destinació turística preferent i que permetés pensar en el turisme com una font d’ingressos, com a dinamitzador cultural, com a pretext i com a matèria primera de l’economia local. Encara que sàpiga greu, l’Anoia no figura en la llista dels 50 llocs de Catalunya que s’ha de visitar.

No tenim un Pirineu fabulós (nevat a l’hivern, verd i fresc a l’estiu). Estem amagats del mar i les platges no seran el nostre reclam. No tenim grans conjunts monumentals, ni rius cabalosos a través dels quals s’expliqui la nostra història i la nostra manera de ser, els nostres poblets no són de pessebre, els boscos que ens envolten són de poca vegetació i molt cremats. A part de Montserrat (que desaprofitem d’una manera imperdonable) no tenim singularitats de la natura: congostos, grans llacs, serralades esquerpes o volcans. I tampoc tenim, com passa en altres ciutats i altres territoris, una singularitat econòmica, gastronòmica o cultural que ens defineixi (el vi, el romànic, Dalí, els calçots, per entendre’ns).

Tot això faria pensar que no hi ha res a fer, que el tren del turisme, com tants d’altres, també ha de passar de llarg de les nostres terres. Que no tenim un atractiu pels nostres visitants. Volem turisme? Aquesta hauria de ser la primera pregunta.

Si la resposta és que no, amic lector, podem donar per acabat l’article en aquest moment.

Tanmateix, estic convençut que en els territoris de l’actual Anoia -encara que mai no seran un punt de destinació massiva, per sort- sí que tenim una sèrie d’actius i de possibilitats que caldria posar en valor i que podrien atraure un tipus de visitant que ens podria interessar. No serà el turista típic que a tots ens ve al cap, serà més alternatiu, més esquerp, menys donat a gastar massa diners, que potser buscarà el silenci i no la paella, que preferirà caminar amb xiruques abans que pujar al Dragon Khan.

Nosaltres no tenim res “gros” per oferir al visitant, com hem vist a l’inici de l’escrit, però en canvi podem oferir proximitat, varietat paisatgística, matisos de colors i de canvis estacionals, un important patrimoni arquitectònic medieval, terres de frontera amb castells i ermites, una oferta gastronòmica de qualitat, multitud d’esdeveniments culturals, fires, mostres, globus, comerç... elements del passat industrial (molins, adoberies, el rec). Contrastos de paisatges sorprenents, a ben pocs quilòmetres de distància. Tenim de tot en petit.

Però si alguna cosa hauria de lligar el patrimoni anoienc i permetre vendre’l als visitants aquesta cosa haurien de ser els camins. L’Anoia és terra de camins i aquest és el patrimoni més valuós que podem oferir al visitant. Camins per moure-s’hi caminant, corrent, en bicicleta, en tot terreny. Camins que tenen sentit, que van d’un lloc a un altre i que s’han utilitzat tota la vida, per baixar a mercat, per travessar la comarca en qualsevol direcció. Camins per recórrer recordant batalles, trajectes amb interès botànic, ruta dels castells, per fer-hi orientació, per fer tirades llargues o curtes, de dia o de nit, més lluny o més a prop, en família o amb els amics, amb esperit competitiu o amb afany de tafaner. Camins que es bifurquin una i mil vegades i que no te’ls acabis mai. Amb punts de parada explicatius, amb llocs estratègics per esmorzar o dinar, amb futlletons informatius i bona senyalització. Amb manteniment i amb imaginació.

Els tenim cartografiats, documentats, en bona part senyalitzats. Només es tracta de donar-los a conèixer. Caldria posar-hi ordre, invertir en senyalització (física i electrònica), establir una xarxa de camins primaris, amb nom, amb cruïlles clares, amb rutes de tot tipus. Construir una retícula que atrapi el visitant i que el convidi a tornar-hi, per descobrir noves possibilitats, nous racons, nous colors...

Si algun valor tenim a la comarca són els camins. Som terra de pas. Aquest és el nostre (modest) valor. Si es vol aprofitar -molt modestament- crec que té potencial. És un projecte a llarg termini, que no caduca mai, però que pot donar sentit als interrogants que tenim com a comarca.

Jo hi crec.

3 Comentaris

d

de la Tossa

santa margarida de montbui

14 de juny 2017.08:54h

Respondre

Totalment d’acord, Jaume, caminant per la nostra comarca es fan grans descobertes.

C

Consell Comarcal de l'Anoia

13 de juny 2017.19:03h

Respondre

Benvolgut Jaume,
Primer de tot volem agrair el teu article, pels teus suggeriments però sobretot pel seu entusiasme per valors del nostre territori com són els camins.

Estem d’acord amb... Llegir més què un dels nostres valors són els camins, precisament en l’actualitat, des d’Anoia Turisme del Consell Comarcal de l’Anoia i amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, estem treballant, no només amb les rutes de senderisme per zones, sinó que a més tot just ara comencem a traçar la xarxa de senders de l’Anoia, o sigui, estem posant sobre paper quins són els camins que tradicionalment han connectat la comarca. Aquest és un primer pas, el següent serà la senyalització i després la difusió per atreure visitants.

A la teva pregunta de si volem turisme, la nostra resposta és SÍ, un sí ferm i motivat pel desenvolupament econòmic que suposa pel nostre territori i per la satisfacció de fer gaudir i compartir amb l’altre del nostre patrimoni. Desitgem així, que ens acompanyi en la difusió de la riquesa del nostre patrimoni, ja sigui per la grandesa dels nostres camins com per la d’altres valors com poden ser els castells, les rutes, el gran nombre d’esdeveniments culturals que s’hi organitzen,...

Us encoratgem a tots a difondre el nostre patrimoni, que –com bé diu en Jaume- no és “gros” però té potencial. Entre tots l’hem de saber ensenyar i nosaltres, els anoiencs, creure-hi i d’aquesta manera contagiar i atrapar al visitant.

E

Espelt 365

Espelt

13 de juny 2017.08:43h

Respondre

Doncs si algú vol fer un tomb pels camins de L’Espelt aquí teniu algunes rutes de al voltant de L’Espelt que us permetrà conèixer el terme de nord a sud i d’est a... Llegir més oest

https://ca.wikiloc.com/wikiloc/user.do?id=1853385

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.