Dissabte, 23/7/2011
812 lectures

Les pilones de la ciutat d’Igualada

La setmana passada arrel d’una torta de peu vaig xocar amb una pilona (cantonada Passeig Verdaguer amb c/. Sant Josep). Del cop em va sortir un morat que meu cos sis dies després encara no ha absorbit. Em vaig mirar la pilona malament, ho reconec, fins i tot vaig tenir un conversa imaginària amb ella, amb la pilona, o millor dir, amb el Regidor i l’alcalde que les va fer posar. Una conversa distesa sense males paraules.

Pilones. Vaig buscar una mica per internet i per sorpresa meva l’oferta és extensa, variada, de materials diversos però sobretot de necessitats inventades. L’esser humà té tanta por de si mateix que dedica temps i esforços a protegir-se d’ell mateix i a prevenir-se afanosament, mentre perd de vista l’objectiu inicial de moltes de les accions que empren en pro d’una seguretat malentesa.

Les últimes que s’han anat posant a Igualada són pilones fixes de ferro acabades en tall en forma de triangle. És a dir tres potencials elements talladors a més de la pilona mateixa, feta per suportar el xoc de vehicles. Vehicles... però que passa quan el vehicle és una moto o bicicleta i quan qui xoca amb una pilona és una persona (un esquelet d’ossos recobert de carn amb un 80% aigua).

A jutjar per la varietat de pilones i per la possibilitat de personalització de les mateixes, hom és pregunta algunes coses. Què protegeix les pilones? Res. Són elements dissuasoris perquè els conductors no aparquin i ocupin l’espai destinat als vianants. Els gossos defequen o es pixen igualment i les persones no se senten segures amb una pilona a prop. Creen ocupació? Sí. Les pilones han ratllat, abollat, foradat més d’un vehicle. Els tallers de reparació d’automòbils i les companyies d’assegurances tenen més feina que abans. El ciutadà està content amb les pilones? En general no, almenys aquesta és la percepció que m’arriba. Les pilonés podrien ser més inofensives? per exemple amb la part superior completament arrodonida? Siiiiiii, però es va optar per un model força agressiu amb les persones. Cal tantes pilones a la ciutat d’Igualada? Nooooooo! Entre altres coses estressen als conductors i vianants. S’ha reduït personal del cos de policia local atès que les pilones supleixen, en part, la seva feina? Crec que no. És un element pacificador del trànsit? Nooooo! És un element que amb les seves tres punxes i el materials dl que esta fet pot fer més mal que una espasa. Podríem seguir...

Les pilones triangulars són un element de (in)seguretat ciutadana. Recaptar impostos és necessari, els mètodes molt discutibles. Vetllar per la seguretat de les persones és essencial; les pilones abans o després feriran o mataran persones. Afirmo que qui va imposar les pilones no entén de prioritats: per l’esser humà la prioritat és l’esser humà, mai un cotxe.

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.