Com desactivar el procés d’independència a les Xarxes Socials

El procés polític que està vivint Catalunya té molts escenaris de joc (o d’enfrontaments, si ho preferiu així). Un d’aquests escenaris és, sens dubte, el de les Xarxes Socials, que juguen un paper clau en la informació i contrainformació i en la mobilització de persones. Són moltes les vies que es poden fer servir per desactivar (o intentar desactivar) el moviment polític català en favor de la consulta i en el favorable a la independència. És per això que cal tenir-los presents a l’hora de moure’ns per les Xarxes Socials.

En aquest article intentaré no donar pistes als agents del CNI espanyol, però sí consells per evitar complicacions no esperades a les Xarxes Socials.

Començaré per la difusió de noticies falses i rumors. Els missatges pro-independència tenen una gran audiència i de seguida es poden tornar virals. Si un missatge fals es torna viral, la informació incorrecta pot arribar a moltes persones i això es pot fer servir per desacreditar el procés o les persones que el reprodueixin. Si aquestes persones són polítics o tertulians, se’ls acusarà de mentir i això pot afectar la seva reputació. Per tant, sempre que compartim informació, ens hem d’assegurar que és certa i que sabem que el perfil que la reprodueix no és un agent infiltrat.

S’ha de vigilar amb els agents infiltrats, que poden tenir perfils encoberts favorables a la independència (quan busquen tot el contrari) i crear relacions amb usuaris veritables. Poden ser difusors de rumors i informacions falses i poden fer servir l’anonimat per controlar perfils claus. A Twitter, hem d’estar segurs de que qui parla és una persona de carn i ossos i a Facebook hem de vigilar a qui acceptem com a amistat (recordeu que un amic a Facebook pot accedir a les vostres dades sensibles personals). Que escrigui en un diari o un digital de prestigi i que es mostri públicament, són factors que ens poden ajudar a determinar si un perfil és fals o no.

Durant els últims mesos s’han produït molts tancaments de perfils favorables a la independència, ja siguin iniciatives o persones. Per norma general, tant Twitter com Facebook, només actuen quan hi ha una denúncia d’altres usuaris. Si un perfil és molt actiu, té moltes possibilitats de ser tancat o suspès. Compte amb qui ens relacionem i a qui contestem, podem exposar el nostre perfil a una denúncia (ni que es tingui raó).

En aquest sentit, també recomano no fer cap pas en fals. Res d’insults, comentaris ofensius, racistes, explícitament sexuals o radicals. Com deien a l’antiga Roma, “la dona del César, a més a més de ser honrada, ha de semblar-ho”.

Acabo amb un detall molt important: Ni Twitter ni Facebook censuren de forma categòrica, encara que molts ho denuncien. Mai tindrem la certesa absoluta, però les dues companyies tenen altres preocupacions abans de manipular les tendències del moment, per exemple.

Twitter té un sistema d’autoprotecció contra les piulades massives pel qual elimina, de forma automàtica, els hashtags promoguts de forma artificial. A més, si un hashtag és antic li costarà molt més tornar a les tendències. Per tant, no ens tornem paranoics si creiem que Twitter manipula els TT. Si us hi fixeu, ara pràcticament cada dia, apareix un hashtag diferent, així s’evita que aquest sistema automàtic amagui certes tendències.

Si detecteu o coneixeu altres vies per desactivar el procés d’independència a les Xarxes, deixeu un comentari. Així, tothom n’estarà informat.

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.