Dimarts, 19/1/2016
2543 lectures

Estimats Reis Mags d’Orient

Permeteu-me que per un dia deixi les xarxes socials de banda per exposar la meva petició. Aquest any en farà dos que som pares i, per tant, estem començant a enganxar-nos (de nou) a la vostra festa. Ja hem fet la primera entrega de la carta reial, aviat us vindrem a veure el dia 28 i aviat posarem la ràdio per escoltar-vos. Però m’agradaria comentar-vos un petit detall, que ens preocupa, si no és molèstia.

Sé que la Comissió de Festes té molts assumptes pendents de contestar i no m’agradaria atabalar-los, per això us escric en persona, ara que esteu més descansats. Fa temps que sentim repetir les mateixes expressions: “Si no us porteu bé, els Reis Mags no us portaran regals”, “Si no endreces l’habitació aniràs al llibre negre”, “Si no t’acabes tot el que hi ha al plat no vindran els Reis”, per posar-ne alguns exemples.

Quins valors esteu, estem, traslladant a les nostres criatures? Que tindran joguines a canvi d’estar-se quiets? Que tindran un premi per endreçar l’habitació? Que s’ho han de menjar tot, encara que no tinguin més gana? Això no és educació, això és xantatge. Els infants (com els adults) han de fer les seves coses bé perquè les han de fer bé; han d’endreçar l’habitació perquè  es poden fer mal; i han de menjar fins que estiguin tips, no se’ls pot obligar a acabar-s’ho tot perquè “hi ha nens que no tenen res per menjar”, que després tenim problemes d’obesitat.

Els infants no són gossos que s’han d’ensinistrar. Són personetes que s’han d’educar i per tant se’ls  ha d’ensenyar que s’han de fer les coses bé perquè és el correcte. No perquè tindran un regal. O és que la vida ens premia cada cop que endrecem la nostra habitació? Si és que la tenim endreçada, naturalment.

I mentre no són adults, han de fer la seva. Un nen ha de fer de nen. No pot quedar-se quiet. Un nen s’ha de moure sempre. De fet, els adults tampoc ens podem quedar sempre quiets, ens hem de moure contínuament. Si no, els estem ensenyat que quedar-se quiet és el comportament adequat? Castigar un nen perquè simplement vol jugar és com intentar posar portes a Twitter. De què serveix castigar un nen si no en comprèn els motius? Un càstig mai els educarà. Els espantarà, però mai els educarà.

I el pitjor de tot és que cada cop que es porten malament (sic, de fet es porten malament des de la nostra perspectiva, no des de la seva) els amenacem: “Que no vindran els Reis, eh!!”. Una amenaça buida, perquè al final sempre acaben venint. Al final, de cop i volta, s’obra el miracle i tots estan al llibre blanc. En comptes de gaudir la festa, estan més pendents de les nostres amenaces.

Per tant, els demano, amb tot el respecte i admiració del món, que deixem de premiar comportaments. Que deixem d’amenaçar-los amb l’absència de regals (perquè mai s’acaba complint). Que comencem a educar perquè s’han de fer les coses bé. I que, sobretot, comencem a regalar joguines perquè ens dóna la gana fer-ho, no perquè n’estiguem obligats.

Moltes gràcies,
De tot cor.

PD: Per cert, ara fa un any, el Patge Faruk va estrenar a Igualada el Parc dels Reis d’Igualada (el parc que es coneixia anteriorment com a Parc de l’Enxub). Aquell dia se’ns va dir que la torre que hi ha al mig es pintaria amb dibuixos de l’estimada Pilarin Bayés, però encara no s’ha pintat. Saben quan es pintarà la torre?

5 Comentaris

R

Ramon F.

Igualada

21 de gener 2016.17:14h

Respondre

Fa anys que participo en aquesta festa, la veritat es que com gairebé tothom de la ciutat ja hi havia participat de petit quant els patges dels reis venien a casa i em portaven joguines si havia... Llegir més sigut bon minyó. Però ara hi participo d’un altre manera, ara soc jo qui en nom dels reis faig les visites i ho faig des de fa molt anys.

Amb l’experiència que aquestes visites anuals donen, t’he de dir que la festa de reis no és tal com tu la pintes, la festa de reis se l’organitza cada família com a ella li agrada. Hi ha famílies que certament aprofiten l’ocasió per intentar corregir alguna cosa dels seus fills, alguns per exemple intenten que el seu fill/a entregui la “pipa” al patge, que és una manera com altre de deixar-la, altres es cert que procuren que a través dels patges reials els seus fills endrecin la habitació o mengin més verdura. Però això no ho imposa ningú sinó que es una decisió particular de cada família que s’organitza la festa com ella vol, sense imposicions de cap classe i seguint les pautes d’educació que creuen adients pels seus fills.

Cada casa es un mon i cada família viu la festa de reis a la seva manera. El patge de torn es simplement l’instrument que s’utilitza (si es que es vol) per fer les recomanacions que creuen convenient que es facin.
Els més grans sabem molt be don venent els missatges que el patge Faruk adreça als nens des de la ràdio, i els que anem per les cases de fa anys i fem gairebé sempre les mateixes visites et podríem ensenyar el munt de notes que ens arriben per ser trameses.

Per tant la festa de reis, a cada casa, és la que cada casa vol que sigui i els reis son solament un engranatge que si es vol pot aportar una mica d’il•lusió.

El que si que estic d’acord amb tu es que a vegades seguint les instruccions que t’arriben, fas un paper mes aviat dur amb la conducta d’algun nen/a i desprès apareixen més regals dels que hi hauria d’haver pel discurs que acabes de fer. Però ja se sap, els pares son els pares, els avis son els avis i contra la il•lusió que aquest dia desperta en ells no hi ha ni patge ni rei que hi pugui fes, i la festa de reis es simplement això, la festa de la il•lusió que tothom viu segons la seva manera de fer i entendre

A

Anonim

Bcn

19 de gener 2016.23:54h

Respondre

Doncs tens molta raó. Quina amenaça mes buida i absurda dir-li a un nen ”porta’t bé que no vindran els Reis”. Però és el que fem. Segurament perque es una ordre ràpida, fàcil i eficaç,... Llegir més doncs és més fàcil dir això que argumentar les ordres, tenir paciencia, deixar que el nen ho entengui... igual que és més fàcilmdeixar-los davant la tv que dedicar-li’s temps jugant al parc. I que com bé dius, els nens son nens!!! Com fer-li entendre què està bé i què no ho està, dins el seu món??? Molt bon article, ens hauria de fee refelxionar a tots i a totes!!!

J

Jaume R E

conca

19 de gener 2016.18:25h

Respondre

Deu am guardi de voler donar lliçons ni reparti castics. Disculpam si a semblat aixi. Era una reflexio am tot el respecta. Et truco t invito a un gin tonic i parlem de xarxes social.

marc-mane

Marc Mañé

19 de gener 2016.16:49h

Respondre

Estimat Jaume,
És una llàstima perquè t’aprecio i t’escolto, però precisament opinar no hauria de ser un comportament que s’hauria de castigar amb una ”estirada de les orelles”. I crec... Llegir més que s’ha de plantejar aquest debat, no per deixar la festa en pau, si no per fer-la millor i fer que els nens i les nenes la gaudeixin i en puguin treure els màxim aprenentatges possible, i no com ara, que molts la pateixen per por a quedar-se sense regals.
Si vols, em tornes a trucar, com has fet aquest matí, i en tornem a parlar.
Merci!

j

jaume R E

conca

19 de gener 2016.08:29h

Respondre

Marc crec que tot es mes sencill. I que el error esta en opina per els infants sense posarnos a la seva pell. Deixem ls festa en Pau perque si no vindra el Patge Fsruk i estirara de les orelles. Bon... Llegir més dia Marc.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.