Dimecres, 31/3/2010
1207 lectures

Tot el que cap dins La Maleta Sarda

L'escriptora Margarida Aritzeta ha publicat a Columna una novel·la de les que enganxen, de les que et conviden a entrar-hi i no sortir-ne, de les que et xuclen i se t’emporten de viatge. Escrita per als lectors que, com jo, sou carn de canó dels best-sellers, de les novel·les de misteri i d’aventures, fans dels enigmes que sembla impossible que s’acabin resolent, però que es resolen. Si us agrada Umberto Eco (Isabel-Clara Simó en va fer el paral·lelisme a la presentació), si heu llegit Ruiz-Safón i trobeu suggerents les bones descripcions proustianes quedareu atrapats dins La Maleta Sarda.

El llibreter de vell Manu Uriarte, que ja va ser el protagonista de l’anterior novel·la d’Aritzeta El Llegat dels Filisteus, es troba ara embolicat en un assassinat i té la missió de trobar un llibre antic, un llibre pel qual val la pena matar.

Aventures, intriga, misteris transcorren en un marc real (ciutat, dates, personatges reals i coneguts pel lector) en temps contemporanis en què els correus electrònics, els mòbils i internet són elements bàsics de la trama.

Una novel·la d’aventures amb qualitats literàries; les descripcions dels escenaris (la majoria de Sardenya), dels menjars, de les situacions viscudes pels protagonistes són molt elaborades, amb referències a la literatura catalana (tant aviat topes amb un poema de Vinyoli, amb una frase d’Anselm Turmeda o amb un retall de la biografia de Víctor Català) i amb la recreació minuciosa de climes que permeten al lector entrar de ple en l’argument, sense que aquestes descripcions entorpeixin el ritme propi d’una novel·la d’acció. Una novel·la culta, amb personatges creïbles, reals, encantadors, i que destil·la un autèntic amor als llibres. Com ha de ser en un llibre en què els personatges moren (i maten) per un quasi incunable...

(Agraeixo a Isabel Casas i a les companyes de la llibreria Llegim? l’oportunitat que em van donar de presentar el llibre a l’Ateneu Igualadí, i a la Margarida Aritzeta i al Jordi Castells per venir fins a Igualada una tarda de dissabte per xerrar una estona de literatura).

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.