17 moments que han canviat la història del món

    José Enrique Ruiz-Domènec   LA TRAMA DEL PASADO

                                               librosdevanguardia

 

  Em vaig apropar a Ruiz-Domènec, hstoriador i catedràtic d'història medieval a la UAB, per un assaig, LA MUJER QUE MIRA, "Crónicas de la cultura cortesana", de l'any 1987. Una anàlisi de la dona que ha perdurat en la imatge de les miniatures dels manuscrits medievals. Una investigació històrica que sotmet la literatura a desvetllar enigmes.

 L'admiro per la capacitat de fer servir totes les eines que té a l'abast per intentar trobar "una explicació raonable" al món que ens envolta i per entendre que, mirant-nos més el passat, serem capaços de gestionar aquest present tan veloç i d'endevinar com pot incidir en el futur. És una de les funcions de la cultura.

 Ruiz-Domènec considera dos factors com a permanents: la geografia, la lluita pel territori i les idees, la col.lisió entre maneres diferents de veure el món.

  LA TRAMA DEL PASADO és gairebé un llibre d'encàrrec-incitat a partir d'una conversa amb un editor- i amb estímul cultural, l'any 1927 l'escriptor Stefan Zweig va publicar MOMENTS ESTEL.LARS DE LA HUMANITAT, un clàssic on explicava 14 fets que considerava claus en els últims vint segles. I és, també, una gosadia perquè implica una tria que té absències (com , per exemple, l'auge del comunisme)

  Ara, Ruiz-Domènec no tria moments com Zweig sinó 17 períodes,arcs temporals, l'estructura dels quals analitza adjudicant-los un inici i un final i intentant lligar-los a una trama.

  L'aspiració per la llibertat grega: la democràcia. L'assassinat de Cèsar, l'heroi i el tirà ,i l'acceleració cap a l'imperi.La mort de Mahoma, una era assentada en l'equilibri dels dos monoteismes. El Nou Món. La revolució francesa(avui sabem que el binomi entre les dues revolucions, la nord-americana i la francesa, és el moment històric que ha tingut més influència en la nostra manera de viure) El crack borsari. Les grans guerres...

  Per a ell la història és el mirall on hem de trobar-nos i les situacions que es van generant no són ni millors ni pitjors, però sí IRREVOCABLES

1 Comentaris

anna-pujabet

Anna Pujabet

5 de desembre 2014.08:37h

Respondre

Si senyora, moments claus del passat que han influït de manera notable al present de la humanitat.
Igual que els moments personals que han transformat i transformaran el present de cadascú i a... Llegir més conseqüència col.laboraran a construir el mon de tots.
Un dels meus moments (i de moltes altres persones), aquell en que tu vas aparèixer per primer cop davant d´una aula plena d´adolescents desbocats. :-)
Enhorabona per l´article i la reflexió.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.