TORNAR

L'Ajuntament de Montbui aprova les ordenances fiscals per al 2022 modificant, entre altres, l'IBI

La regidora d’Hisenda de l’ajuntament montbuienc, Jésica Arroyo, reconeix que ”teníem un problema amb els ingressos”

politica
Dissabte, 6 novembre 2021. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

L'Ajuntament de Montbui va aprovar, en sessió extraordinària del Ple, les ordenances fiscals per a l'any 2022. L'equip de govern va portar a l'aprovació del Ple fins a 8 modificacions, entre les quals cal destacar la de l'IBI i la taxa per la prestació del servei de gestió de residus municipals. Les ordenances van ser aprovades amb el vot favorable del govern montbuienc (Ara Montbui i Som Montbui-ERC), mentre que el grup a l'oposició, el PSC Montbui, va votar-hi en contra.

L'Impost sobre béns immobles, l'IBI, el més important i progressiu per a les arques dels ajuntaments, passa del 0'571% al 0'605%.

Des del govern montbuienc expliquen que "també s'actualitza la taxa per la prestació del servei de gestió de residus municipals, amb una adequació de les tarifes d'un 7% per tal de cobrir un percentatge més alt del cost del servei. L'actualització comporta també la creació d'una tarifa nova pels habitatges fora del nucli urbà (masies i cases disseminades). S'inclou una reducció de la quota tributària per tots els habitatges per recollida domiciliària que facin ús de la deixalleria municipal i un altra reducció pels locals comercials i industrials que acreditin disposar d'un sistema de gestió de residus per empresa degudament autoritzada per l'Agència de Residus de Catalunya, en funció de la fracció que s'acrediti que es gestiona per aquesta empresa."

Les modificacions van ser defensades al Ple per la regidora d'Hisenda i Recursos Humans de l'Ajuntament de Montbui, Jésica Arroyo, que va manifestar que "el nostre compromís des que vam arribar al Govern en matèria econòmica ha estat el de sanejar, ser transparents i realistes, controlar els límits econòmics, posar-los al dia i actuar en les necessitats del nostre municipi. Hem fet un estudi exhaustiu dels ingressos de l'Ajuntament. Vam detectar des del primer moment que teníem un problema amb els ingressos". La regidora va recordar que "en els últims tretze anys no s'han actualitzat les ordenances i això ha fet que ara l'Ajuntament tingui un problema important per poder quadrar el seu pressupost. És un problema greu, que condiciona la possibilitat de fer polítiques socials i prestar serveis bàsics per a un municipi de més de 10.000 habitants. No volem que la deixadesa en matèria econòmica dels darrers tretze anys ens passi factura. En els últims dos pressupostos hem fet mans i mànigues per quadrar els números reals". Arroyo va recordar que el problema amb els ingressos a l'ajuntament montbuienc ve en part derivat de la mínima presència d'indústries en el municipi, "quelcom que estem revertint, amb empreses que s'instal·len al nostre polígon, i que a uns anys vista permetrà una millor salut econòmica per a la institució".

La regidora delegada d'Hisenda va aprofitar la intervenció per detallar la bateria d'actuacions executades durant els darrers anys, especialment en l'àmbit social i d'atenció a les persones, per tal de donar resposta a les necessitats. Com va explicar Arroyo "és una actualització que s'ha de fer per responsabilitat. És l'única manera de garantir uns serveis de qualitat a la ciutadania i també d'assegurar les accions en matèria social que hem dut a terme com les diferents convocatòries de beques per ajudar a les famílies i nombroses línies de suport realitzades, especialment en l'àmbit social, però també recolzant als sectors més afectats per la Covid-19".

La regidora va explicar també que l'Ajuntament ha ampliat la plantilla en els darrers dos anys, "incloent disposar d'un secretari al 100 per 100 de jornada. Hem reforçat Brigada Municipal, Policia Local, departaments administratius i departaments tècnics. Hem reforçat el manteniment d'espais públics, i hem treballat per optimitzar una despesa que entenem com a clarament necessària si volem garantir serveis de qualitat per a tota la ciutadania de Montbui". La responsable d'Hisenda i Recursos Humans es va posar a disposició de la ciutadania per explicar els motius que fonamenten aquesta decisió i va recordar que "durant anys, a Montbui, es van fer grans infraestructures i ara és el moment de pagar-ne el manteniment".

Arroyo va recordar tota la bateria que accions de gestió realitzades des de l'Ajuntament, que abastaven des de diferents projectes endegats o ja finalitzats, també totes les actuacions realitzades en l'àmbit intern de l'Ajuntament, on sobresurt que s'ha treballat de valent per posar al dia la contractació pública i l'economia municipal, la qual s'audita puntualment.

Entre les novetats aprovades, cal remarcar que es fixa l'import màxim per pagaments en efectiu en 50 euros, per minimitzar al màxim aquest mitjà de pagament. També es redueix en un 50 per cent la taxa per drets de participació en processos selectius i es crea la nova tarifa pel Servei de Finestreta Única.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.