TORNAR

L'alcalde d'El Bruc, Carles Castro: “Si no som lliures, som esclaus?”

La delegació del Govern espanyol ha guanyat el recurs que va posar contra l'Ajuntament d'El Bruc per aprovar una moció en què es declarava territori català, lliure i sobirà

politica
Dimecres, 14 maig 2014. 18:30. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
“Si no som lliures, som esclaus?”. Així de contundent ha estat Carles Castro, alcalde d’El Bruc, a l’acte organitzat dimarts 13 de maig a Arenys de Munt, en què l’AMI i l’ACM recolzen els ajuntaments amb sentències contràries per declarar-se territori català, lliure i sobirà. Són quatre els ajuntaments i El Bruc, l’únic de l’Anoia, n’és un d’ells.
PUBLICITAT

L'alcalde d'El Bruc, segon per l'esquerra, en l'acte organitzat ahir a Arenys de Munt per l'Associació de Municipis per la Independència

L’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM) han organitzat un acte de suport a favor dels quatre ajuntaments que han rebut recentment sentències contràries a l’aprovació, en els respectius plens municipals, d’una moció que els declarava territori lliure i sobirà.

Aquests dictàmens, emesos per diversos jutjats de primera instància, responen a recursos interposats per la delegació del Govern espanyol a Catalunya contra les esmentades mocions.

L’acte, que es va celebrat a l’ajuntament d’Arenys de Munt, va comptat amb la presència del president de l’AMI, Josep M. Vila d’Abadal, el president de l’ACM, Miquel Buch, i els alçades d’Arenys de Munt, Joan Rabasseda, Jordi Solé (Caldes de Montbui), Carles Castro (El Bruc) i Joan Carles Rodríguez (Sant Julià de Vilatorta).

Carles Castro, en la seva intervenció, igual de ferm i contundent que la resta d’alcaldes, va comentar que “Se’ns condemna i se’ns diu que no som territori català, lliure i sobirà”. També va remarcar que, “la sobirania recau sobre el poble. Si no som lliures, som esclaus? De qui? I si no som catalans, què som?”.

Per la seva banda, el president de l’ACM, Miquel Buch, ha encoratjat als quatre ajuntaments a presentar recurs. “Donem ple suport als 4 ajuntaments i els que hi hagi. Els encoratgem a presentar recurs, nosaltres hi serem i els acompanyarem amb suport jurídic. Només han expressat lliurement la nostra manera de fer i pensar”. Buch ha manifestat també que “els ajuntaments fem un acord declaratiu de caràcter simbòlic, que és el que ens transmet la societat. Tirem endavant el dret a la llibertat d’expressió que està emparat a l’article 20 de la CE, en dret en la llibertat ideològica (art. 16 de la CE) i el dret fonamental de la participació política (art. 23 de la CE)".

Les resolucions judicials entenen que la moció té un caràcter polític, però també jurídic, i que adopta decisions que excedeixen les competències que el consistori té atribuïdes, però contrasten amb altres 20 recursos en el mateix sentit que han estat desestimats o arxivats en primera instància presentats per l’advocacia de l’Estat contra els ajuntaments de El Masnou, Prades, L'Aldea, Palau Sator, Torroella de Montgrí, Collbató, Corbera de Llobregat, Santa Pau, Celrà, Girona, Alella, Alcanar, Amposta, Àger, Seva, Fontcoberta, Campelles, Ribes de Freser, Ripoll, Hostalric.

64 recursos perduts per la Delegació del Govern

La Delegació del Govern espanyol ha perdut un total de 64 recursos presentats contra ajuntaments de l’AMI, dels quals 61 han estat avaluats en jutjats de primera instància i 3 al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). A banda dels 20 esmentats per territori català lliure i sobirà, n’hi ha 44 per aprovar mocions favorables a exercir la sobirania fiscal (inclosos els 3 del TSJC: EMD Jesús, Llorenç del Penedès i Roquetes).

D’altra banda, els municipis han perdut 12 dels recursos presentats: 3 relacionats amb la sobirania fiscal (Calders, Molins de Rei i Guardiola de Berguedà), 4 amb l’anomenada “ guerra de banderes” (Santa Coloma de Cervelló, Sant Pol de Mar, Calldetenes i Consell Comarcal de l'Urgell), 4 per haver-se declarat territori català lliure i sobirà (el Bruc, Arenys de Munt, Sant Julià de Vilatorta i Caldes de Montbui) i 1 pel pagament de quotes a l’AMI (Garriguella).

267 denúncies presentades

El balanç fins el moment de recursos i/o requeriments de la Delegació del Govern contra ajuntaments catalans per temes relacionats amb el procés sobiranista és de 267, que es distribueixen de la següent forma:

102 per sobirania fiscal

93 per guerra de banderes

45 per territori català lliure i sobirà

25 per quotes AMI

1 per cedir locals a l'AMI

1 per contractar trens a la Diada


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.