TORNAR

L'Anoia i Catalunya voten CiU; Espanya, el PP

A la demarcació de BCN guanya PSC

politica
Dilluns, 21 novembre 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Les eleccions d’aquest diumenge van donar, tal com era previst, la victòria al Partit Popular, que amb 186 diputats va aconseguir la majoria absoluta. Davant del mapa de l’Estat, de color blau, Catalunya n’és una excepció. CiU va aconseguir 16 diputats i s’alça com a primera força a Catalunya. A l’Anoia, també va ser la coalició nacionalista qui es va endur la victòria amb 19.189  vots, també a la capital de l’Anoia, Igualada, va guanyar CiU on va aconseguir el 42,49% dels vots.

Barcelona és la única circumscripció catalana on els socialistes van aconseguir la victòria, l’Anoia, però, va votar Convergència i Unió capgirant els resultats de fa 3 anys. D’aquesta manera, CiU ha passat dels 14.345 vots l’any 2008 als 19.189 aconseguits aquests comicis. El PP també ha augmentat el seu nombre de vots passant dels 8.787 de fa tres anys als 10.884 Finalment, els ecosocialistes també han aconseguit augmentar els seus votants passant de 2.448 a 3.262. Per l’altra banda PSC és la força que més vots ha perdut a la comarca passant dels 25.422 el 2008 als 13.474. ERC-RCat ha aconseguit uns resultats semblants als del 2008 però els republicans se senten esperançats a la comarca davant la millora de resultats de les eleccions municipals.

Un bon resultat per a la comarca?

Pere Calbó, portaveu del Partit Popular a Igualada i Diputat al Parlament Catalunya es va mostrar content i satisfet i va afirmar que rebien els resultats amb gran responsabilitat: ‘tenim la voluntat de començar a treballar per fer possible aquest canvi que ha demanat la gent’. Segons el regidor popular, aquests resultats poden tenir gran incidència a la comarca: ‘L’Anoia és una comarca molt castigada per la crisi i el PP som el partit més capacitat per capgirar aquesta situació’. Això sí, Calbó adverteix que no serà una cosa d’un dia per l’altre.

Menys participació

Seguint la tendència de Catalunya, a la majoria de pobles de l'Anoia la participació ha estat més baixa que la de fa 3 anys. A Igualada han anat a votar un 66,98% dels electors, per sota del 70,59% del 2008.

Només 3 pobles de la comarca voten socialista

Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Cabrera d’Anoia són els tres únics municipis de la comarca on el Partit Socialista ha quedat per davant de CiU. És per això que Carles Cuerva, candidat a les llistes del PSC per Barcelona, valora els resultats com a negatius: ‘Hem perdut a Epsanya, Catalunya i a l’Anoia’. Els mals resultats del PSC a la comarca fan que Carles Cuerva no s'alci com a diputat, un fet que deixa l'Anoia sense representació al congrés

CiU guanya a Catalunya però no aconsegueix representació anoienca al Senat

El candidat anoienc al Senat, Jordi Torra, va esperar fins l’últim moment per conèixer els resultats del Senat. Torra se sent satisfet per la victòria del seu partit a Catalunya però lamenta que l’Anoia no pugui tenir representació al Senat. A la Cambra Alta la coalició de PSC-ICV-EUiA va obtenir 3 senadors per Barcelona i CiU només 1, Montserrat Candini, així, amb 592.472 vots, Torra ha quedat a les portes d’anar a Madrid. Jordi Torra preveia que era complicat: ‘No lluitàvem només contra el PSC, sinó contra el PSC i ICV, per tant, en el Senat, era difícil endur-nos la victòria. Torra remarca la gran quantitat de vots nuls en les butlletes del Senat: ‘Hi ha molta gent que encara no sap com s’ha de votar al Senat, hem de fer una tasca formativa més gran’.

Punt d’Inflexió a ERC

Joan Requesens declara que els resultats representen un 'punt d'inflexió per la coalició ERC-RCat-Catalunya Sí després d'uns anys en què els resultats han anat baixant'. En aquest sentit, el regidor igualadí considera que 'a partir d'aquest 20N agafem un camí ascendent, comencem a recuperar la confiança que havíem perdut en els últims anys. Crec que té a veure amb la nova ERC amb Oriol Junqueras al davant, un nou rumb que fa que gent que havia perdut la confiança torni al nostre partit'.

Un gust agredolç a ICV

ICV -EUiA és una de les forces que ha crescut a l’Anoia, Córal Vázquez ho atribueix a la feina i feta i es queda amb un gust agredolç ja que malgrat la tendència creixent del seu partit i la irrupció al Congrés de nous partits que segons l’ecosocialista: ‘trenquen el bipartidisme’; Vázquez valora negativament la majoria absoluta del Partit Popular i adverteix: ‘representarà, a partir de demà mateix, l’aplicació de polítiques conservadores’.

Poc cava a les seus dels partits

Les seus dels diversos partits polítics a Igualada anaven veient arribar els apoderats amb els resultats de les meses electorals. Alguns més que altres podien celebrar els resultats. Joan Torra, a la seu de CiU des del començament de l'escrutini electoral, es va mostrar tranquil davant els resultats, malgrat lamentar la poca participació. A la seu d'ICV, Coral Vázquez s'informava dels resultats rodejada d'apoderats i afiliats al partit, mentre que a la seu d'ERC, alguns membres de la coalició, junt amb Joan Requesens i Joan Torras, es fixaven en l'evolució del vot a Catalunya. El PSC-Anoia va comptar amb afiliats, Carles Cuerva i Teo Romero, poc satisfets davant dels resultats obtinguts. Per últim, a la seu del PP oferien cava i es felicitaven davant d'un resultat 'ja esperat'.

-Dades del Ministerio del Interior-

Resultats totals de la comarca

Resultats Igualada (Font Ajuntament Igualada)

Fotogaleria: Seus electorals

Fotogaleria: Jornada 20N


9 Comentaris

S

Senadora

22 de novembre 2011.09:19h

Respondre

Serrallonga,
D’acord amb part del que diu, té raó: la votació seguraemnt no era fàcil i a més els candidats al Senat acostumen a ser força desconeguts.
Només dos apunts: em referia al que... Llegir més deia el Jordi Torra perquè el més fàcil és sempre treure pilotes fora i donar la culpa als electors, enlloc de pensar que potser hi ha gent que no té ganes de votar-lo (a ell o a d’altres possibles senadors), i que decideix fer-ho en blanc o bé en forma de vot nul. Segon: sí que hi ha partits que proposaven el vot en blanc, o més aviat ”agrupar” els vots en blanc per mostrar el rebuig a aquesta institució, per exemple escons en blanc. En aquest cas, potser hi ha persones que no han arribat a votar escons en blanc però que s’han quedat amb aquesta idea i per tant han votat en blanc.

i

igualadí

21 de novembre 2011.23:56h

Respondre

En les eleccions on es decidia entrar o no al Parlamento español (lloc on veritablement es poden tractar temes d’immigració; no als ajuntaments ni a la Generalitat) PxC ha tret uns resultats... Llegir més pèssims. Pensen gaire els seus votants ?

J

Josep

Montbui

21 de novembre 2011.20:09h

Respondre

Els socialistes han perdut a nivell d’Espanya més de quatre milions de vots, en canvi el PP només guanya poc més de mig milió de vots. IU guanya uns set-cents mils vots... així que com es... Llegir més sospitava, molta gent que votava socialista s’ha abstingut o ha votat altres partits minoritaris. Si les forces d’esquerra continuen dividides, tindrem govern del PP per estona.

J

Jordi

Igualada

21 de novembre 2011.17:20h

Respondre

Crec que PxC serà per sempre un partit municipalista o com a molt aspirarà al parlament català, lo d’ ahir era molt difícil.
També dic que si tinguessim un sistema electoral just si que... Llegir més haguessin entrat, així com molts altres partits que van quedar fora per aquesta falsa democràcia.
PxC ja es veu que treu MOLTS més vots a les municipals que en altres eleccions, només fa falta mirar el cas de Vic on tenia 4 regidors i a les catalanes no va ser gaire votat i després a les municipals van treure més de 3000 vots i 5 regidors... La gent s’ atreveix més a votar partits petits en eleccions municipals això està demostrat.

D

David

Igualada

21 de novembre 2011.15:30h

Respondre

A la gent de PxC: HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAHAAHA! No us han votat ni els de casa vostra!!! hahahahahahahaha

S

Serrallonga

Igualada

21 de novembre 2011.14:00h

Respondre

Senadora. Estic d’acord amb vostè que s’ha de fer una mica d’autocrítica i que s’ha d’utilitzar el sentit comú. Però, això val per tothom. Hi ha gent, que considera que el senat no té... Llegir més sentit i sobra, però no sé com vostè arriba a la conclusió que és molta. Tampoc no sé com arriba a la conclusió que aquesta gent ha votat en blanc, quan no hi havia cap campanya ni cap eslògan dels partidaris d’eliminar el senat que demanessin el vot en blanc. El vot pel senat era una mica més complicat que el vot pel parlament i ja sé sap que qualsevol complicació per mínima que sigui comporta errors.
Jo vaig estar present al recompte de vots d’una taula i un cop fet el recompte vaig classificar els vots emesos en tres grups: El primer grup que era el més nombrós estava format per les paperetes que tenien les tres creus als tres candidats proposats per un partit. Segon grup estava format per les paperetes que tenien les creus en candidats de partits diferents, però pràcticament sempre anaven al primer candidat del partit. Això significa, segons una llei que no recordo el nom, que no coneixien els candidats. Tercer, dintre d’aquest grup destacava les marques a favor d’en Broggi. Això significa que aquest candidat era conegut. Aquest candidat era conegut perquè la premsa va destacar que tenint en compte la seva edat (103 anys) només es presentava i però no aniria al senat. A partir d’aquestes dades jo vaig arribar a la conclusió que pràcticament ningú o molts pocs coneixien els candidats. Vaig preguntar als de la mesa si com a mínim coneixien en Torra i en varen contestar que no en tenien ni idea. Davant la petita dificultat per omplir la papereta pel senat i l’aclaparadora ignorància dels candidats és lògic que hi hagués un nombre relativament elevat de vots en blanc i nuls.

J

Joanma

Igualada

21 de novembre 2011.12:42h

Respondre

Em de tancar el senat i les diputacions.

M

Maribel

Igualada

21 de novembre 2011.12:12h

Respondre

El sentiment agredolç que sentim la gent d’ICV-EUiA és perquè malgrat hem estat una força que hem guanyat suport electoral, tenim davant una majoria absoluta del PP que no pot ser de cap manera... Llegir més una bona notícia, sinó ben agre. Ara bé, saludem com saludable per la democràcia la tendència al trencament del bipartidisme com és l’aparició de nous partits polítics o formacions polítiques al Congrés dels Diputats, el que obligarà a tenir en compte una mica més la pluralitat de la societat. Aquest aspecte no és pas agre, sinó que forma part de la part més dolça pel fet de veure reconeguda la nostra veu com a la que denúncia les polítiques antisocials i fa costat a la ciutadania que les protesta al carrer.

s

senadora

21 de novembre 2011.11:44h

Respondre

aquest del Torra... es pensa que s’ha votat en blanc al senat perquè la gent no sap com fer-ho? que no pot plantejar-se que potser hi ha molta gent que no entèn per què carai tenim tants... Llegir més senadors? ni per què serveix aquesta institució, a part de mantenir sous astronòmics per als qui son senadors? una mica d’autocrítica, siusplau, i sentit comú!!!! tasca formativa, diu...

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.