TORNAR

L'aprovació inicial del POUM prospera gràcies a l'Entesa i el PP

CIU i ERC es mostren crítics i s'abstenen

politica
Dijous, 31 desembre 2009. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
L'últim dia del 2009 i en un ple extraordinari, el consistori igualadí ha recolzat l'aprovació inicial del POUM, després de 20 anys sense fer-ho. Com en el cas dels pressupostos, l'acord entre l'Entesa i el PP ha permès sumar 12 vots a favor, davant les 8 abstencions de CiU i ERC. Tan convergents com republicans han coincidit en la necessitat d'un nou POUM, però els primers han criticat especialment l'ambició desmesurada de sòl destinat al sector terciari, mentre que els republicans han lamentat la manca de sensibilitat amb el barri del rec. Amb aquesta decisió, s'aprova el tràmit inicial d'una reforma que ha de dissenyar l'ordenació urbanística dels propers 15 anys. Ara el document restarà dos mesos a exposició pública a partir de l'onze de gener, quan s'obrirà el període d'al·legacions.

Mapa de l'Avinguda Catalunya, al POUM

Un moment del ple, que ha durat 5 hores

Mapa de la zona del rec, al POUM

Després de 5 hores de ple extraordinari, a la una de la nit de l'últim dia de l'any s'aprovava el projecte inicial del POUM d'Igualada, amb posicions similars a les dels pressupost 2010: el suport del govern de l'Entesa i el PP (12 vots) i l'abstenció de CiU i ERC (8 vots, ja que faltava una regidora de CIU).

Amb aquesta decisió comença el tràmit inicial del tercer POUM de la capital de l'Anoia, 20 anys després de l'últim (el 1986 es va canviar el del 1961), de gran importància ja que actualitza el planejament urbanístic de la ciutat dels propers 15 anys. A partir de l'11 de gener el POUM restarà dos mesos en exposició pública a l’antic Escorxador, on l’ajuntament instal•larà l’Oficina d’Informació del POUM amb tots els informes, plànols i documents perquè els ciutadans ho puguin consultar i presentar les al•legacions pertinents.

Nou acord entre Entesa i PP

El regidor d’urbanisme, Antoni Pàmies, va exposar al consistori la posició del govern de l'Entesa, afirmant que aquest nou POUM ha de fer que Igualada 'assumeixi el lideratge del canvi [...] i permeti créixer ordenadament la ciutat en base a un model mixt entre una economia industrial i una de serveis en els propers 15 anys'.

Amb el World Trade Center com a buc insígnia, el nou text preveu augmentar la creació de llocs de treball en una ciutat pensada per 50.000 habitants que, segons l'Entesa, s'integri al seu entorn i pensi amb les persones mitjançant equipaments, zones verdes i patrimoni. Una reforma, per al govern municipal, que prepararia Igualada per al futur immediat, acollint-se al Pla Territorial de es Comarques Centrals i al Pla Director de la Conca d'Òdena.

A diferència del PP, però, que per boca del regidor Joan Agramunt afirmava que 'de nou permetem l’aprovació d'aquest punt per responsabilitat i per alhora donar veu a la ciutadania mitjançant el període d'al·legacions', CIU i ERC s'han mostrat crítics amb el text aprovat. Tots dos han coincidit en la necessitat d'un nou POUM, però han denunciat errors importants en el presentat.

El rec

El barri de les adoberies és el primer eix dels tres que especifica el POUM. Per l’ajuntament, el barri del Rec és una zona industrialment caduca, i la previsió és fer-hi espais verds i dues vies horitzontals importants, com el carrer Sant Antoni de Baix i el carrer del Sol, fent un vial molt ample amb força espais oberts. Per Pàmies, també 's’ha de permetre que pugui ser residencial i adequar-lo amb equipaments i serveis per una bona qualitat de vida pels ciutadans que hi acabin vivint; per exemple hi hem de preveure espais com escoles’.

Per a CIU i ERC, però, la reforma actual no és l'adequada. Jordi Pont, regidor de CIU, ha lamentat que el govern descartés la cirugia urbana per fer una actuació molt contundent, especialment d’est a oest que, segons ell, no s’ajusta al que voldria la majoria de la ciutadania. A més, Pont ha recordat el 'menysteniment del procés de participació ciutadana previ [...] que contemplava diverses consideracions com la conservació i rehabilitació del Rec o el consens amb el Gremi d’Adobers'.

Oriol Solà, regidor d'ERC, ha començat lamentant el context del debat, l’últim dia de l’any i amb urgència, i amb una intervenció força breu ha centrat la seva intervenció en aquest punt. Coincidint força amb un manifest elaborat pels Amics del Rec, per ERC, 'el rec podria ser un barri emblemàtic que projectés Igualada a l’exterior, com han fet Vic o Barcelona amb els seus nuclis històrics [...] mentre que l'Entesa, sense ambició, farà desaparèixer la seva essència i no ofereix espais alternatius a les indústries que han de marxar'. Tot i que Solà ha destacat la protecció final d’edificis que no hi eren en la seva primera versió oficial, ha lamentat 'el pes del PP com a clau d’una transformació no orientada totalment a l’ús i servei de la ciutat'.

La zona nord

El segon eix és el del nord d'Igualada, configurat per l’avinguda Catalunya, a més de l’avinguda Europa i Països Catalans. En aquest primer espai se situa el buc insígnia o motor econòmic de l'Entesa, el World Trade Center, que finalment podria obtenir llum verda de la Generalitat, com informarem en breu.

La intervenció de CiU s'ha basat en l'eix nord, per denunciar 'uns objectius desmesurats del nou POUM, que contemplen la creació de milers de llocs de treball terciaris qualificats, com si Igualada fos Barcelona a l’hora d’atreure empreses capdavanteres de serveis'. L'exemple, per a CIU, que 'el govern municipal no preveu amb prou seguretat el futur i és poc realista [...] i planifica la defunció de la Igualada industrial, que històricament ha donat nom a la ciutat [...] i del comerç local amb l'Avinguda Europa'.

Pla de la Massa i àrea de Fàtima

La transformació d’espais que a dia d’avui no són urbanitzables permetria, segons Pàmies, ‘esponjar parts de la ciutat que estan molt atapeïdes i apostar pel creixement residencial, de serveis i equipaments per apropar barris perifèrics perquè deixin d’estar aïllats'. CiU ha criticat l'alta densitat d’habitatges contemplats en aquesta zona, finalment dependents de la creació de llocs de treball.

Finalment, també destaca el carrer Indústria amb Balmes.


2 Comentaris

E

E.Dalmases

Igualada

31 de desembre 2009.13:26h

Respondre

Si es presenten prop de 11000 signatures reclamant alguna modificació del pla s’escoltarà a la ciutadania de la mateixa manera que amb les zones blaves, o sigui, gens ? Esperem que no, però ja... Llegir més ens coneiem.

E

E.Dalmases

Igualada

31 de desembre 2009.13:18h

Respondre

Veieu com, per desgràcia, la innocentada del dia 28 era més real del que podia semblar ...

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.