TORNAR

Els batlles de l'Anoia afectats pel pas de la MAT, "sols i desemparats"

El Consell Comarcal coordinarà les al·legacions dels vuit ajuntaments afectats per la futura línia de Molt Alta Tensió i critica ”la falta de lideratge” del Govern

politica
Dijous, 16 desembre 2021. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El 16 de gener finalitza el termini per presentar al·legacions al projecte de la línia de Molt Alta Tensió, de 182 quilòmetres, i que en cas de prosperar, creuarà la comarca, afectant vuit municipis de la comarca. Els seus batlles s'han reunit aquest dimarts al Consell Comarcal, que ha contractat un tècnic per coordinar les al·legacions.

Els batlles dels municipis afectats (Foto: Nia Escolà/ACN)El batlle de Masquefa i president del Consell Comarcal de l'Anoia ha lamentat la falta de lideratge del Govern. "Ens sentim sols i desemparats. Som alcaldes de municipis petits i no tenim els recursos per fer tot això", ha denunciat. La Generalitat va convocar, a finals de novembre, els territoris afectats, una trobada informativa a la qual van assistir dos directors generals i tres delegats territorials. Boquete assenyala que els batlles van sortir "perplexos" de la reunió. "No és normal que un Govern, que és qui té les capacitats, els coneixements i els recursos, convoqui les institucions petites, ens inciti a la revolta i ens acabi dient que les eines les hem de buscar i les hem d'esmolar nosaltres. El sentiment és de soledat i indefensió", lamenta el president, lamentant que la transició energètica s'estigui liderant des de l'àmbit privat i no des del sector públic. "Estaríem d'acord en saber quanta energia hem de generar per ser autosuficients i com l'hem de distribuir, però que els municipis tinguin veu i vot", ha afegit.

El projecte d'aquesta línia de Molt Alta Tensió (MAT) va sortir a informació pública el passat 11 de novembre. Preveu l'evacuació del parc eòlic LUPUS, de 49,5 MW a les províncies de Saragossa, Osca, Tarragona, Lleida i Barcelona. Aquest parc eòlic està situat al Baix Cinca, en diferents termes municipals, i consta de 9 aerogeneradors de 120,9 metres d'alçada. La MAT que es vol construir per transportar l'energia d'aquest parc seria de 400 kV i aniria fins a Pierola, a l'Anoia.

La previsió és que passi per la Granja d'Escarp, Seròs, i Maials, al Segrià; Llardecans, Torrebesses, la Granadella, Granyena de les Garrigues, el Soleràs, els Torms, Juncosa, La Pobla de Cérvoles, el Vilosell, Vinaixa, i Tarrés a les Garrigues; Vimbodí i Poblet, l'Espluga de Francolí, Blancafort, Solivella, Sarral, Rocafort de Queralt, les Piles i Pontils, a la Conca de Barberà; i Montbui, Vilanova del Camí, La Pobla de Claramunt, Piera, Hostalets de Pierola i Masquefa, a l'Anoia.


2 Comentaris

c

carola ribaudi

sant Marti de Tous

18 de desembre 2021.09:12h

Respondre

Sí, és una desgràcia tot plegat. Però per mi no deixa de ser sorprenent que ens sorprenguem. Es va recolzar un decret, 16/2019, que permetia la proliferació de grans macroparcs solars i eòlics... Llegir més per part de l’oligipoli electric, en territori rural, lluny d’on es necessita la electricitat Junts i Esquerra i van estar d’acord, la CUP no. Ara es modifica el decret, que permet exactament el mateix. Junts i Esquerra i estan a favor. La CUP no. I ara ens sorprenem de les Mats. Jo flipo. Com se suposo que s’ha de trasnportar aquesta energia malanomenada renovable i sostenible, generada a cents de kilometres d’on es necessita? Nosaltres, els que pensem que l’energia renovable s’ha de generar en primer lloc en terrenys ja antropitzats, aprop d’on es necessita i tota una serie d’alternatives (descrites en un document fet per la Xarxa Catalana per una Transició Energètica Justa XCTEJ) i que diem Renovables sí però no així, ja fa molt de temps que ens senitm desemparats i en total indefensió. Així que benvinguts al club.

J

Jaume

Igualada

17 de desembre 2021.09:16h

Respondre

Bé, però les segarretes i ametllers secs de serra Morena s’hauran ”salvat”. Pensar que el sector públic pot liderar la resposta és absurd perquè tots tenen por a perdre la cadira a les... Llegir més eleccions i no faran res per procurar una energia neta i de proximitat.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.