TORNAR

Calaf aprova el pressupost del 2021 i un pla de sanejament

L’oposició critica l’augment de l’IBI, a un coeficient d’1,1%

politica
Dimecres, 4 novembre 2020. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

En la sessió del ple per via telemàtica, l'Ajuntament de Calaf va assolir l'aprovació dels comptes de l'any vinent. Entre les intervencions que hi ha previstes, la planta de desnitrificació i la connexió amb la Llosa del Cavall. 

El ple calafí de la setmana passada va servir per aprovar el pla de sanejament del consistori. Segons el govern, el text aprovat "inclou la pujada del coeficient de l'IBI a l'1,1% i la reducció de despeses per aconseguir un estalvi net positiu". El pressupost del 2021 se centrarà en projectes com la recollida porta a porta, invertir en una deixalleria i una àrea d'emergència, manteniment de la via pública així com de parcs i jardins, seguir amb el segon tram d'obres de remodelació del carrer Mestre Manel Giralt.

La Plaça Gran de CalafEl pressupost també contempla la millora de la flota de vehicles de la brigada i millora de la qualitat de l'aigua a través de la inversió en la connexió a la Llosa del Cavall i la planta de desnitrificació. El ple va arrencar amb l'aprovació de l'esmentat pla de sanejament realitzat conjuntament amb la Diputació de Barcelona "per tal de mantenir un resultat positiu en la gestió de despesa corrent i retorn de préstecs, tenint en compte els ingressos corrents de l'exercici". La regidora d'Hisenda, Montse Mases, va explicar que totes les ràtios de tancament de l'exercici 2019, a excepció de l'estalvi net, havien estat positives: romanent de tresoreria, capacitat de finançament, compliment de la regla de la despesa i endeutament al 41,67%.

Les propostes bàsiques que s'aplicaran per sanejar els pressupostos seran pujar l'IBI i reduir despeses amb l'objectiu d'aconseguir un estalvi net positiu, ja que la situació actual fa que amb els ingressos corrents no es pugui fer front a les despeses corrents. Joan Caballol, portaveu de JUNTS, va afirmar que la política de despesa en "personal i festes" havia tingut molt a veure amb aquests números i va manifestar que augmentar ingressos a còpia d'apujar impostos en la situació actual, era senyal d'una "manca d'empatia vers la ciutadania".

Caballol també va subratllar que l'informe no tenia en compte que no caldrà respectar la regla de la despesa l'any 2021 i va lamentar no haver vist cap mesura solidària com per exemple, abaixar-se el sou. La regidora Montse Mases va respondre que "calia fer memòria de la situació econòmica que s'havien trobat" per entendre que no havia estat fàcil sanejar les finances de l'Ajuntament i recuperar la capacitat d'inversió, tenint en compte el deute que CiU va deixar d'un 130% i que ells havien reduït al 41,67% i que amb la previsió de tancament del 2020 se situaria al 31,21%.

La regidora Mases va recordar tots "aquells impagaments i deutes pendents que havien hagut d'afrontar des del 2015 al 2020 i que pujaven a més de 5.000.000 euros - 4 milions corresponents a deutes financers i factures impagades durant set anys per l'anterior equip de govern i 1 milió en concepte d'interessos". Finalment, va recordar que el coeficient de l'IBI es va abaixar de l'1,11% al 0,99% el 2016 i que durant cinc anys l'actual equip de govern havia apostat per mantenir els impostos congelats, però que ara, havien de pujar el coeficient a l'1,11% per obligació de la Diputació.

El grup del GiC va manifestar que els semblava bé "reduir la despesa per sanejar els números" però tampoc veien correcta la pujada de l'IBI i per això, van acabar votant en contra Les ordenances fiscals del 2021 Pel que fa a les ordenances fiscals, aquestes es van aprovar amb set vots a favor i tres en contra per part de l'oposició. Mases va explicar que bàsicament incloïen: la pujada de l'IBI; una modificació de la taxa de les parades i barraques situades a terreny públic, per afegir un punt sobre el pagament de desperfectes; la introducció de la quota tributària del preu del servei del futur tanatori pel servei de vetlla a 302,50 euros; l'actualització de la taxa de recollida d'escombraries per adaptar-la al nou sistema "Porta a Porta" i la modificació de preus d'elements de marxandatge.

Joan Caballol de Junts per Catalunya va lamentar no haver trobat cap mesura amb el tema COVID-19 ni cap bonificació a empreses, bars o comerços. Per la seva part, Jaume Simó del GiC, va concretar que votarien que no, perquè tot i no estar en desacord amb tot, hi havia temes com el del cementiri que no veien bé, ja que "s'incrementa el cost però s'inverteix menys". Montse Mases, va especificar que no introduïen bonificacions especials a les ordenances però que emprendrien mesures com la de no cobrar la taxa de terrassa als bars si fos necessari, en funció de com anés la pandèmia.

El pressupost 2021

Pel que fa al pressupost, Caballol el regidor de JUNTS va felicitar l'equip de govern pel tema de la planta de desnitrificació, ja que estaven d'acord en tenir diferents opcions per solucionar la problemàtica de l'aigua. Tot i això, va insistir en trobar a "faltar propostes encarades al tema COVID-19 i a la reducció de la plantilla de personal" i per això, hi va votar en contra. El GiC també van manifestar que hi votarien en contra perquè un 37% de plantilla de personal era un cost molt gran. L'alcalde Jordi Badia, va voler defensar que l'Ajuntament de Calaf no tenia una despesa tan elevada pel que fa a personal.

Agafant les dades del darrer informe de l'Observatori de Govern Local fet per la Fundació Carles Pi Sunyer, on es comparen dades dels diferents Ajuntaments de Catalunya, Badia va assenyalar que Calaf té una despesa de capítol I (el que correspon a la plantilla de personal) de 496,3 euros/habitant, mentre que la mitjana de Catalunya és de 340,7 euros /habitant i la d'altres municipis similars per tram de població és de 347,1 euros/habitant. D'altra banda, tenir personal propi en moltes ocasions estalviava haver d'externalitzar serveis a fora, i per tant, això també es traduïa en els números, ja que segons l'estudi Calaf té una despesa de capítol II (externalització de serveis i contractes) per sota de la mitjana de Catalunya, ja que aquesta està a 179,4 euros/habitant i Calaf es troba a 74,4 euros/habitant i els municipis del mateix tram de població estan a 168,2 euros/habitant. "Assumir internament amb personal propi i no externalitzar també és una qüestió ideològica", va manifestar per acabar l'alcalde.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.