TORNAR

Castells branda el sanejament econòmic com a la gran fita del mandat

politica
Dimarts, 3 març 2015. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

Un alcalde pletòric va comparèixer per fer balanç de la seva gestió ahir al vespre, al Museu de la Pell d'Igualada, en l'acte organitzat pel Col·legi de Periodistes. Marc Castells va assegurar que els principals fruits de la gestió del govern CiU-ERC es palesaran en els propers anys

Amb un to entusiasta amanit amb dosis de realisme, el batlle igualadí Marc Castells va fer balanç de la seva gestió davant els mitjans aquest dilluns al vespre al Museu de la Pell. En l'acte "L'alcalde passa comptes", organitzat per la demarcació de la Catalunya Central del Col·legi de Periodistes, el convergent va ser interrogat per diversos representats de la professió sobre aspectes de la seva gestió des de 2011. L'acte, conduït per la periodista Violeta Gumà, va començar amb el batlle fent un repàs de les accions del seu govern, que ha compartit la federació amb Esquerra. El "sanejament econòmic" i el control de les despeses municipals pel seu govern va ser el primer tema del seu balanç. Un balanç que, com part també de les preguntes dels periodistes, va centrar-se sobretot en la parcel·la econòmica.

Marc Castells, ahir al vespre, al MuseuDesenes de persones s'asseien a l'auditori del Museu de la Pell, amb la significativa absència de representants de l'oposició, que havien estat convidats. Davant d'alguns integrants del seu equip de govern, Castells va encetar la seva intervenció personal exposant l'actuació de l'Ajuntament en matèria econòmica. Va tornar a insistir que "la situació que teníem el 2011 era dantesca. Cap banc ens volia fer confiança i constàvem com un dels 50 ajuntaments més endeutats de Catalunya", afegint que "pagàvem a 240 dies. Ara la mitjana és de 60". 

Castells va presumir d'haver "sanejat l'Ajuntament. I hem equilibrat els números del Consorci Sociosanitari", que el 2011 tenia "un deute econòmic de 14 milions". Va etzibar diverses vegades retrets implícits al PSC: "la factura del World Trade Center, quelcom que mai es farà, és de 3 milions d'euros i ens en queden 1,4 per pagar" o "el  POUM que vam parar des de l'oposició matava el Barri del Rec". En matèria econòmica es va defensar en ser qüestionat per les xifres d'atur quasi idèntiques del juny de 2011 -quan CiU i ERC van assumir- amb les d'avui: "ara ja no caiem. Vam arribar a 4.000 aturats. Hem tornart a créixer i hem posat les bases amb el nou polígon Igualada-Jorba-Òdena perquè puguin venir empreses".

Sobre el Rec, sense encara un POUM o un pla especial que li doni un 'status' de protecció, l'alcalde ressaltava que "el trasllat dels adobers a aquest nou espai ens permetrà donar ara un tracte adequat" al barri. Si es podrien evitar casos com l'adoberia de Cal Badia (Minguet del Pèrrica), derruïda el desembre del 2011, va replicar que haver paralitzat l'enderrocament  "em podria haver suposat ser acusat de prevaricació. Allò era d'un propietari privat". Al Rec "hem estimulat la iniciativa privada i pública".

"No podia fer ara el POUM"

El pla urbanístic era un dels temes que s'esperava sobre la taula. Castells va argumentar que fer-lo aquest 2015 seria "electoralista". També que una acció d'aquest tipus abans, amb les "ferides" del pla tombat el 2010 tan recents no era recomanable. En un altre dard als socialistes va acusar-los de "gastar 400.000 euros en un pla que no es va fer" i que aquell projecte "espantava la gent. Jo em vaig trobar persones plorant per la càrrega que suposava per ells". 

La preocupació pels locals buits era un altre dels temes vinculats a l'apartat econòmic. Castells va lligar l'adquisició i l'obertura d'establiments als punts on el consistori ha fet millores en obres i adequacions, com la Plaça del Pilar. "Es va actuar tard, en la crisi econòmica" va subratllar. La precària situació de les finances públiques és un handicap, segons l'alcalde, per projectes com el soterrament del tren i aconseguir una millora en la línia ferroviària fins a Barcelona. El soterrament es presentarà "en breu", amb unes dimensions més reduïdes, mentre que la millora en la línia és impensable a mig termini, va admetre. La Generalitat "no pot pagar uns 2 ó 3.000 milions d'euros per un tren que només arriba a Igualada". En canvi, es va felicitar de la pressió que s'ha fet perquè el Ministerio asfalti l'A-2, la carretera maleïda, ara mateix. 

L'alcalde va mostrar un to neutre en la polèmica de l'Espai pels Somnis. Preguntat sobre el tema va lamentar "algunes actituds del bisbat", que podrien ser més conciliadores. Castells va assenyalar que la resposta d'alguns col·lectius "no pot ser pintar les façanes", cosa que "acaben pagant" els contribuents igualadins. I ja en l'àmbit personal, va confessar que les obligacions com a alcalde no li permeten veure tan com voldria la família. Una família que no pensa augmentar. 


15 Comentaris

T

Tristanbaker

Igualada

8 de juliol 2015.10:00h

Respondre

Igualada ciutat trista, avorrida, ”banlieu” de Barcelona, ciutat dormitori, sense indústries serioses (les que paguen a un euro l’ hora els treballadors per a mí no ho són).
Amb joves que... Llegir més marxen, amb persones que envelleixen sense oportunitats en la grisor d’una ciutat que està aprop de tot arreu, però lluny dels grans eixos de desenvolupament. No ens enganyem: Igualada no té ni present ni futur, i menys amb gent que en compte de buscar oportunitats i obrir-se a l’exterior viu amb la por atàvica de perdre els privilegis i l’status quo. L’endogàmia i el tancament són molt dolentes senyor Castells. A veure si espabila, perquè ningú es creu a aquestes alçades que reduir el deute serveixi de gaire cosa, si després no fan res de res de profit.

A

Antoni Morros

Igualada

10 de març 2015.10:27h

Respondre

No vull ser groller peró……quina malla llet que gasten alguns quan no tenen cap argument seriós. Els comentaris semblen fets tots per la mateixa persona peró amb diferents pseudònims!!! De... Llegir més quina igualada parlen quan diuen que és una ciutat trista?
Em sembla que el respecte a les persones és fonamental per parlar de qualsevol cosa. Deu ser que l’anonimat fa valents a alguns!!!!

j

juan (2do comentario)

B Montserrat

11 de març 2015.11:10h

Antoni, no te has parado a pensar, que son muchas las personas, que creen que el Alcalde, ha vivido 4 años de vender humo.
No le busques tres pies al gato!!!!!!!!!!!!

j

juan

B Montserrat

5 de març 2015.12:52h

Respondre

Este muchacho, no tiene cura, cuando no va con el mobil pegado a la oreja, va con el pinganillo.
Menuda ficha el muchacho, con el tracatraca de la indepencia, cada mes 6.000 Euracos, a la... Llegir més cartera.
Que pena nos da, pobrecillo. esta tan ”pillao”, que no quiere ni tener mas hijos.
QUE MORRO!

C

Carpi

Igualada

5 de març 2015.10:15h

Respondre

No ens enganyem, no heu fotut brot Marc. Amb l’excusa de la dolenta situació econòmica Igualada està més aturada i més grisa que mai. Plegueu...please...

m

mariona

igualada

4 de març 2015.20:15h

Respondre

Aquest noi quan obra la boca, fica la pota.
Per arreglar una mica, els nyaps, reiteratius del noi, fins i tor, vindrà a Igualada el President Mas el Astut ,a fer-li costat.
No sabem si també... Llegir més vindrà el seu amic ”el zumosol”, per que el discurs sigui ”mes potent”
Poca broma!

A

Antonia

Igualada

4 de març 2015.14:11h

Respondre

Sr Castells, ens va dir economia, economia, economia, i miri on estem, el varem votar, i ens ha enganyat, Igualada, esta molt i moltbruta com mai, trista com mai, sense espactatives, l,atur baixa a... Llegir més tot arreu , menys iIgualada, no entenc com pot dir que a fet les coses molt be. Economicament te un equip pesim, s,ha demostrat, els igualadins necesitem uns gestors preparats economicament parlant.

j

josep

08700

4 de març 2015.11:21h

Respondre

Sr Castells, mentres vostes venen FUM, altres fan realitats .
Aura de posar una estelada mes gran al seu balco-net, per a tapar-se les vergonyes.
Lo seu i lo de la seva colla, es per pixar-si i no... Llegir més treure gota.

La VANGUARDIA AVUI:
La Clínica Universitària de Manresa acoge un Centro Internacional de Simulación y Alto Rendimiento Clínic (CISARC) que tiene como finalidad mejorar los procesos de aprendizaje de profesionales del ámbito de la sanidad a partir de la simulación clínica y, por lo tanto, sin ningún riesgo para el paciente. El nuevo espacio es el primero de toda España vinculado y ubicado en una universidad y está dedicado tanto a la docencia como estancias de empresas sanitarias que quieran experimentar nuevas prácticas. Actualmente en Europa hay 170 centros de este tipo, y el de Manresa pretende ser un referente y un complemento para la futura facultad de medicina. La universidad ha destinado 275.000 euros a la creación de la clínica y el centro de simulación.

l

lluis

igualada

4 de març 2015.09:41h

Respondre

I del projecte ..... 4DHealth

”La UCC inaugura a Manresa un centre únic a l´Estat de simulació clínica
El nou espai està dedicat tant a la docència com a estades d’empreses del món de... Llegir més la sanitat que vulguin experimentar”

Quina olor de cremat....

J

Joana

Igualada

3 de març 2015.16:51h

Respondre

El darrer comentari de que no ampliarà la família sembla de mal gust... què vol dir amb això? que amb la seva dedicació a l’ajuntament no pot dedicar més temps a la família? sembla un insult... Llegir més per les persones que realment tenen problemes de conciliació laboral i familiar perquè necessiten treballar tots dos per arribar a final de mes, i no cal ni parlar si ets família monoparental o a l’atur... cosa que amb els seus 6000€ al mes pot arreglar força bé espero.

Crec que ni a mi ni a ningú li interessa quan fills tingui previst tenir el Sr. Alcalde. Absurd i vergonyós.

j

jordi

3 de març 2015.14:23h

Respondre

Senyor Castells té mes cara que esquena!! Aquest govern és amb diferència el que més m’ha decepcionat, potser perquè el vaig votar, la qüestió és que no penso tornar a fer-ho, ni jo ni... Llegir més molta gent del meu voltant! Ha sigut el govern de les mentides i dels pocs escrúpols! Que vagin tots a treballar a una empresa privada, sabrien què és treballar i durarien quatre dies per incompatents!

J

Joan Giner ITV

Igualada

3 de març 2015.12:21h

Respondre

Tot el matí amb la notícia penjada al diari i solament 269 lectures i un comentari.... Com es veu que als igualadins els interessa molt el que diu el seu alcaldet.

i

igualadí

3 de març 2015.16:02h

El meu net de 3 anys opina igual que vostè, en això també.

j

josep

igd

3 de març 2015.12:10h

Respondre

Quan el Sr Castells , parla de ”sanejament econòmic”, inclou el seu sanejament econòmic particular , els 6000 Euros ,del sou mensual que cobra de la Diputació, per no fer res?
Si algun dia... Llegir més deixa la política, quin est el seu ofici, i benefici?
Ho té pelut, Sr Castells, molt pelut!

u

un contribuyent

3 de març 2015.08:37h

Respondre

Llegint el primer paràgraf m a semblat copiat dels discursos ”dantescos” de l Rajoy . ”Sense mi això seria una catàstrofe la ruïna l infern. l apocalipsis, Horrible ¡¡¡¡¡ Deixi de... Llegir més parlar del passat es avorrit i fa pales la falta de idees pròpies mes enllà del que sap que no serà.
I li diria els Sr Castells que ell no ha fet res, en sigut els impostos dels ciutadans que ho a permès i els bancs que l en obligat
,Que quedi clar.Menys medalles menys eufòria i menys Diputació ( que el anoia no li ha servit de res) perquè en la presentació de la candidatura va prometre que el seu despatx estaria a les places de la ciutat. Els ciutadans sols el veiem quan tv3 arriba a Igualada, ho amagat darrera el seu mòbil...perquè ningú li digui res Escolta no l interessa Com a fet públic Igualada s li ah fet petita i ara el seu objectiu es clar,es Palau, però tal com pinten les coses ho tenim pelut.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.