TORNAR

El conseller Giró presenta a Igualada els pressupostos del 2022

La Generalitat preveu invertir 32,78 milions d’euros

politica
Divendres, 3 desembre 2021. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Aquest dimarts, 30 de novembre, el conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, es va reunir amb representants del teixit econòmic de l'Anoia en una trobada celebrada a Igualada i en la qual va presentar el Projecte de pressupostos de la Generalitat per a l’any 2022. El conseller està fent una gira pel trerritori català amb l'objectiu d’aquestes de donar a conèixer les grans xifres dels comptes, juntament amb el detall de les inversions previstes a cada territori. Uns pressupostos que inclouen una partida de 32,78 milions d'euros per a la comarca. El ferrocarril, la construcció d'habitatges, un nou accés a sud d'Igualada, millores a l'Hospital Universitari d'Igualada i el manteniment de carreteres s'enduen el tall més gros del pastís.

El Govern preveu invertir un total de 32,78 milions d’euros l'any vinent a l'Anoia, que es repartiran entre les línies de ferrocarrils de l’Anoia (12,8 M); la construcció de 66 habitatges a Igualada (3,8 M); el nou accés a Igualada Sud des de la carretera C-37 (2,7 M); obres de millora a l’Hospital d’Igualada (2,6 M); manteniment de carreteres (1,5 M); entre d’altres. La inversió compromesa per a l’any 2023 puja un total de 25,97 milions d’euros a l’Anoia.

“A aquestes inversions també caldrà sumar-hi les procedents de fons europeus Next Generation que puguin ser adjudicats a projectes concrets", va apuntar el conseller Giró en la seva trobada amb representants dels agents econòmics del territori.

Durant la seva presentació, el conseller també va apuntar la voluntat del Govern d’apropar-se al territori “per escoltar de primera mà les seves inquietuds” i “poder satisfer les necessitats dels ciutadans del nostre país”. Giró va remarcar que el 50% de la inversió es destinarà a transport i al cicle de l’aigua, i aquest percentatge arriba al 86% si es tenen en compte els imports dedicats a les actuacions en salut, educació i habitatge. “Aquesta distribució posa de manifest que, a l’hora d’elaborar els pressupostos, el Govern ha estat molt sensible a les demandes dels ciutadans”, va manifestar.

Giró va destacar que el percentatge d’execució de la inversió directa que preveia el pressupost del 2020 ha estat del 102,7% i que l’execució global s’ha situat per sobre de la mitjana del conjunt de la Generalitat, amb un 91%. El conseller va explicar que el 9% restant són, bàsicament, obres impulsades des de l’Agència Catalana de l’Aigua que s’estan acabant d’executar durant el 2021. “Per tant, compliment del 100% dels acords previstos i compromís d’inversió a les comarques per als propers anys”, va subratllar Giró. Aquestes xifres d’execució contrasten amb les dels Pressupostos Generals de l’Estat, segons els quals, la inversió d’ADIF a la xarxa de ferrocarril acabarà sent només del 24% del previst. “Una xifra incomprensible si tenim en compte les grans inversions pendents als serveis ferroviaris i la necessitat d’acabar el corredor mediterrani”, va criticar el conseller.

David Alquézar: "la garantia per avançar cap al progrés econòmic i social del Penedès"

A la trobada hi va ser present el delegat del Govern al Penedès, el touenc david Alquézar, que va ressaltar la necessitat de disposar d’uns pressupostos “expansius” per a l’any 2022 “perquè són la garantia per avançar cap al progrés econòmic i social de la demarcació i del país” ja que “refermen el compromís de servei públic de la Generalitat de Catalunya”amb més mossos, més bombers, més agents rurals i més pressupost per a Salut i Educació i que “avancen cap a un model de gestió que veu el país sencer, amb totes les seves singularitats territorials”. Alquézar també va subratllar que el projecte de pressupostos avança en el desplegament dels serveis territorials de les diferents conselleries “un dels reptes i objectius que ens havíem proposat com a Govern”. “Aquest és un projecte imprescindible per disposar de les eines fonamentals de treball amb visió  de territori i de construcció de la vegueria per avançar cap a un model de Govern descentralitzat que entengui aquesta realitat territorial”, va afegir.

Marc Castells: "la Generalitat està al costat de totes les comarques de la nostra vegueria"

El batlle d'Igualada i president de la Mancomunitat de la Cònca d’Òdena, Marc Castells, va remarcar que els comptes presentats “fan un esforç extraordinari, que demostra que la Generalitat està al costat de totes les comarques de la nostra vegueria”, posant com a exemples  la construcció del segon campus universitari UDL a la capital de la Conca d’Òdena, els inicis de les obres de la ronda sud de la ciutat o l’ampliació de la C-15 que uneix Vilafranca i Igualada, noves inversions a l’Hospital Universitari d’Igualada o l’inici del desplegament dels serveis territorials de la Generalitat a la més recent de les vuit vegueries.

Projecte de pressupostos de la Generalitat per al 2022 

El Projecte de pressupostos de la Generalitat per al 2022 és el principal instrument del Govern per impulsar la reactivació social i econòmica de  Catalunya després de la crisi derivada de la Covid-19. Amb aquest objectiu, els comptes preveuen un increment excepcional de la despesa pública, que assoleix un valor rècord de 38.139 M€, 5.618 M€ més (17,3%) que en el darrer pressupost aprovat (2020). Aquest augment dels recursos ha estat possible gràcies a l’aportació dels Fons Next Generation, que el 2022 ascendeixen a 2.142 M€.

Per àmbits, la despesa social concentra el 74,6% dels recursos totals, i els departaments que més incrementen la seva dotació són Salut (11.171 M€, 1.456 M€ més), Educació (6.681 M€, 1.009 M€ més) i Drets Socials (3.969 M€, 905 M€ més). Entre els trets més destacats dels comptes destaca el seu caràcter fortament inversor, fins al punt que la inversió del conjunt del sector públic s’enfila fins als 3.951 M € i gairebé dobla la pressupostada el 2020 (2.012 M€).

Giró va definir els pressupostos com “els pressupostos per a la reactivació econòmica i social”, la prioritat dels quals és “reforçar els pilars de l’estat del benestar”.

 


2 Comentaris

p

pitus

8 de desembre 2021.13:24h

Respondre

Totalment de acord amb tu, Maria.
Estem rodejats de vividors,
Pero no Sensortirarnt,..... cada dia els tenim mes filats...
De escandol ¡¡¡¡¡

M

Marià

Igualada

5 de desembre 2021.09:17h

Respondre

”El Govern preveu invertir un total de 32,78 milions d’euros l’any vinent a l’Anoia”. Bé, això és més o menys 270€ per habitant, ara caldria que ens diguessin quant han recollit i on... Llegir més van apara el diferencial.
”l’Estat, segons els quals, la inversió d’ADIF a la xarxa de ferrocarril acabarà sent només del 24% del previst. “Una xifra incomprensible”. Si es britat incomprensible que els teniu ben agafat pels co........ I no traieu profit.
”hi va ser present el delegat del Govern al Penedès, el touenc david Alquézar”
Suposso que la plaça de Sant Jaume deu estar a miles de kilomètres i cal un delegat de gobert perquè no tenim ni, Internet ni mitjans de transport per tanta distancia o tenim que colocar als amics, i quant ens consten aquets amics.
Això sí, la culpa es de Madrid 0 impostos autonomics, Barcelona la campeona en impostos autonomics, crec que estem sobre els 19 i pujant i aquets a sobre els més cars (IRPF).

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.