TORNAR
PUBLICITAT

L’Entesa diu que les dades de l’estudi dels adobers farien inviable qualsevol planejament urbanístic

Els valors d’aprofitament que apunta el dictamen són excessivament baixos, segons l’equip de govern

politica
Dijous, 15 juliol 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Aquest dimecres Entesa per Igualada va donar resposta a l’informe presentat per l’Associació d’Afectats pel POUM en l’àmbit de les adoberies, que denunciava unes pèrdues de 177 milions d’euros a la zona si s'aplicava el Pla . L’alcalde, Jordi Aymamí, va matisar que es tractava ‘d’una resposta política al document’, i va lamentar que precisament la resposta tècnica i el debat no eren ja possibles pel fet d’haver ‘estroncat el termini d’al·legacions i de tramitació del Pla general’.

Els regidors Jordi Riba i Antoni Pàmies

L’alcalde va recordar que Igualada ‘té un greuge comparatiu amb les poblacions de l’entorn’, i que no es podrà tornar a parlar de POUM ‘fins d’aquí a tres anys’. Aymamí va reiterar la seva voluntat d’integrar el procés per a un nou pla urbanístic en el programa electoral del seu partit.

La zona del Rec, prioritària

Jordi Aymamí va dir que la zona del Rec ‘és l’espai de transformació de la ciutat’, i que és imprescindible treballar-hi com ja s’ha anat fent. Així, va recordar intervencions com la urbanització de nombrosos carrers, l’adquisició de la Igualadina Cotonera —el projecte executiu de la qual està en fase de redacció— o, per part de governs anteriors, la ubicació al barri dels museus de la Pell i de Cal Granotes. Per la seva banda, el regidor d’Urbanisme Antoni Pàmies va recordar que va ser l’any 2005 quan va entrar en vigor el Pla Especial de Protecció del Patrimoni, i que amb aquest es va passar de 85 a 133 edificis protegits, tot i que va afirmar que ‘es podria estudiar protegir-ne encara algun més’.

Pàmies també va dir que ‘el POUM defensava la indústria existent i la de nova creació’, i que en cap cas es pretenia tancar cap activitat. Pàmies va criticar la proposta dels afectats de canviar els Plans de Millora Urbana (instrument que preveia el POUM) per convenis urbanístics entre l’Ajuntament i cada propietari, ja que ‘els convenis poden ser acords puntuals, però no pas un instrument de planificació per a tota una ciutat’. A més, segons va explicar l’equip de govern, l’opció dels convenis urbanístics proposada pels afectats no converteix el seu dictamen en ‘econòmicament viable’.

Diferència en els preus

La inviabilitat de la proposta feta pels afectats, segons el tinent d’alcalde Jordi Riba, rau en els preus que s’utilitzen a l’hora de calcular el valor de l’aprofitament de les actuacions: segons el POUM, el valor mitjà del sòl (incloent habitatge, indústria, serveis, etc.) seria d’uns 403 €/m2, mentre que l’estudi dels adobers el fixa en 131 €/m2 de mitjana —una xifra que fins i tot és inferior al preu per metre quadrat que el mateix dictamen marca per al sòl industrial. Segons Riba, ‘en aquest estudi s’han abaixat tant els preus de l’aprofitament que seria inviable qualsevol planificació urbanística de la ciutat: tot resultat seria sempre negatiu’, fins i tot encara que es fessin menys zones verdes i cessions de les previstes al pla general. El regidor va dir que ‘l’únic que faria viable la proposta dels afectats seria que els preus de mercat pugessin més d’un 11% cada any, durant els 12 anys de vigència del POUM, cosa bastant improbable’. D'altra banda, entre el POUM i l'estudi dels adobers també hi ha una gran diferència entre la valoració que es fa del preu actual del sòl: 46.325.812 segons el Pla (amb dades preses del cadastre, actualitzat el 2009) i 11.175.205 segons el dictamen.

L’equip de govern va manifestar que les diferències de preu tan grans entre l’estudi econòmic del POUM i el de l’Associació d’Afectats es poden atribuir, en certa mesura, al dret legítim dels propietaris a defensar els seus interessos. En aquest sentit, van recordar que en la urbanització del carrer del Rec les diferències entre els preus marcats per l’Ajuntament i pels propietaris diferien enormement (dels 719.000 € totals que proposava l'Ajuntament als 3.389.000 € que demanaven els propietaris), i que el Tribunal d’Expropiacions va acabar dictaminant que el preu total just era de 767.989 €, poc més del que deia el consistori.


5 Comentaris

J

Josep M. Torras Payerol

Igualada

15 de juliol 2010.18:11h

Respondre

Ressucitar el POUM?
http://www.igualadi.com/2010/07/ressuscitar-el-poum.html

R

Robert Martí

Igualada

15 de juliol 2010.17:26h

Respondre

Tot plegat és cínic.
El Pàmies encara té credibilitat per a parlar sobre el POUM?
Ja ha respost totes les al.legacions que s’han presentat?
Caldria saber-ho.

B

Bartomeu

Igualada

15 de juliol 2010.10:45h

Respondre

D’acord amb en Ramon. No entenc per cap cantó l’excusa, No s’em acud cap més paraula, per a justificar que ara no és pot pot parlar del pla perque está tancat el periode d’alegacions.
Em... Llegir més sona a quant jo vulgui i només com jo vulgui et dire quina súplica m’has d’enviar perque si vull me la llegeixi.
Em sona a l’estil de sempre ( aquí mano jo ho entens?).
La musica de cercar la millor solució, la d’escoltar les diferents opcions etc. etc. no la sento gens en les paraules del Sr alcalde.

R

Ramon F.

Igualada

15 de juliol 2010.09:47h

Respondre

Resposta política?

Penso que precisament ara que tenim temps, sense preses i sense que tinguem cap espasa en forma de terminis sobre el cap, es el moment de discutir tècnicament la proposta de... Llegir més l’associació i veure quina de les dues te raó, la de l’associació o la de l’Ajuntament, però això si, tècnicament, no valen respostes polítiques, les respostes han de ser tècniques, documentades i amb possibilitat de ser rebatudes si cal.

Per tant, per que no s’aprofita el temps i es fa una reunió entre els tècnics redactors del POUM (o els tècnics municipals, com vulgui l’ajuntament) i els de l’estudi de l’Associació i així amb els papers sobre la taula poguer esbrinar clarament qui dels dos te la raó?, no cal que esperem tres anys per fer això, es pot fer demà mateix, i el fet de que tinguem parat el POUM, en lloc de ser un obstacle com diuen l’Aymamí i el Riba, penso sincerament que es un avantatge, es podrà discutir sense preses i al final els ciutadans sabrem si el que varem pagar com a bo, ho es o no.

R

Ro

15 de juliol 2010.08:36h

Respondre

És que no em crec res ni a ningú. Algú ens prèn el pèl als ciutadans, tot i que són els números els qui canten al final.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.