TORNAR

ERC i PDeCAT xoquen sobre els efectes de les ordenances d'Igualada del 2018

Els republicans ataquen al govern igualadí per l’augment de la recaptació dels impostos

politica
Dissabte, 28 octubre 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El debat sobre les ordenances del 2018 a Igualada segueix viu. Després del ple de la setmana passada, on el govern del PDeCAT les va aprovar, els republicans han emès un comunicat on censuren l'administració Castells "per apujar els impostos"; el PDeCAT matisa que sols s'ha equiparat amb l'IPC i que hi ha un ventall de bonificacions.

Les taxes municipals i en especial l'IBI han tornat a estar al centre del taulell polític d'Igualada. Com cada tardor, de fet, des de fa dos anys. Després del ple on van ser aprovades, ERC Igualada assenyala que torna a denunciar que "el govern municipal encapçalat per Marc Castells ha apujat els impostos, en aquest cas l'IBI (impost sobre béns i immobles) un 1'8%, que representa 400.000 euros més, malgrat haver anunciat que el rebaixaria". El govern neoconvergent matisa les dades d'Esquerra amb les diverses bonificacions i que "s'ha rebaixat en dos punts el tipus impositiu del tram municipal del IBI, de manera que l'increment acordat i aplicable forçosament en la última revisió cadastral representa solament  l'equivalent al IPC".

Els arguments dels republicans són que "des que Marc Castells és alcalde els igualadins han passat de pagar 15.654.435 euros a 19.143.300 i enguany els ciutadans pagaran 400.000 més per l'IBI". Mantenen que "les famílies igualadines paguen més taxe, comparant Igualada amb ciutats similars i que és "un greuge comparatiu" amb les altres ciutats de Catalunya atès que a Igualada "tenim uns serveis pitjors i problemes molt importants amb la neteja, el manteniment de carrers, la feina, el comerç, la igualtat d'oportunitats, l'habitatge o el futur dels joves". Acusen a l'alcalde d'estar "enrocat en la seva majoria absoluta, no vulgui ni tan sols assentar-se a parlar amb Esquerra tot i haver proposat una bateria de mesures per gastar menys, estalviar més i distribuir millor els diners a la ciutat".

El PDeCAT: "hem aplicat l'augment de l'IPC"

L'argumentació del partit del govern, el PDeCAT, és que "s'equipara els impostos l'augment del cost de vida a l'augment dels impostos, taxes i preus públics, un 1,9%, cosa que respon a la política de contenció impositiva a la que es va comprometre el PDeCAT". La formació defensa que a aquesta mesura s'hi complementa un paquet de bonificacions, com la mesura per atraure rehabilitacions i nous habitatges al mercat en zones degradades. La proposta consisteix en una bonificació del 80% del IBI durant sis anys ampliables a 10, per totes aquelles actuacions efectuades en una zona compresa del nucli antic: eixos de Rambles, Sant Agustí i Soledat. 

El govern igualadí afegeix que també s'han activat bonificacions per afavorir el reciclatge i la recollida selectiva, a més d'una millora de les bonificacions a les plusvàlues: "s'han incrementat per l'habitatge habitual del cònjuge o descendent de primer grau en cas de mort del propietari, tant per límits de valor cadastral, com en tant per cent de bonificació". S'incrementaran les bonificacions del 15%, 30% i 50% depenent dels  trams del valor cadastral al 30%, 60% i 95%.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.