TORNAR
PUBLICITAT

La fragmentació augura un altre mandat complicat a Vilanova del Camí

Deu formacions concorren a les eleccions municipals en la tercera població més gran de la comarca.

politica
Dijous, 23 maig 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Les eleccions del 2015 a Vilanova del Camí eren una batalla entre dues forces principals, sorgides del PSC. El mateix PSC i Vilanova365. Una pugna entre dues dones, la socialista Trucharte i l’ex socialista Vanesa González. El cos a cos el va guanyar aquesta segona, ja que V365 va guanyar amb cinc regidors... sobre 17 possibles. Fins i tot va poder governar gairebé dos anys amb ERC i CiU, sense estridències, fins que les altres quatre forces es van entendre i van formar una majoria alternativa.

La nova coalició multicolor s’ha anat desballestant a poc a poc i això ha compromès una obra de govern molt ambiciosa. L’alcaldessa Noemí Trucharte (PSC), encimbellada amb la moció de censura i el regidor d’Urbanisme Juan Manuel Cividanes (Veïns amb Veu) compartien govern però ja eren ferotges rivals polítics i les pugnes van significar la paralització de diversos projectes. La traca final ha estat el PMUR3, una superfície on s’ha d’instal·lar Bogaris, una empresa que gestiona centres comercials. Veïns amb Veu clama contra aquest projecte urbanístic que considera il·legal i ha estat denunciat a Antifrau. De moment, però, té el plàcet de la Comissió d’Urbanisme i permet el trasllat del Mercadona  que estava al centre de la població. La majoria de partits ho consideren una opció beneficiosa.

Els tres principals candidats a la victòria a Vilanova són, de fet, evolucions del PSC de Joan Vich sota distintes capes. Tant Vanesa González, com Trucharte com Francisco Palacios (Vilanova Alternativa) van ser en algun moment regidors de Joan Vich. González va  ser expulsada després d’unes primàries del PSC per a l’alcaldia marcades per la polèmica, de les quals es va retirar. Aleshores va decidir fundar V365, una formació municipalista amb  ànima socialdemòcrata. El secretari del PSC local, Carles Mayoral, va optar per expulsar-la (per cert que Carles Mayoral  ara s’ha desvinculat del PSC i flirteja amb C’s). Vanesa González i V365 plantegen ara continuar amb la transformació del municipi amb la creació de nous espais verds i desencallar obres clau. Per la seva part, el PSC segueix una línia també de promeses de fortes inversions públiques.

Al joc, a més, s’hi ha unit un candidat que feia temps que s’esperava. C’s es torna a presentar –no ho feia des de 2007- i té esperances degut als bons resultats de la dreta neoespanyolista a l’Anoia els darrers anys i en concret a Vilanova. L’interès és veure si això implicarà que Decide quedi fora de l’Ajuntament. La seva regidora –Imma González- es va presentar el 2007 sota el paraigua de C’s i va deixar el partit però no l’acta el 2009. A les eleccions del 2011, amb la fórmula de Decide i ella com  a cap de llista, no va entrar. Però va reaparèixer a les municipals del 2015 amb un ex concursant de ‘Gran Hermano’ de cap de llista, Carlos Navarro. Imma González va assegurar que no era un ham i que Navarro seria el regidor. Decide va sumar prou vots per tenir un representant. I 48 hores abans del ple d’investidura Navarro deia que plegava per la pressió.  I qui era la número dos i prenia el relleu? Sí, Imma González. 

Al menú hi falten, també a la banda dreta, el PP, que va quedar fora el 2015. I a l’esquerra, Podemos, que tampoc va obtenir representació. I hi ha també per dilucidar com es repartiran els vots sobiranistes, que suposen tres dels 17 regidors del ple. En el darrer ‘round’, 2015, ERC en va treure dos i CiU un (el 2011 havia estat a la inversa).

Deu partits, doncs, per 17 regidors. I, pel mig, el projecte del PMUR3 que s’ha encarrilat però no s’ha definit, i obres pendents d’envergadura en una vila que no ha aconseguit aprovar el pressupost d’enguany.

Vilanova del Camí: Vots 2011  Vilanova del Camí: Regidors 2011

Vilanova del Camí: Vots 2015  Vilanova del Camí: Regidors 2015


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.