TORNAR
PUBLICITAT

Francisco Guisado recupera l'alcaldia d'Òdena en prosperar la moció de censura

La batllessa sortint, la republicana Maria Sayavera, critica que es tracta ”d’una estratègia política de cara a les eleccions municipals del 2023”

politica
Dimecres, 4 maig 2022. 18:45. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Si fa tres anys, després de les eleccions municipals del 26 de maig, l'abstenció de l'únic regidor de l'agrupació d'electors Òdena a Fons (OAF), Andrés Garcia, donava l'alcaldia a Maria Sayavera (Fem Òdena FEM-ERC-AM), que havia obtingut millors resultats (41,04% dels vots), però el mateix nombre de regidors, cinc, que el PSC (35,83% dels vots) que liderava Francesc Guisado, aquest migdia Garcia, amb el seu vot, ha fet que prosperés la moció de censura que ha tret l'alcaldia a Sayavera per retornar-la a Guisado, que havia estat batlle en dos períodes, del 2003 al 2011 i del 2015 al 2019. Maria Sayavera ha qualificat la moció pactada entre el PSC i Òdena a Fons com "una estratègia política de cara a les eleccions municipals del 2023", mentre que el nou batlle ha defensat la moció com "una eina legítima per redreçar Òdena". Per la seva banda, Andrés Garcia, ha manifestat que hagués preferit que el mateix govern "hagués presentat una moció de confiança". Fa un mes l'agrupació d'electors Òdena a Fons va demanar la dimissió del seu regidor davant l'anunci d'una moció que, finalment, ha prosperat i ha tret Sayavera de l'alcaldia.

El PSC ha manifestat que una de les principals raons per les quals han presentat aquesta moció, que ha estat aprovada amb 6 vots a favor (els 5 regidors socialistes i Andreu Garcia de l'OAF) i el vot en contra dels 5 regidors de Fem Òdena, "va ser l'aprovació inicial del Pla Especial Urbanístic d'Iniciativa Particular (PEUIP) a finals de 2021 per posar de nou en marxa un sector industrial al Pla de la Masia i recuperant la indústria de carnasses Vallès Soriano, trencant així un acord unànime de defensar aquell sòl com a residencial. A més, cal recordar que es va fer a esquena del regidor d'Urbanisme, Andreu Garcia, i que no van atendre en cap moment a les al·legacions d'oposició i veïns ni la petició d'una segona opinió jurídica."

Els socialistes també han argumentat que un altre motiu per presentar la moció quan només falta un any per a les eleccions municipals, ha estat "la manca d'acord per aprovar els pressupostos i les inversions. És un greuge pel municipi tenir un pressupost prorrogat, per primera vegada a Òdena, una situació que no es pot normalitzar". Guisado també remarca "la manca de voluntat per fer front als problemes del govern de Fem Òdena i la seva incapacitat per resoldre'ls i ha recordat que el PSC ja havia demanat a Sayavera que dimitís mentre que l'OAF va sol·licitar-li que fes una passa al costat."

Per la seva banda, Andreu Garcia (Òdena a Fons), ha manifestat que hagués preferit que el govern odenenc hagués "presentat una moció de confiança per poder aprovar el pressupost, però van preferir prorrogar-lo". Garcia ha pres les paraules de Guisado denunciant "incompliments sistemàtics dels acords amb Òdena a Fons", com ara la pujada d'impostos, el nou Institut-Escola, el PDUAECO o l'ampliació de l'empresa Vallès Soriano.

El 13 d'abril, la formació de Garcia, Òdena a Fons, es desvinculava de la decisió presa per Andreu Garcia, de tirar endavant amb la moció, demanant la seva dimissió.

Finalment, tal com havia explicat en una entrevista a l'AnoiaDiari la setmana passada, Maria Sayavera ha tornat a criticar la moció denunciant que es tracta "d'una estratègia política de cara a les eleccions municipals del 2023". Sayavera ha defensat la tasca del seu equip de govern, "responsable, treballador i transparent, malgrat la situació de pandèmia". Sayavera va agafar el relleu a l'alcaldia d'Òdena a Francisco Guisado i ha governat aquests darreres tres anys –macats per la pandèmia– en minoria, una "oportunitat de treballar de forma consensuada amb la resta de grups del consistori, però la resta de grups no han tingut aquesta visió de canviar la vella política i fer les coses plegats".

Finalment Maria Sayavera, que ha denunciat que "es torna a donar el poder al patriarcat", ha manifestat que la seva formació, ara a l'oposició, "continuarà defensant aquesta manera de fer de cercar el consens entre les forces polítiques i escoltar la ciutadania, que sempre han tingut obertes, de bat a bat, les portes de l'Ajuntament".

En els dies vinents es convocarà un nou ple municipal per donar a conèixer el nou cartipàs municipal.


4 Comentaris

J

Joan M.

9 de maig 2022.12:15h

Respondre

Deu estar content el Singla

S

Santi S.

Igualada

5 de maig 2022.12:55h

Respondre

Ara resulta que Guisado defensa el sòl residencial? El mateix alcalde que conspirava amb un conegut empresari (condemnat per corrupció) que li pagava el POUM per fer el polígon de Can... Llegir més Morera?

Confio que a les properes eleccions encara hi hagi una majoria més clara en sentit contrari. Això voldrà dir que la memòria i la dignitat s’imposaran al cinisme i desvergonya d’aquest tipus de polítics i els partits que els avalen.

F

Filosofica

odena

5 de maig 2022.11:30h

Respondre

Las eleccions es guanyen a les urnes però ser alcalde o alcaldessa s’ha de guanyar cada dia. Ets la força més votada però empates en número de regidors i arribes a l’alcaldia perquè... Llegir més s’absté un altre regidor. Aquest titular és legítim. Però, si fas que et votin sota el nom de ”fem òdena” i quan et pregunten els ciutadans directament si ets ERC ho negues, i fas bandera de no voler un polígon a Can Morera però acabes intentant ubicar un polígon a tocar de les cases dels teus ciutadans i ciutadanes sense haver mostrar aquesta intenció....crec que poc et pots queixar que un any abans d’eleccions et destitueixin, sobretot després del que ha passat amb la industria Vallès-Soriano. Molt lleig el seu comentari de que es torna a donar poder al sistema patriarcal perquè l’alcaldable del PSC és un home. Serà un home, si, però un dels homes que més a lluitat pels drets de les dones i que més ha impulsat polítiques feministes sobretot en el seu pas per la MICOD. PSC té 3 homes i 2 dones formant els 5 regidors. Això significa que sigui un sistema patriarcal? Si son 5 només hi ha dos opcions: 3 homes i 2 dones o 3 dones i 2 homes. Això considereu que és un problema? Si es aquest el vostre criteri sobre feminisme, realment tens un problema i no has entes res. El teu cessament no es produeix perquè siguis una dona, el teu cessament es produeix perquè no saps governar. I això, amiga Maria, no enten de sexes. Ser feminista comença per voler la igualtat entre homes i dones i no la distinció ni a favor d’uns ni a favor d’altres.

francinagc

Francina GabarróCastelltort

Igualada

5 de maig 2022.06:26h

Respondre

Havia estat a la política molt de temps, ara em miro les accions polítiques més de lluny, però encara em paro a llegir notícies de la política, i en aquesta ocasió la la política comarcal.... Llegir més Presentar una moció de censura a un equip de govern jove, amb ganes de fer feina, havent passat una gestió complicada del Covid, i ara surt un regidor que fa canvis de posició política respecte al seu inici quan es va presentar, amb una proposta del programa de fer amb moltes ganes una nova política, és realment una llàstima.
Conec en Francisco Guisado i públicament no manifestaré la meva opinió com a polític, però em dol que quan un grup de persones estan treballant amb ganes de fer les coses diferents, vingui un regidor que canviï la seva posició i deixi a l’estacada el seu grup polític d’inici. És lleig i la ciutadania no li agrada gens aquest canvis tan poc justificats, a veure on acabarà aquest regidor a les pròximes eleccions.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.