TORNAR

La Generalitat crearà una unitat permanent dels Grups Especials de Prevenció d'Incendis Forestals a Calaf

Previst dins el nou pla de prevenció d’incendis forestals 2022-2025, que té un pressupost rècord de 72 milions

politica
Dijous, 13 gener 2022. 17:38. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, ha presentat aquest dijous 13 de gener a Sant Cugat del Vallès el nou pla de prevenció d'incendis 2022-2025, "per preparar els boscos de Catalunya per fer front a l'emergència climàtica i als incendis de sisena generació". La Generalitat invertirà 72 milions d'euros en aquest nou pla de prevenció d'incendis per al període comprès entre el 2022 i el 2025. Es tracta d'una xifra que multiplica per sis els recursos destinats fins ara, passant dels 3 milions anuals als 18 milions previstos.

Moment de la intervenció de la consellera Teresa Jordà

Nova unitat permanent dels Grups Especials de Prevenció d'Incendis Forestals (GEPIF) a Calaf

El nou pla preveu destinar 2 milions d'euros per a reforçar els Grups Especials de Prevenció d'Incendis Forestals (GEPIF), que passaran de 3 a 7 establint noves unitats permanents a Ulldemolins (Priorat), Gandesa (Terra Alta), Girona (Gironès) i Calaf, per donar cobertura executant feines de prevenció d'incendis tot l'any i a tot el territori. I s'invertirà 1 milió d'euros en la modernització del material i vehicles de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF).

Consellera Jordà: "Els boscos del nostre país són més vulnerables que mai als incendis forestals

La consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura ha explicat que "el pla de prevenció d'incendis més ambiciós de la història de Catalunya suposarà una inversió històrica de més de 72 milions d'euros que s'executaran entre 2022 i 2025". En aquest sentit, la consellera ha afegit que es tracta d'un "pla amb mirada a mig i llarg termini que pla multiplicarà per 6 el pressupost destinat a aquesta finalitat, passant dels 3 milions d'euros de 2021 als 18 milions d'euros anuals a partir d'aquest mateix any".

La titular d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, ha recordat que "a conseqüència de l'emergència climàtica els boscos del nostre país són més vulnerables que mai als incendis forestals i que cal tenir ben present l'amenaça que representen els incendis de sisena generació". En aquesta línia, ha recordat que "els experts sempre expliquen que els incendis s'apaguen a l'hivern i per això cal tenir un paisatge i uns boscos preparats pels incendis forestals, que ajudin també i facin possible que els incendis es puguin apagar". Per aquest motiu, Jordà ha defensat la necessitat d'aquesta inversió per actuar ambientalment per protegir i conservar els ecosistemes forestals del nostre país i garantir la salut de la biodiversitat.

6,8 milions d'euros per a infraestructures de prevenció d'incendis

Els Perímetres de Protecció Prioritària (PPP) són zones amb un gran risc d'incendi forestal i amb una continuïtat de la massa forestal en la qual es poden produir grans incendis forestals. Per això, és imprescindible planificar la prevenció i dotar-los d'una infraestructura bàsica de prevenció d'incendis (àrees de baixa càrrega de combustible, pistes forestals estratègiques i punts de reserva d'aigua), recolzada al territori i amb una coherència supramunicipal per facilitar l'actuació dels mitjans d'extinció en cas d'incendi forestal.

Amb la nova dotació pressupostària es podrà actuar en totes les zones prioritàries: Prepirineu de Lleida, els massissos litorals de la Costa Central i la Costa Brava, les zones muntanya interior de Tarragona i Terres de l'Ebre i la Catalunya Central.

Mapa de les zones d'intervenció prioritària

5 milions d'euros per a la prevenció d'incendis en finques privades

El 75% de la superfície forestal de Catalunya és de propietat privada. Per això, el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural obrirà una nova línia de 5 milions d'euros en ajuts per actuacions estratègiques de prevenció d'incendis en finques privades a través del Centre de la Propietat Forestal.

2,4 milions d'euros per protegir urbanitzacions i nuclis de població i el suport als ens locals

Es multiplicaran per tres els ajuts per a fomentar l'establiment i manteniment de franges de protecció perimetral en les urbanitzacions i nuclis urbans que limitin directament amb terrenys forestals a través de línies d'ajuts amb una dotació per aquest any. I es crearà una nova línia d'ajuts de suport als ens locals, prioritàriament adreçada a municipis petits i amb pocs recursos, que cobreixin accions no incloses en la convocatòria actual com poden ser el suport a la planificació.

Nou programa informàtic i App per gestionar activitats amb risc d'incendi

Es desenvoluparà una nova APP mòbil per gestionar les activitats amb risc d'incendi forestal. El programa informàtic que es va posar en funcionament fa més de deu anys ha esdevingut una eina important en la prevenció d'incendis amb més de 100.000 notificacions anuals entre comunicacions de crema i autoritzacions per fer foc, que ara s'actualitzarà amb la nova aplicació. Alhora, també es modernitzaran les eines de previsió del perill d'incendi forestal, incorporant la intel·ligència artificial, les fotografies de satèl·lit i els mapes de variables biofísiques i de cobertes, que permetran una major concreció territorial i temporal dels diferents episodis de perill.

7 milions dels fons Next Generation destinats a la prevenció d'incendis

Finalment, als 72 milions d'euros del pla de prevenció d'incendis s'hi afegiran 7 milions d'euros provinents dels fons Next Generation, que es destinaran a infraestructures de prevenció d'incendis a tot Catalunya fins a l'any 2026.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.