TORNAR

El govern igualadí calcula que es faran vora 2.000 habitatges en baixos, si dimarts prospera la modificació urbanística

La tramitació d’aquesta modificació i validació definitiva pot enllestir-se i aplicar-se a finals d’any, ja

politica
Dimecres, 17 febrer 2021. 12:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El batlle Marc Castells i la tercera tinent de batlle, Carlota Carner, anunciaven aquest dimecres que el pròxim ple abordarà la reforma urbanística que permetrà construir habitatges en baixos de zones no comercials. Requerirà una majoria absoluta del ple en vots afirmatius: caldria que Som-hi, ERC o Poble Actiu votés a favor del punt.

La regidora Carner i el batlle Castells, aquest migdiaUn dels punts calents del pròxim ple d'Igualada serà una modificació del Pla General que data de 1986. En concret, una esmena que permeti construir habitatges en baixos d'edificis situats en zones no comercials. Carlota Carner especificava aquest dimecres que, per estructurar on es podran arranjar aquests espais, s'ha ordenat Igualada en tres zones (i ja en queden excloses àrees de ciutat-jardí, amb cases unifamiliars). En els carrers comercials com el carrer de l'Argent o la Rambla Sant Isidre, no hi serà aquesta opció d'arranjar habitatges; hi haurà carrers híbrids, com és el cas de la Soledat o la Rambla Nova, on es podran crear habitatges a la planta baixa, sempre que no sigui a la façana de l'immoble; finalment, una part molt important de carrers de la ciutat (els vials compresos entre els grans eixos del Pla de Sant Magí, per exemple), on els propietaris o promotors podran reformar els baixos. El govern ha fet uns nous càlculs: podrien ser de 1.200 fins a 2.000 nous habitatges.

La intenció és que "molts d'aquests siguin de protecció oficial", segons Carner. Un percentatge que encara no és ferm, però probable, segons la regidora d'Urbanisme, seria entre "un 30 i un 40%". El govern fa èmfasi en aquesta proposta. Marc Castells afegeix que "hi ha molts propietaris i promotors que s'han interessat per la iniciativa" i el mateix batlle considera que "serà molt útil, sobretot en un moment que tenim moltes persones grans amb problemes de mobilitat i un habitatge als baixos els facilitaria l'accessibilitat".

Calen, almenys, dos vots positius

Per aprovar aquesta modificació, no n'hi haurà prou amb abstencions, sinó que caldria el vot afirmatiu d'almenys dos regidors de l'oposició per aconseguir 11 sobre 21 vots favorables. Després, la modificació haurà de passar per la Comissió d'Urbanisme, que la validaria per tornar el projecte a l'Ajuntament per la seva aprovació definitiva. El termini que calcula Castells és de sis o set mesos per concloure el procés. A finals d'any ja es podrien començar a executar projectes d'aquest tipus.


3 Comentaris

t

tino

igualada

18 de febrer 2021.06:38h

Respondre

Quants pisos buits hi ha a Igualada, propietat dels bancs, que es podrien destinar a lloguer social ?

E

Elisabet

igualada

17 de febrer 2021.23:44h

Respondre

L’habitatge en planta baixa ha estat prohibit durant molts anys i en molts sectors d’Igualada. Aquest fet ha ajudat a mantenir un cert ordre urbanístic i a la vegada evitar la creació... Llegir més d’habitatges en locals, que sovint no compleixen els requisits d’habitabilitat encara que s’hi vulgui fer una reforma.

Aquesta notícia pot portar a la confusió de molts ciutadans que alguna vegada o altra ja han volgut convertir un local en habitatge i els tècnics els hi hem dit que no és possible. També pot portar a la creació d’habitatges il·legals en planta baixa a través d’un simple procediment: ”demano un comunicat d’obres menors i a dins hi faig el que vull, perquè ara permeten fer habitatge...”.

A Igualada no hi falta oferta en habitatges, n’hi ha centenars de buits esperant ser legalment ocupats. El que falta és que els negocis prosperin (amb o sense ajuda de l’administració) i deixem de veure locals tancats. Però d’aquí a permetre un desordre urbanístic com el que es pot arribar a produïr, hi ha un abisme.

j

josep

Igualada

21 de febrer 2021.19:05h

Ui, si. Desordre...
Millor tenir la ciutat plena de baixos buits esperant a poder especular. Com passa amb els pisos propietat del bancs i les cases que estant a punt de caure.
Però... Llegir més millor que caiguin que no que algú hi pugui viure oi??

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.