TORNAR

El govern de Vilanova recolza el 155 en un ple farcit de tensió i retrets

També hi va haver la presència de persones del CEIP Maragall demanant millores al centre

politica
Dijous, 16 novembre 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Un ple llarg i tens, amb dos recessos, amb interrupcions freqüents i amb una destacada presència de públic va omplir dilluns la sala de plens municipal. A la sessió es va traslladar el debat actual sobre la situació política catalana, però també altres temes de caire ben local com les peticions d'una delegació de l'Escola Joan Maragall per reclamar millores al centre

L'únic consens que hi va haver al darre ple de Vilanova va ser en l'aprovació del manifest en motiu del 25N en contra de la violència masclista. L'oposició es va abstenir en la modificació de les bases per a les concessions de subvencions a les entitats culturals i, pel demés, el govern va tombar les mocions contra l'empresonament dels consellers i dels líders de la societat civil, una; i contra l'aplicació de l'article 155 per part del govern espanyol. Es tracta de mocions portades a la sessió per ERC i CiU que no van poder prosperar.

La més bel·ligerant contra la moció de l'aliberament dels presos va ser Imma González de Decide, que va anunciar el seu vot en contra només iniciar la intervenció. En referència a les persones que estan privades de llibertat, va negar que es tracti de presos polítics, "perquè estan empresonats pels seus actes i no per les seves idees". González va assegurar que "no donaré suport ni a Junqueras, que ha gastat més de 800.000 euros en el procés, ni al Parlament Català, que amb 72 vots va proclamar unilateralment la independència".

El ple de dilluns, marcat pel 155La va replicar Jordi Barón de CiU, que va ser molt crític amb la política del PP i la seva intransigència "que ha fet impossible el diàleg ni arribar a cap pacte". I va contradir a la regidora de DECIDE afirmant que "hi ha gent a la presó per defensar les seves idees i el mandat de la ciutadania avalat per més de 2 milions de vots". Va referir-se a la dubtosa aplicació "dels termes de sedició i rebel·lió pels que han estat empresonats" i va fer referència als incidents del passat 1 d'octubre i altres manifestacions en els que ha aparegut un moviment d'ultradreta. Paraules que van encendre alguns membres del públic i que va obligar a l'alcaldessa a intervenir per demanar ordre a la sala.

Juan Manuel Cividanes, de VV-IPV va retreure a CiU una "radicalització" en els darrers 10 anys i que "s'ha dividit aquesta societat en bons i dolents i està provocant un enfrontament constant". Francisco Palacios de VA, no va voler discutir sobre el tema que assegura "no és responsabilitat de Vilanova del Camí. A aquesta agrupació d'electors la trobaran per discutir sobre qualsevol tema que afecti als nostres veïns o el nostre municipi", però malgrat aquest no posicionament, va votar que "no" a la moció. 

El portaveu del PSC, Kilian Tomàs, també es va referir al concepte presos polítics i va afirmar que "estan encausats per saltar-se l'ordenament jurídic de forma continuada". En canvi, Vanesa González, de V365, va afirmar que era impossible posar les dues parts d'acord però va defensar el "respecte a totes les posicions de la manera més cívica i democràtica" i va lamentar 2l'empresonament de persones que ostenten càrrecs públics, quelcom que no s'hauria d'haver donat. La presó ha estat una acció desmesurada". El punt, que es va debatre durant més d'una hora, només va comptar amb els vots favorables d'ERC, CiU i V365 i en contra de PSC, VA,VV i DECIDE.

Més polèmica amb el  155

Imma González va tornar a l'atac amb la moció del 155: "haurien de reconèixer que l'aplicació del 155 és conseqüència de l'actuació del Parlament Català" i va defensar l'actuació del govern espanyol "que ha restablert l'ordre legal a Catalunya". La regidora va continuar la seva intervenció amb to contundent "Estem farts de l'adoctrinament dels nens, farts que ens classifiquin com a bons o com a dolents, farts que ens diguin fatxes, farts que embrutin el mobiliari urbà amb cartells… i per això els demano que netegin el que han embrutat". Aquesta demanda, Marcel·lí Nieto, regidor d'ERC, es va comprometre a complir-la una vegada acabada la campanya.

Tomàs va fer referència a l'aprovació exprés de la llei del referèndum i la de transitorietat jurídica: "Els socialistes hem lluitat fins a la sacietat perquè no s'apliqués el 155, però calia retornar la normalitat a les institucions catalanes. Les eleccions del proper 21D ens ofereixen una nova via de diàleg i la possibilitat de trobar el millor encaix de Catalunya a Espanya". La moció es va rebutjar amb els vots contraris de PSC, VA, VV i DECIDE, a favor d'ERC i CiU i l'abstenció de V365.

 

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.