TORNAR

ICV trencarà la coalició Entesa per Igualada a les eleccions municipals de l'any vinent

La formació ecosocialista anuncia que es presentarà en solitari

politica
Dissabte, 19 juny 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Després de 12 anys de coalició PSC-Iniciativa a la capital de l'Anoia, a les eleccions municipals del maig de l'any vinent no es repetirà la coalició Entesa per Igualada perquè la formació ecosocialista ha decidit de presentar-se en solitari. Així ho va anunciar ahir Iniciativa de manera solemne en un acte amb el cap de llista a les eleccions al Parlament, Joan Herrera. Encara no s’ha desvetllat qui encapçalarà la futura llista ecosocialista, però tant Montserrat Mateu com Conxa Castells, les dues regidores d’ICV que actualment formen part de l’equip de govern, han manifestat la voluntat de posar la seva experiència al servei del partit.

Xavier Badia, Joan Balcells i Xavier Fabregat anunciant el 2007 la reedició del pacte

Montserrat Mateu, explicant la feina feta des de l'Entesa

Ja feia dies que es comentava aquesta possibilitat, que es va veure confirmada ahir divendres en una roda de premsa que va fer ICV al Centre Cívic de Fàtima, i que va comptar amb la presència de Joan Herrera, secretari general del partit, qui va explicar que aquesta és una línia que se seguirà al conjunt de Catalunya. Herrera va dir que ‘la gent d’ICV ha decidit anar sola a les eleccions, perquè pensem que cal anar molt més enllà’.

Va ser Eusebi Alonso, president d’ICV-Anoia, qui va donar la notícia: ‘En les eleccions municipals del 2011, després de 12 anys de fructífera col·laboració en l’Entesa d’Igualada, ICV concorrerà sota les seves pròpies sigles’. Alonso va dir que l’Entesa ‘ha estat un instrument de canvi que ha permès transformar la ciutat’, però que ara ICV ‘vol poder-se explicar per si mateixa a la ciutadania’. També va subratllar que el partit ‘ha mantingut sempre la seva identitat pròpia en l’equip de govern’, i que es prenia la decisió ‘amb totes les seves conseqüències’.

Al capdavant

La decisió de qui encapçalarà la llista d’ICV a Igualada es prendrà en l’assembla del 2 de juliol. De totes maneres, les dues regidores que actualment es troben a l’equip de govern, Montserrat Mateu i Conxa Castells, han manifestat ‘la voluntat d’oferir la seva experiència al partit’. Precisament Mateu va fer un parlament recordant la tasca feta des de l’Entesa en aquests 12 anys de govern, i va dir que si es prenia la decisió de trencar aquesta coalició era ‘per presentar les nostres pròpies propostes, que ara són més necessàries que mai’.

Tres legislatures

La decisió d’ICV es produeix quan queda un any per esgotar la tercera legislatura de govern per part de l’Entesa, amb Jordi Aymamí com a alcalde. La coalició va sorprendre a les eleccions de 1999, quan va obtenir 10 regidors. El pacte es va renovar en els comicis del 2003 i en els del 2007. Actualment, Entesa per Igualada continua comptant amb deu regidors al consistori igualadí, dos dels quals provenen d’ICV.

A les eleccions de 1999, la suma de PSC i ICV sota la marca electoral de l'Entesa va aconseguir 7.183 vots i 10 regidors, mentre que CiU es va quedar amb 5.597 vots i 8 regidors. A les anteriors, les de 1995, el PSC havia sumat 5.556 vots i 7 regidors i Iniciativa, 1.715 vots i 2 regidors (en total, 7.271 vots i 9 regidors). En tant que la CiU de Josep Maria Susanna va sumar 6.371 vots i també 9 regidors, va poder governar en coalició amb el PP durant tot el mandat.

Com que el sistema d'Hondt tendeix a premiar la llista més votada, els estrategs de PSC i Iniciativa van raonar que una coalició electoral que hagués sumat les dues forces els reportava un total de 10 regidors, mentre que CiU s'hagués quedat amb tan sols 8 representants (simulació electoral). Al cap de quatre anys, la coalició va ser un fet i els pronòstics electorals es van fer realitat.


5 Comentaris

P

Pau

Igualada

29 de juny 2010.19:04h

Respondre

Maria, potser tens raó, però esperem que no segueixin; la seva visió de futur és convertir Igualada en una simple ciutat dormitori. Ja ho van intentar amb el POUM.

m

maria

igualada

29 de juny 2010.01:23h

Respondre

doncs jo vui donar les gracies a aquesta gent per la feina ben feta, abans que arribessin els Igualada era una ciutat triste i obsoleta, aquest 12 anys han sigut temps de camvis i tots hem gaudit de... Llegir més els, gracies Entesa

J

Joan

igualada

20 de juny 2010.17:02h

Respondre

Igualada 1 - Entesa 0. Bon camí !

J

Josep

IGD

19 de juny 2010.13:31h

Respondre

Sra. Mateu, em sembla que juga amb foc. Està disposada a perdre els més de 55.000 euros de nòmina + dietes + assistències a plens i comissions (500 euros/assistència) ?

A

Albert

Igualada

19 de juny 2010.12:59h

Respondre

Una molt bona notícia per Igualada ! Entesa, no gràcies.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.